jacer 300 1 Items Posted March 26, 2012 Lager wielozbożowy. piana: bardzo obfita, napełnia cały kufel, średnio pęcherzykowa, gęsta, trwała, zapach: słodowy, mały zapach chmielu, po zanurzeniu nosa w kuflu jakiś niepokojący zapach, lekki siarkowodór, kolor: słomkowy, klarowne, smak: pełny, czysty, lekko słodowy, goryczka wyczuwalna, przyjemna, wysycenie: trochę za duże, szczypiące. Bardzo smaczne piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted March 26, 2012 Lager wielozbożowy. piana: bardzo obfita, napełnia cały kufel, średnio pęcherzykowa, gęsta, trwała, zapach: słodowy, mały zapach chmielu, po zanurzeniu nosa w kuflu jakiś niepokojący zapach, lekki siarkowodór, kolor: słomkowy, klarowne, smak: pełny, czysty, lekko słodowy, goryczka wyczuwalna, przyjemna, wysycenie: trochę za duże, szczypiące. Bardzo smaczne piwo. Rozumiem, że degustując, nie wyczułeś złożonego zasypu tego piwa? pszenicy, żyta itd... Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted March 26, 2012 Nie, nic takiego nie wyczułem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 26, 2012 "Złożoność" to humbug. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ciafu1 2 1 Items Posted March 26, 2012 Nie pokuszę się o recenzję, gdyż piwo degustowałam ze Slotishem w ramach wspólnego panelu degustacyjnego jakiś czas temu i nie notowaliśmy podczas degustacji Jednak zaskoczyło mnie to piwo (pozytywnie), bo trochę w smaku było jak witbier. Może dlatego, że wówczas było jeszcze młode? Może przez składniki? Nie wiem, ale takie sprawiało wrażenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dżony 22 Posted March 26, 2012 Rozumiem, że degustując, nie wyczułeś złożonego zasypu tego piwa? pszenicy, żyta itd... Jak smakuje pszenica w piwie? Pytam serio, bo nie zauważyłem różnic w smaku np. pilsa z dodatkiem pszenicy. A znam takich, którzy z wielkim uporem deklarują, że czują pszenicę w Duvelu. Na etykiecie w składzie owszem jest, na nieszczęście dla nich, używają ją w produkcji w postaci syropu GF... Nie wspominając już o koledze z sąsiedniego forum, któremu podczas oceny GCh2011 przeszkadzał... zapach słodu orkiszowego, którego de facto było AŻ 5% w zasypie: Zapach: Delikatny słodowo chmielowy czuć dobry chmiel trochę przeszkadza mi wybijający się zapach słodu orkiszowego. Może moje receptory są upośledzone pod tym względem? Nie mówię tutaj, że rodzaj użytego zboża nie ma wpływu na końcowy efekt smakowy, bo na naszym bezglutenowym ze sorga, prosa, gryki i kukurydzy nawet daltonista smakowy by się poznał, że to był zupełnie kosmiczny zasyp. Ale takie zboża jak pszenica zwykła, czy orkiszowa wydają mi się zupełnie neutralne jeśli chodzi o wpływ na aromat/smak w piwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted March 26, 2012 Zgadzam się z dżonym. Tez mnie śmieszy jak ludzie piszą iż czują słód pszeniczny w piwie. Czują, bo przeczytali na etykiecie. slotish, czy Wielozbożowe to to samo piwo co Polskie zboża, bo już zgłupłem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted March 27, 2012 Ja tam kiedyś dostałem butelkę od Rex5555a, opisane było że jakieś jasne. Piję i mówię: cholera, na pewno pszenicy dosypał (a nie lubię słodu pszenicznego w jęczmiennych piwach). Zerkam na jego zapiski piwowarów i proszę: słód pszeniczny Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted March 27, 2012 (edited) Jak smakuje pszenica w piwie? Pytam serio, bo nie zauważyłem różnic w smaku np. pilsa z dodatkiem pszenicy. Ja też nie wiem, dlatego pytałem się Jacera Zauważyłem, że to piwo jest odrobinę oleiste ( może od żyta? ) i wg mnie jednak nie smakuje jak piwo ze 100% słodu jęczmiennego. Ale takie zboża jak pszenica zwykła, czy orkiszowa wydają mi się zupełnie neutralne jeśli chodzi o wpływ na aromat/smak w piwie. To czemu zatem stosujesz dodatki słodu orkiszowego? Np w grodziskim? Czy wspomnianym zasypie do GCH? slotish, czy Wielozbożowe to to samo piwo co Polskie zboża, bo już zgłupłem? Tak, to jest to samo piwo. Edited March 27, 2012 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 27, 2012 Oleistość rzeczywiście pochodzi od żyta. Owies rzeczywiście daje łuskowaty, gorzki posmak. Ale to wszystko w ilościach rzędu 20%. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dżony 22 Posted March 27, 2012 To czemu zatem stosujesz dodatki słodu orkiszowego? Np w grodziskim? Czy wspomnianym zasypie do GCH? Żeby podbić białko ze względu na pianę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted March 27, 2012 A mi to piwko ( było troszkę młodsze niż to, które Jacer smakował) bardzo smakowało. A jak doliczyć wysiłek w nie włożony to daje dodatkowe plusy za wytrwałość. Quote Share this post Link to post Share on other sites