Jump to content
Sign in to follow this  
waroms

różne odfermentowanie z tej samej gęstwy

Recommended Posts

Witam

 

Nieco ponad tydzień temu zrobiłem jednego dnia dwie warki:

- Saison (13,5o)

- Belgian Blonde Ale (15,5o)

W obu przypadkach przed zadaniem drożdży kołysałem fermentorem przez pewnie 3 minuty.

Do obu piw dodałem tę samą gęstwę (pierwszy zbiór po Belgian Pale Ale 14,5o). Chyba jedyna różnica to ilość dodanej gęstwy do każdego fermentora: do Saisona dodałem 10 łyżek stołowych, a do BBA całą resztę ze słoja (nie było tego bardzo dużo, ale spokojnie mogło być 2 razy więcej niż do Saisona).

 

Wczoraj sprawdziłem gęstość:

- Saison ma 6o

- BBA ma 3,5o

 

Czy ta różnica w głębokości odfermentowania może wynikać z ilości zadanych drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że tak. Przecież każda żywa komórka drożdżowa chce jeść. Jeśli jest ich więcej w brzeczce, to naturalnie, że więcej zjedzą (czyt. odfermentują) :)

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

te drożdże są w późniejszym czasie bardzo skuteczne w dojadaniu resztek,fermentowalnych czy niefermentowalnych,tak ,ze nie ma sensu zacierać na słodko.

 

A właściwie jakie to drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże Wyeast Belgian Saison 3724.

Najpierw zrobiłem starter do Belgian Pale Ale (to tak na rozruch) a potem użyłem w Saisonie i BBA.

 

Mogłeś saisona zatrzeć w wyższych temperaturach, wtedy brzeczka słabiej dofermentuje.

Zacieranie (czas i temperatury) bardzo podobne.

 

Oczywiście, że tak. Przecież każda żywa komórka drożdżowa chce jeść. Jeśli jest ich więcej w brzeczce, to naturalnie, że więcej zjedzą (czyt. odfermentują) :)

To było jedyne sensowne wytłumaczenie które mi jako początkującemu przyszło do głowy.

Ale sądziłem że te drożdże się namnażają tak że koniec końców zjedzą podobnie. Z tym że jak drożdży mniej to potrzebują pewnie więcej czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oba piwa przelałem na cichą.

O ile w rurce fermentacyjnej Blonde w zasadzie nic się nie dzieje, o tyle w rurce Saisona bulgocze od kilkunastu godzin co 2-3 minuty. Tak to jeszcze przy żadnym piwie nie miałem. ;) W tej sytuacji mam nadzieję że odfermentuje do tych założonych 3o.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na to wygląda, że za wcześnie.

 

Uznałem, że skoro oba piwa warzone były tego samego dnia, oba zadane tą samą gęstwą, oba tak samo napowietrzane i oba fermentory postawione kilka centymetrów jeden od drugiego, to oba w tym samym czasie będą się nadawać do zlania na cichą.

 

No cóż - teraz pozostaje tylko czekać.

Saisona potrzymam na cichej dłużej, sprawdzę ze dwa razy odfermentowanie i będę butelkował dopiero jak się nie będzie zmieniać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.