Jump to content
Raczek

Kociołek ala Lidl problem

Recommended Posts

Witam

 

W piątek odebrałem przerobiony kociołek ala LIDL od kolegi joosefika za co w jego stronę dozgonny szacunek bo przerobił go po mistrzowsku.

Dzisiaj odbyło - odbywa (bo jeszcze chmielę) pierwsza warka na nowym sprzęcie ale problem pojawił się żeby doprowadzić brzeczkę do wrzenia (ponad godzinę a i tak mocno nie bulgocze) Pytanie do tych którzy na takim kociołku zacierają - chmielą stosujecie dodatkową grzałkę nurnikową ?? boję się czy instalacja w domu wytrzyma 1800W w kociołku i 750W grzałki zanurzeniowej.

 

Czekam na odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mysle że instalacja powinna wytrzymać , czajnik potrafi mieć ponad 2000W,no chyba że masz jakąś lichą instalacje w domu. Natomiast ja chmiele w takim i robię tak że przykrywam pokrywa jak ostro zacznie wrzeć to do połowy odkrywam i przez jakis czas nadal ostro gotuje się, po czym wrzenie słabnie to znowu prawie całkiem zakrywam itd itd.Grzałke zanurzeniową mam ale niestosuję gdyż jak napisałem grzałka z kociołka jak dla mnie daje radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja trochę przesadziłem z ilością wysłodziłem do 28l czyli prawie tyle co ma pojemność kociołek do tego brzeczka podczas wysładzania spadła do 55st więc podbić musiałem jeszcze raz tyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie gotowanie przy pełnym kociołku jest mizerne. Ja wspomagam się grzałką 900W (w zupełności wystarczy).

Czasem mam nawet wrażenie, że jest za mocna bo tak "kotłuje", że wychlapuje brzeczkę,

Share this post


Link to post
Share on other sites

- owiń kociołek matą do kaloryferów

- ja mam teraz dwa kociołki i robię filtrację bezpośrednio do włączonego, tak że brzeczka cały czas jest podgrzewana, doszedłem do takiej wprawy, że pod koniec wysładzania brzeczka prawie się gotuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie gotowanie przy pełnym kociołku jest mizerne. Ja wspomagam się grzałką 900W (w zupełności wystarczy).

Czasem mam nawet wrażenie, że jest za mocna bo tak "kotłuje", że wychlapuje brzeczkę,

Bo w takim wypadku do grzałki powinno się stosować regulator napięcia

Share this post


Link to post
Share on other sites

O widzisz o tym nie pomyślałem. Radzę sobie montując grzałkę na samym środku garnka (wtedy nie wychlapuje poza garnek).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja doszedłem do wniosku że zacieranie i wysładzanie odbywać się będzie w kociołku a po filtracji każda wysłodzona porcja trafiać będzie do garnka na kuchence gazowej tak żeby jak najmniej czasu potrzeba było do osiągnięcia wrzenia i chmielenie odbywać się będzie na kuchence gazowej w garnku 33l

Share this post


Link to post
Share on other sites

<a, jeszcze grzałkę dodatkową 750W ale boję się o instalację elektryczną czy podoła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2550W/230V=11,08A

Sprawdź jakie masz korki w domu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W bloku z płyty z lat 70-tych daje radę kociołek 1800W + grzałka 2000W.

Mój blok jest nie z płyty z lat 50tych korki 16,5A ale zastanawiam się co lepsze każdą porcję wysłodzonej brzeczki wlewać do oddzielnego garnka 33l postawionego na gazie dzięki czemu brzeczka po wysładzaniu nie spadnie do 50st. a będzie miała temp. dużo wyższą poza tym kociołek ma całkowitą pojemność ok 29l więc przy gwałtownym wrzeniu może kipieć a nie chciałbym zapaskudzić całego pomieszczenia w którym będę zacierać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...kociołek ma całkowitą pojemność ok 29l więc przy gwałtownym wrzeniu może kipieć a nie chciałbym zapaskudzić całego pomieszczenia w którym będę zacierać.

Przy 20-25l jeśli nie przykryjesz szczelnie pokrywką to nie będzie tak wrzeć żeby wykipieć, grzałka jest na to za słaba. Mi raz ciut uciekło ale tylko dlatego, że niepotrzebnie zakryłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 20-25l jeśli nie przykryjesz szczelnie pokrywką to nie będzie tak wrzeć żeby wykipieć, grzałka jest na to za słaba. Mi raz ciut uciekło ale tylko dlatego, że niepotrzebnie zakryłem.

A czy przy takim wrzeniu że się tak wyrażę nie na ostro chmielenie jest mniej wydajne ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy przy takim wrzeniu że się tak wyrażę nie na ostro chmielenie jest mniej wydajne ??

Wierz mi że nie. No chyba że za mało chmielu dasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zobaczymy więc jak to będzie następnym razem co uwarzę. Zastanawiam się co zrobić a może coś poradzicie lubię piwa które mają 6-7 %

Share this post


Link to post
Share on other sites

zarówno intensywność gotowania jak i temperatura bardzo wpływa na goryczkę - oczywiście można to korygować dodając więcej chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak bardzo wpływa intensywność gotowania na goryczkę? są na to jakieś obliczenia? ;)

a tak przy okazji - to czy ktoś osiągnął przełom gotując w lidlowskim kociołku używając tylko wbudowanej grzałki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

...a tak przy okazji - to czy ktoś osiągnął przełom gotując w lidlowskim kociołku używając tylko wbudowanej grzałki?

Co prawda kociołka używam od niedawna ale mam przełom jak najbardziej normalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.