Skocz do zawartości

Lambic


Merv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Umyśliłem sobie uwarzenie kilku klasycznych lambików, ale nie mam żadnych doświadczeń w ich produkcji, stąd kilka pytań:

1) Jak zacierać? Czy ma to jakikolwiek wpływ na smak, czy bakterie i tak zjedzą wszystkie, nawet bardziej złożone cukry?

2) Jakich drożdży użyć do wstępnej fermentacji, przed dodaniem dzikusów?

3) Czy znacie jakieś inne drożdże niż Wyeast 5112 Brattanomyces Bruxellensis które można by użyć? Czy ktoś ma może skos albo gęstwę tych drożdży i byłby skłonny ją udostępnić?

4) Czy do fermentacji bakteryjnej niezbędne jest szklane naczynie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, nie wiem czemu u mnie wyszukiwarka niczego nie znalazłe.

 

Czy ktoś ma może skos albo gęstwę z Wyeast 5112 Brattanomyces Bruxellensis ?

Jakie drożdże polecacie do pierwszej fermentacji?

Edytowane przez Merv
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.