Skocz do zawartości

Kociołek ala Lidl problem


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

zależy jeszcze od typu kociołka i jak się go eksploatuje. Ja miałem severina z taką szarą grzałką na dnie - te się wydawały najmniej żywotne bo ta grzałka się zdzierała - ja mam wrażenie że zaczęły mi druty wychodzić. Ten drugi tym co mam - dno jest jednolite a grzałka jest powietrzna i nie ma bezpośrednio kontaktu z dnem - wydaje mi się że te są odporniejsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zostawiać

No chyba, że "dobra cena" to było 550 PLN wtedy Odsyłaj, Reklamuj, i Rób aferę :D

Co do uszkodzeń jeśli są takie jak widać( a widać niewiele ) czyli dwa i to mniejsze niż główka od zapałki to na prawdę bym się nie przejmował. Nie wpłyną ani na smak ani na zapach, a jak jeszcze je zalutujesz to już na pewno nie będzie żadnego problemu - choć do zalutowanie musi być widać metal a na zdjęciach wygląda jakby odpryski nie były aż tak głębokie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posiadam kociołek ala Lidl niestety bez kranika.Chciałbym wywiercić dziurę na zawór kulowy ale nie mam pojęcia czym to zrobić najlepiej żeby nie uszkodzić emalii. Może macie jakieś doświadczenia.

http://www.piwo.org/topic/8417-wiercenie-w-emalii/page__hl__%2Bwiercenie+%2Bemalii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mam problem z chmieleniem w tym kociołku. Przynajmniej tak mi się wydaje. Przeciętnie odparowuje 3-4l brzeczki podczas 60 min chmielenia. Odsunąłem zgodnie z instrukcjami termostat od dna gara i nie mam za bardzo jak sterować grzałką. W moim wypadku chmielenia wygląda tak, iż po przefiltrowaniu 10l brzeczki włączam grzanie na max a następnie dodaje brakujące 13-14 litrów. Wszystko wrze i czasami staram się sterować termostatem ale raczej nie ma to sensu? Pokrywa jest uchylona, tak aby wszystko co niepożądane mogło odparować. Czy macie jakieś wskazówki co do tego jak chmielić w takim garze a la lidl?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • 3 lata później...

Witam. Także spotykam się z problemem gotowania brzeczki (wyłączanie się grzałki). Zakupiłem więc grzałkę nurkowa 900w. Sprzedawca jednak wysłał 2000w. Czy żądać wymiany na grzałkę o słabszej mocy czy mogę jej spokojnie użyć? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostałeś dokładnie taką jaką potrzebujesz żeby szybko gotować wodę (od lat używam kociołka + nurkowej 2kW).

 

Inna sprawa że wyłączanie się grzałki kociołka - brzeczki tym nurkiem bym nie gotował, raczej odkręcił dno i odsunął ten bimetal od dna garnka który robi za termostat.

Poza tym sprawy podstawowe: czy nie przypala się coś na dnie (np. gęsty ekstrakt..., przykryte dno w miejscu grzałki hopstopperem itp.) oraz czy wentylacja od spodu garnka ma miejsce - bo może jest naprawdę za gorąco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, sugarsweet napisał:

brzeczki tym nurkiem bym nie gotował

Czy jest jakieś przeciwwskazanie co do gotowania tą grzałką?

 

Btw warząc ostatnio piwo byłem "niestety" zmuszony użyć owej grzałki (2000W) gotując brzeczkę. Niestety grzałka 900W bo półgodzinnej pracy i chwilowym odłączeniu zaczęła wybijać zabezpieczenie w sieci gdy z powrotem wsadziłem ją do kociołka i podłączyłem. Nie wiem czy ma ona wbudowane jakieś wewnętrzne zabezpieczenie czy dostała się gdzieś ciecz do środka i robiła zwarcie ale w tamtej chwili nie nadawała się do grzania. Następnego dnia odziwo grzała wodę normalnie. Tak czy inaczej odesłałem ją, pozostawiłem tą mocniejszą.

 Hopstopera jeszcze nie mam, dno jest czyste, nawet delikatny osad zmywam po każdym zacieraniu. Obstawiam przegrzewanie się termika aczkolwiek nie wiem czy po jego odklejeniu nie będzie wariował termostat. Bardziej mi jednak zależy na stabilnej temperaturze podczas zacierania niż na użyciu grzałki kociołka podczas gotowania bo tu mogę się wspomóc grzałką nurkową.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chodziło mi o to że nurka używam jako wspomaganie do zagotowania, potem już utrzymuję temp. grzałką kociołka

 

nie chciałbym przez godzinę gotować nurkiem z kilku powodów:

1. grzałka jest na górze, gorąca brzeczka nie będzie opadać na dno (trzebaby mocno "hajcować")

2. nurek jest dość "punktowy" czyli w miejscu gdzie jest grzałka miałbyś "gejzer", a po bokach gara "spokój"

3. Ilość tego co się skarmelizuje na grzałce jak podejrzewam byłaby spora...

 

Co do kociołka - jak nie rozbierzesz to nie znajdziesz... te stare miały tam taką pastę... jak było jej mało to zaczynały się wyłączać... generalnie ten termostat przy zacierze czy brzeczce nie zda egzaminu, polecam choćby regulator mocy (nawet taki bez sondy temp.) o wiele większa kontrola nad tym co się dzieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie wiem czy było, sam walczyłem niedawno z tematem, więc piszę, może komuś się przyda.

 

W garnku Weck i podobnych z ręcznym ustawianiem temperatury zamiast odrywać sondę należy wyregulować termostat. Służy do tego wkręt wewnątrz termostatu. Aby się do niego dostać należy:

 

- upewnić się, że urządzenie jest odłączone od sieci;

- odkręcić spód obudowy regulatorów (dwa wkręty);

- zdjąć pokrętło regulacji temperatury;

- odkleić plastikową nakładkę z wydrukowaną skalą temperatur z przodu panelu, wystarczy tylko do uzyskania dostępu do dwóch śrubek mocujących termostat, jeżeli jej nie zagniemy uda się odzyskać pierwotny wygląd;

- wyjąć/obrócić termostat tak, aby uzyskać dostęp do ścianki umieszczonej najbliżej przedniej obudowy, tam znajduje się otwór, a w nim wkręt regulacyjny (bardzo mały krzyżyk);

- przekręcając wkręt w prawo uzyskujemy wyższą temperaturę wyłączenia; skok jest niewielki, więc należy regulować tylko o ułamek obrotu;

- powinienem napisać, że teraz wszystko trzeba skręcić i przetestować; w razie niepowodzenia powtórzyć czynności.

 

 W tym miejscu można też zrobić modyfikację polegającą na wywierceniu otworu w przednim panelu tak, aby pokrywał się z otworem w termostacie. Można dzięki temu na bieżąco korygować ustawienia aż do uzyskania odpowiednich.

 

Metoda ta pozwala na zachowanie funkcji regulacji temperatury w pełnym zakresie, oczywiście z zastrzeżeniem niezbyt wielkiej dokładności i sporej histerezy urządzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.