Jump to content
Sign in to follow this  
jacer

Wiklina, Polskie Zboża

Recommended Posts

Lager wielozbożowy.

 

piana: bardzo obfita, napełnia cały kufel, średnio pęcherzykowa, gęsta, trwała,

zapach: słodowy, mały zapach chmielu, po zanurzeniu nosa w kuflu jakiś niepokojący zapach, lekki siarkowodór,

kolor: słomkowy, klarowne,

smak: pełny, czysty, lekko słodowy, goryczka wyczuwalna, przyjemna,

wysycenie: trochę za duże, szczypiące.

 

Bardzo smaczne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lager wielozbożowy.

 

piana: bardzo obfita, napełnia cały kufel, średnio pęcherzykowa, gęsta, trwała,

zapach: słodowy, mały zapach chmielu, po zanurzeniu nosa w kuflu jakiś niepokojący zapach, lekki siarkowodór,

kolor: słomkowy, klarowne,

smak: pełny, czysty, lekko słodowy, goryczka wyczuwalna, przyjemna,

wysycenie: trochę za duże, szczypiące.

 

Bardzo smaczne piwo.

 

Rozumiem, że degustując, nie wyczułeś złożonego zasypu tego piwa? pszenicy, żyta itd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pokuszę się o recenzję, gdyż piwo degustowałam ze Slotishem w ramach wspólnego panelu degustacyjnego jakiś czas temu i nie notowaliśmy podczas degustacji :D Jednak zaskoczyło mnie to piwo (pozytywnie), bo trochę w smaku było jak witbier. Może dlatego, że wówczas było jeszcze młode? Może przez składniki? Nie wiem, ale takie sprawiało wrażenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że degustując, nie wyczułeś złożonego zasypu tego piwa? pszenicy, żyta itd...

 

Jak smakuje pszenica w piwie? Pytam serio, bo nie zauważyłem różnic w smaku np. pilsa z dodatkiem pszenicy.

 

A znam takich, którzy z wielkim uporem deklarują, że czują pszenicę w Duvelu. Na etykiecie w składzie owszem jest, na nieszczęście dla nich, używają ją w produkcji w postaci syropu GF... :P Nie wspominając już o koledze z sąsiedniego forum, któremu podczas oceny GCh2011 przeszkadzał... zapach słodu orkiszowego, którego de facto było AŻ 5% w zasypie:

Zapach: Delikatny słodowo chmielowy czuć dobry chmiel trochę przeszkadza mi wybijający się zapach słodu orkiszowego.

Może moje receptory są upośledzone pod tym względem?

 

Nie mówię tutaj, że rodzaj użytego zboża nie ma wpływu na końcowy efekt smakowy, bo na naszym bezglutenowym ze sorga, prosa, gryki i kukurydzy nawet daltonista smakowy by się poznał, że to był zupełnie kosmiczny zasyp. Ale takie zboża jak pszenica zwykła, czy orkiszowa wydają mi się zupełnie neutralne jeśli chodzi o wpływ na aromat/smak w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z dżonym. Tez mnie śmieszy jak ludzie piszą iż czują słód pszeniczny w piwie. Czują, bo przeczytali na etykiecie.

 

slotish, czy Wielozbożowe to to samo piwo co Polskie zboża, bo już zgłupłem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam kiedyś dostałem butelkę od Rex5555a, opisane było że jakieś jasne. Piję i mówię: cholera, na pewno pszenicy dosypał (a nie lubię słodu pszenicznego w jęczmiennych piwach). Zerkam na jego zapiski piwowarów i proszę: słód pszeniczny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak smakuje pszenica w piwie? Pytam serio, bo nie zauważyłem różnic w smaku np. pilsa z dodatkiem pszenicy.

 

Ja też nie wiem, dlatego pytałem się Jacera :P Zauważyłem, że to piwo jest odrobinę oleiste ( może od żyta? ) i wg mnie jednak nie smakuje jak piwo ze 100% słodu jęczmiennego.

 

Ale takie zboża jak pszenica zwykła, czy orkiszowa wydają mi się zupełnie neutralne jeśli chodzi o wpływ na aromat/smak w piwie.

 

To czemu zatem stosujesz dodatki słodu orkiszowego? Np w grodziskim? Czy wspomnianym zasypie do GCH?

 

slotish, czy Wielozbożowe to to samo piwo co Polskie zboża, bo już zgłupłem?

 

Tak, to jest to samo piwo.

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oleistość rzeczywiście pochodzi od żyta. Owies rzeczywiście daje łuskowaty, gorzki posmak. Ale to wszystko w ilościach rzędu 20%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To czemu zatem stosujesz dodatki słodu orkiszowego? Np w grodziskim? Czy wspomnianym zasypie do GCH?

 

Żeby podbić białko ze względu na pianę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mi to piwko ( było troszkę młodsze niż to, które Jacer smakował) bardzo smakowało. A jak doliczyć wysiłek w nie włożony to daje dodatkowe plusy za wytrwałość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.