Jump to content
Sign in to follow this  
mayday.wroc

Starta skórka pomarańczy

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Co prawda od pół roku czytam je systematycznie (według mnie najlepsze), ale nigdy jeszcze nie pisałem. A więc może się wstępnie przedstawię.

Piwowarem jestem z krótkim stażem dwóch warek. Warze w jednym z wrocławskich bloków.

I warka - Belgian Pale Ale (zestaw z CP)

II warka - Grodziskie (zestaw z CP) - to piwo zostało skażone przy przelewaniu na cichą ale powód rozpoznany :) i już się szykuję na dodatkowy zakup pompki do zlewania.

 

I warka wyszła dobra ale bez rewelacji znajomi chwalili:) tylko że nie dotrzymała do pełnego nagazowania:)

 

Może tyle o mnie a teraz konkretne pytanie:

Co powiecie o zrobieniu piwa na bazie słodu pilźnieńskiego i z dodaniem skórki pomarańczy dla uzyskania smakowego piwa? Dużo na te tematy czytałem gdyż chciałem uwarzyć coś dla mojej żony ale nie lubi gorzkich i mocno nachmielonych. Na całym forum wszyscy piszą że ciężko jest uzyskać smakowe piwo w domu. Więc jak nachmielić i jakie jeszcze słody dorzucić chociaż nie są konieczne? Dobra bo się rozpisałem.

 

Mam nadzieję, że ktoś z doświadczonych forumowiczów mi pomoże:)

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

a co ze słodem sam pilźnieński? bo nie chcę jeszcze robić pszenicznych. To co krys123 polecasz zrobić witbera?

dziedzicpruski Ty polecasz wrzucić chmiel na cichą? dobrze zrozumiałem? a to nie skazi piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak,na cichą(ten chmiel da zapach i smak owoców tropikalnych,tylko przejrzyj temat o chmieleniu na zimno wcześniej),wszystko będzie ok,prędzej coś złapiesz od zaglądania i pomiarów.

daj pilzneński,z kilo pszenicznego,pół kilo kaszy manny i ze 200 gr jakiegoś jasnego karmelowego.

Edited by dziedzicpruski

Share this post


Link to post
Share on other sites

witbier to też dobry pomysł np http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_%28coder%29

na dobrą sprawę sam pilzeński i niesłodowana pszenica wystarczą w zasypie

skórka pomarańczy i kolendra obok chmielu do gotowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślę że jeszcze z witbierem poczekam ale wasze uwagi są bardzo przydatne. Tylko wciąż nie wiem a już dłuższy czas się zastanawiam jak dobrać ilość słodu do zacierania na 12 blg? i jeszcze jak dobrać ilość cukru do refermentacji w butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

z 4 kg słodu uzyskasz 20 litrów 12 blg

z cukrem do re fermentacji to różnie bywa, odszuka program jkocurka jest ok

możesz na 20 litrów dać około 150 gram cukru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzam gotowe zestawy z mojego ulubionego sklepu CP (jest z Wrocławia wiec za odbiór nie płace) i tam czasami są zestawy o większej ilości słodu np. 4,3 kg czy jak bym zrobił z większą ilością niż 4 kg to będzie duży błąd? Czy to się patrzy na jakąś wydajność słodu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oblicz wydajność jaką miałeś przy poprzednich dwóch warkach (jak? jest na wiki), a następnie rozwiąż równanie, z którego obliczysz ile potrzebujesz słodu przy danej wydajności, objętości i docelowej gęstości. Albo (co może być prostsze): użyj programu typu Brewtarget i dobierz tą ilość eksperymentalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzam gotowe zestawy z mojego ulubionego sklepu CP (jest z Wrocławia wiec za odbiór nie płace) i tam czasami są zestawy o większej ilości słodu np. 4,3 kg czy jak bym zrobił z większą ilością niż 4 kg to będzie duży błąd? Czy to się patrzy na jakąś wydajność słodu?

 

Nie będzie błędem jeśli zrobisz z 4 kg albo 4,3 kg albo 4,5 kg. Po kilku warkach, które uwarzysz sam będziesz wiedział jak to wygląda w praktyce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli się zdecydujesz na Witbier to do zasypu warto dodać 200g niesłodowanego ześrutowanego owsa. Nie będziesz miał żadnych problemów z filtracją. Łuska owsa bardzo dobrze filtruje. I jeśli nie chcesz gorzkiego piwa, to nie dodawaj curacao!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi są bardzo przydatne:) już się nie mogę doczekać jak wpłyną sodki na konto (jak zawsze koniec miesiąca i pustka na koncie) od razu biorę się za zakupy:) myślę że zakupię belgian pale ale zestaw i jeszcze coś swojego skombinuje:) jeszcze w kwietniu postaram się wrzucić projekty i wykonanie lodówki do fermentacji jeśli tak to można nazwać:) zdaje mi się że nie ma takich informacji na forum a z doświadczenia swojego wiem że coś takiego przyda się dla młodych piwowarów. Jeszcze mi się pytanko nasunęło: niesłodowany owies nie będzie miało wpływu na smak piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owies będzie miał wpływ na smak piwa, ale tradycyjnie się go dodaje do wita. Ja używam płatków owsianych, zazwyczaja dodaję około 0,5 kg na 20-litrową warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do mojego pierwszego (i jak narazie jedynego ;) ) Wita dodałem sparzoną skórkę z 3 pomarańczy na czas cichej fermentacji - aromat miodzio, w butelkach również :) Mojej Pani bardzo smakuje - schłodzone jest idealną opcją na cieplejsze dni :)

Niestety przesadziłem z curacao, i niestety pojawia się coraz większa goryczka która przykrywa aromat pomarańczy.

 

Swoją drogą ciekawe czemu - goryczka w czasie powinna chyba raczej słabnąć, a nie przybierać na sile? Albo to poprostu aromat pomarańczy słabnie?

 

PS. Skórka pomarańczowa - absolutnie bez albedo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.