Jump to content
Sign in to follow this  
Franekkkk

Franberg :)

Recommended Posts

Postanowiłem, założyć temat, by dzielić się przepisami i pokazywać rezultaty mojego warzenia.

 

Oto przed ostatnie moje dzieło, dość nietypowe piwo pszeniczne, bo zasyp to w 100% słód pszeniczny.

Składniki:

słód pszeniczny 5 kg

chmiel Lubelski 50 g

drożdże Safale US-05

 

ekstrakt końcowy 15 °Blg i 20 litrów brzeczki

zawartość alkoholu ok. 5,7 %

 

Oto jak wygląda po 2 tygodniach leżakowania. Jest bardzo dobrze nagazowane, piana mocna i delikatna, goryczka też jest delikatna, wyczuwalny aromat mocno karmelowy. Słabo wyczuwalny aromat goździkowo-bananowy.

 

hpim7862vu0.jpg

w1536.png

Edited by Franekkkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na US-05 raczej nie uzyskasz aromatów goździkowo-bananowych, ale piwko wygląda smakowicie :|

 

W jaki sposób filtrowałeś zacier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałeś łusek ryżowych lub innych wynalazków? Bo nie wyobrażam sobie filtrować sam słód pszeniczny :|

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie używałem ani łusek ryżowych ani innych wynalazków, tylko sam słód pszeniczny. Przy wysładzaniu zawróciłem tak z 2,5 litra, póki klarowność nie była jak dla mnie zadawalająca :|

 

Pewnie też pojawią się pytania dlaczego 100% słodu pszenicznego.

Ano byłem ciekaw jak takie piwo wyjdzie. :|

Natura naukowca pewnie się we mnie odezwała. Ot cała historyja :|:|

Po stoucie, zaczne go robić pewnie w przeciągu najbliższych 2 tygodniach, będę próbował zrobić piwo z dodatkiem rodzynek (ten temat już gdzieś poruszyłem).

Edited by Franekkkk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Używałeś łusek ryżowych lub innych wynalazków? Bo nie wyobrażam sobie filtrować sam słód pszeniczny :D

Łuski ryżowe są normalnie dostępne w sklepie spożywczym?

Rozumiem, że zastępuje ona łuskę, która występuje w słodzie jęczmiennym, a nie występuje w słodzie pszenicznym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Łuski ryżowe są normalnie dostępne w sklepie spożywczym?

Łuski ryżowe są dostępne w sklepach piwowarskich... za Oceanem. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Łuski ryżowe są normalnie dostępne w sklepie spożywczym?

Łuski ryżowe są dostępne w sklepach piwowarskich... za Oceanem. :lol:

Czyli w Polsce nie dostaniemy, a co można zamiast tego stosować? Ligniną wyłożyć spód kadzi filtracyjnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli w Polsce nie dostaniemy,

Tego nie wiem.

a co można zamiast tego stosować? Ligniną wyłożyć spód kadzi filtracyjnej?

Lignina na pewno nie. Coś chyba słyszałem o złożu z gałązek świerkowych. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To przy 75°C miało by chyba więcej aromatu lasu niż sam las :lol: . Wpadłem na szatański pomysł na złoże z rozwiniętych cewek miedzianych z np. styczników, albo z nierdzewnych myjek do mycia garów. Co Wy na to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę odbiegamy od tematu :lol: może część postów przekleić i stowrzyć nowy temat o zastępczych podłożach filtracyjnych albo o "wspomagaczach" filtracji.

Mają one chyba sens tylko przy kadzi filtracyjnej z BA.

Tak się zastanawiam co by jeszcze można zastosować. Wydaje mi się, czy nie zdało by egzaminu by dół kadzi, od zewnętrznej strony wyłożyć gazą?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wpadłem na szatański pomysł na złoże z rozwiniętych cewek miedzianych z np. styczników, albo z nierdzewnych myjek do mycia garów. Co Wy na to?

Jezu, apage Satanas.

 

Jak się dobrze filtrowało to po co wymyslać coś innego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pewnie też pojawią się pytania dlaczego 100% słodu pszenicznego

W książce "Piwo klasztorne i domowe" czytalem, ze tradycyjnie w Polsce warzono piwo 100% pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pewnie też pojawią się pytania dlaczego 100% słodu pszenicznego

W książce "Piwo klasztorne i domowe" czytalem' date=' ze tradycyjnie w Polsce warzono piwo 100% pszeniczne.[/quote']

O tym nie wiedziałem.

Chociaż Grodzisz był 100% pszeniczniakiem tylko, że część słodu była podwędzana. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lignina na pewno nie. Coś chyba słyszałem o złożu z gałązek świerkowych. :lol:

Ja filtruję na gałązkach jałowca, aromat nie przechodzi do piwa. W dawnych czasach standardowo filtrowano przez słomę, też tak robiłem ale trzeba mieć czystą słomę i przepłukać kilka razy we wrzącej wodzie bo puszcza kolor.

W dawnej Polsce większość piw była robiona tylko ze słodu pszenicznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Franekkkk, jak zacierałeś ten słód? Chmiel w szyszkach czy granulat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałem infuzyjnie,

45-50 °C 20 minut

62-65 °C 30 minut

70-75 °C 10 minut

 

wysładzanie wodą o temperaturze ok 75 °C

 

chmiel Lubelski 50 g (granulat)

:) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisałeś gdzieś, że robiłeś piwo pszenżytnie.. Czy chodzi o to, że słód powstał z pszenżyta, czy to była mieszanka słodów żytniego, pszenicznego i może czegoś jeszcze?

 

Pytam bo sam właśnie słoduje pszenżyto i myślałem ze jestem pionierem:) A tu chyba ktoś mnie ubiegł:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robiłem piwa pszenżytniego a jedynie piwo z dodatkiem pszenżyta jako surowiec niesłodowany. Zboże to było dodawane do słodu pilzneńskiego w ilości 10, 20 oraz 30% zasypu.

Wszystko razem z wynikami podane jest w temacie http://www.piwo.org/forum/t671-Dodatek-surowcow-nieslodowanych.html

polecam lekturę

 

Co do słodu z pszenżyta to pamiętam, że znalazłem gdzieś publikację która opisywała badania nad słodem z pszenżyta. Słód taki miał ogromną wadę, otóż zacier z takiego słodu charakteryzował się bardzo dużą lepkością.

Poszukam, jak znajdę to zamieszczę skany z tego artykułu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie zacząłem zacieranie Stouta Owsianego :cool: życie mi powodzenia bo to jest pierwsze ciemnie piwo, które robie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie zacząłem zacieranie Stouta Owsianego :cool: życie mi powodzenia bo to jest pierwsze ciemnie piwo, które robie :)

Nic się nie przejmuj, stouty są bardzo wdzięczne. Będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trwa burzliwa fermentacja, ekstrakt brzeczki 16,5 °Blg 22 litry ;)

No to tęgi ci wyszedł ten stout, taki Foreign Extra Oatmeal Stout. ;) Jak się nic nie wydarzy, to będziesz z niego dumny. Stouty są bardzo wdzięczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.