Jump to content
Sign in to follow this  
Merv

Lambic

Recommended Posts

Witam

Umyśliłem sobie uwarzenie kilku klasycznych lambików, ale nie mam żadnych doświadczeń w ich produkcji, stąd kilka pytań:

1) Jak zacierać? Czy ma to jakikolwiek wpływ na smak, czy bakterie i tak zjedzą wszystkie, nawet bardziej złożone cukry?

2) Jakich drożdży użyć do wstępnej fermentacji, przed dodaniem dzikusów?

3) Czy znacie jakieś inne drożdże niż Wyeast 5112 Brattanomyces Bruxellensis które można by użyć? Czy ktoś ma może skos albo gęstwę tych drożdży i byłby skłonny ją udostępnić?

4) Czy do fermentacji bakteryjnej niezbędne jest szklane naczynie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję, nie wiem czemu u mnie wyszukiwarka niczego nie znalazłe.

 

Czy ktoś ma może skos albo gęstwę z Wyeast 5112 Brattanomyces Bruxellensis ?

Jakie drożdże polecacie do pierwszej fermentacji?

Edited by Merv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.