Skocz do zawartości

Franberg :)


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie mojego stouta :)

Dzisiaj zmierzyłem ekstrakt, wynosi 5 °Blg. Stoucik fermentuje 6 dzień, ekstrakt brzeczki nastawnej wynosił 16,5 °Blg. Piana juz opadła. Czy mam już przelać na fermentację cichą czy pozostawić jeszcze na 2,3 dni na burzliwej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Stout rozlany, od wtorku jest w butelkach. Bardzo pięknie pachniał przy rozlewie :P

W zeszłym tygodniu uwarzyłem piwo z surowcem niesłodowanym. Zasyp 90% słodu pilzneńskiego, 10% jęczmienia. Zasyp dość mały bo w sumie 1 kg. Dlaczego tak mało? Do pracy magisterskiej potrzebuję młóta, w tym przypadku dla mnie produktem ubocznym jest brzeczka, szkoda ją wylewać do zlewu, więc otrzymuje małe 5-8 litrowe warki :D

Po burzliwej fermentacji przelałem ów piwo na cichą i dodałem rodzynek, tak w ramach doświadczenia co to wyjdzie za wynalazek. Powiem tylko tyle, że po 3 dniach bardzo ładnie pachnie, zakażenia nie zaobserwowałem.

Ta warka to 6 litrów, 10 °Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Kolejna warka jest na burzliwej.

Tym razem a'la Grodziskie na konkurs w Grodzisku Wlkp. Mam nadzieję, że będę mógł się stawić na konkursie osobiście :D

Za tydzień będzie warzony dunkel weizen lub koelsch. Zobaczym jeszcze :/

 

Jako, że w piątek dostałem 2 kg białych porzeczek to postanowiłem zrobić wino półsłodkie. Nastaw 4 l, niezbyt wiele, ale zawsze coś :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 29 Franberg Ciemny 12,5°Blg

 

Zasyp:

2 kg słodu pilzneńskiego

1 kg słodu pszenicznego

1 kg słodu karmelowego

0,15 kg płatków owsianych

0,075 kg słodu palonego

 

20 g granulatu Matynki

30 g granulatu Lubelskiego

 

drożdże Safbrew-33

 

23 litry o ekstrakcie 12,5 °Blg

 

w zasadzie temu piwu chyba najbliżej do stouta :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka nr 31 Hefe-Weizen

 

Zasyp:

2,5 kg słodu pszenicznego

1,6 kg słodu pilzneńskiego

0,2 kg słodu Carahell

 

50 g granulatu Lubelskiego

drożdże Safale WB-06

 

45°C - 10'

50°C - 15'

62-65°C - 30'

72-75°C - 30'

 

22 litry 13°Blg

Edytowane przez Franekkkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 32 Franberg Świąteczny

 

Zasyp:

5 kg słodu pilzneńskiego

0,5 kg słodu karmelowego

0,05 kg słodu palonego

 

chmiel Marynka granulat 20g

przyprawa korzenna 80 g

drożdże Safbrew T-58

 

Zacieranie:

62-65°C 40'

72-75°C 20'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

W ubiegłą sobotę warzyłem warkę nr 34 Oatmeal Stout:

zasyp:

2,8 kg słodu pilzneńskiego

1 kg słodu karmelowego

0,5 kg słodu pszenicznego

0,5 kg płatków owsianych

0,2 kg słodu palonego

chmiele:

15 g granulatu marynki

15 g granulatu lubelskiego

zacieranie:

10' - 45-50°C

20' - 62-65°C

20' - 72-75°C

 

gotowanie 60'

po 15' marynka

po 45' lubelski

 

ekstrakt 14.0 °Blg

23 litra

 

drożdże po piwie świątecznym - Safbrew T-58 - propagacja z butelki :)

bardzo ładnie ruszyły te drożdże ku mej wielkiej radości :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 35 Franberg Jasne

 

zasyp:

4,1 kg słodu pilzneńskiego

0,1 kg słodu Carapils

0,1 kg płatków owsianych

chmiele:

15 g granulatu marynki

20 g granulatu lubelskiego

 

zacieranie:

30' - 62-65°C

30' - 72-75°C

 

gotowanie 60'

po 15' marynka

po 45' lubelski

 

po 50' sypnąłem 3 g mchu irlandzkiego

 

ekstrakt końcowy: 13 °Blg 23 litry

 

zadane drożdże Safbrew T-58

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oto fermentacja burzliwa na drożdżach Safbrew T-58 po propagacji z butelki, jest to druga warka którą na drożdżach z piwa świątecznego warka nr 32

jestem bardzo zadowolony, że tak ładnie ruszyły :D starter zrobiłem z zamrożonej brzeczce (wziętej do oznaczenia ekstraktu) po zagotowaniu, rozcieńczeniu i ostudzeniu

Edytowane przez Franekkkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

wczoraj uwarzona warka 36

 

zasyp:

4,1 kg słodu pilzneńskiego

 

chmiele:

15 g granulatu marynki

15 g granulatu lubelskiego

 

zacieranie:

40' - 62-65°C

20' - 72-75°C

 

gotowanie 60'

po 15' marynka

po 45' lubelski

 

drożdże Safale S-04

 

ekstrakt końcowy: 13 °Blg 23 litry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.