Skocz do zawartości

Jeżowski Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

# 93 Bitter III 22L 11 Blg

 

słód pilzneński 3,11 kg

słód monachijski 0,56 kg

słód pale 0,23 kg

słód biscuit 0,25 kg

słód carapils 0,2 kg

chmiel Challenger 7,1% gr. 30 g

chmiel East Kent Goldings 6% gr. 40 g

drożdże WLP Irish Ale

łyżeczka gipsu

 

55C - wsypanie słodu

68-65C-80'

76C-0'

 

Wysładzanie do 26L

 

Gotowanie 60min

30g Ch od początku

20g EKG ostatnie 10'

20g EKG ostatnia 1'

 

Fermentacja

burzliwa 6 dni w 18-19C

cicha 19 dni w ok. 18C

 

50g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# 94 IRA 21L 12,5 Blg

 

słód pale 4,5 kg

słód carared 0,5 kg

jęczmień palony 0,1 kg

chmiel Challenger 7,1% gr. 20 g

drożdże WLP Irish Ale

 

55C - wsypanie słodu

73->60C-60'

76C-0'

 

Wysładzanie do 25L

 

Gotowanie 60min

Ch od początku

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni w 18C

cicha 19 dni w 18C

 

95g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 95 Schwarzbier 22,5L 12,5 Blg

 

słód monachijski 2,5 kg

słód pilzneński 2 kg

słód karmelowy 150 0,2 kg

słód carafa I 0,25 kg

chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 25 g

drożdże Wyeast Munich Lager

 

55C - wsypanie słodu

63C-40'

72C-20'

76C-0'

 

Wysładzanie do 27L

 

Gotowanie 60min

HM od początku

 

Fermentacja

burzliwa 18 dni w ok. 10C

cicha 20 dni w ok. 10C

 

130g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 96 Żytni Witbier "ŻytoWit" 17L 12 Blg

 

słód pilzneński 2 kg

słód żytni 1 kg

płatki żytnie bł. 0,4 kg

płatki owsiane 0,3 kg

słód carahell 0,15 kg

chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 20 g

drożdże WLP Belgian Saison

skórka starta z 2 pomarańczy

curacao 20 g

kolendra 20 g

 

45C - wsypanie słodu i skleikowanych płatków owsianych

55C-10'

63C-50'

72C-20'

76C-0'

 

Wysładzanie do 21L

 

Gotowanie 60min

HM od początku

połowa przypraw na ostatnie 10'

połowa przypraw na ostatnią 1'

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni

FG~2,8

 

80g/17L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 97 Grodziskie II 23L 8 Blg

 

słód pszeniczny 1,5 kg

słód jęczmienny wędzony Bruntal 1 kg

słód pszeniczny wędzony dębem 1 kg

chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 30 g

chmiel Styrian Goldings 4,8% gr. 30g

drożdże S-33

mech irlandzki

karuk

 

50C - wsypanie słodu

53C-10'

63C-40'

72C-15'

76C-0'

 

Wysładzanie do 28L

 

Gotowanie 60min

15 g HM i 15 g SG od początku

15 g HM i 15 g SG + łyżeczka mchu na ostatnie 10'

 

Fermentacja

burzliwa

3 dni w 18C

1 dzień w 19C

1 dzień w 20C

cicha 2 dni + 9ml karuku

 

FG~3 Blg

160g/21L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 98 Rauchbier "Szwindel" 21,5L 13,5 Blg

 

słód wędzony Bruntal 3,7 kg

słód monachijski 1,3 kg

słód caramunich 0,35 kg

słód carafa I 0,09 kg

chmiel Marynka 9% gr. 18 g

chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 20 g

drożdże Wyeast Munich Lager (piwo nalane na gęstwę po Schwarzbierze)

 

zacieranie metodą odwrotnej dekokcji

40C - wsypanie słodu

38C-30'

odebranie 1/2 rzadkiego zacieru do drugiego garnka

pozostałą gęstą część:

70C-20'

gotowanie - 20'

powrót zacieru rzadkiego do całości

69-62C-40'

76C-0'

 

Wysładzanie do 26,5L

 

Gotowanie 60min

M od początku

HM ostatnie 10'

 

Fermentacja

burzliwa 15 dni w ok. 10C

cicha 35 dni w ok. 10C

 

135g/22L

 

 

P.S. Chyba lody śmietankowe są bardziej wędzone od wędzonego słodu Bruntal

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 99 Foreign Extra Stout "Dyngusowy" 21L 15 Blg

 

słód pale 4,4 kg

słód monachijski 0,7 kg

słód caraaroma 0,2 kg

słód kawowy 500 0,1 kg

jęczmień palony 0,3 kg

cukier trzcinowy ciemny 0,2 kg

syrop kandyzowany 200 EBC 250 ml

chmiel Marynka 9% gr. 35 g

chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 10 g

chmiel East Kent Goldings 6% gr. 10 g

drożdże WLP Irish Ale

 

50C - wsypanie słodu

68-64C-60' na koniec przerwy 1/2 jęczmienia palonego (0,15 kg)

76C-0'

 

Wysładzanie do 26,5L

 

Gotowanie 60min

M od początku

HM i EKG na ostatnie 10'

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni w 20-19C

cicha 15 dni w ok. 20C

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 100 Saison II 21,5L 15 Blg

 

słód pilzneński 3 kg

słód wiedeński 1 kg

słód ciemny pszeniczny 1 kg

słód monachijski 0,5 kg

słód biscuit 0,25 kg

słód zakwaszający 0,1 kg

cukier 0,15 kg

chmiel Marynka 9% gr. 23 g

chmiel Styrian Goldings 4,8% gr. 25 g

drożdże WLP Belgian Saison

 

50C - wsypanie słodu

63C-60'

72C-20'

76C-0'

 

Wysładzanie do 25,5L

 

Gotowanie 60min

M od początku

SG + cukier na ostatnie 10'

 

Fermentacja

burzliwa

2 dni w 19C

7 dni w 20-21C

cicha 21 dni w 20-23C

 

160g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 101 American Wheat II

 

słód pszeniczny 2,5 kg

słód pilzneński 2 kg

słód carahell 0,25 kg

chmiel Amarillo 8,5% gr. 20 g

chmiel Ahtanum 6% gr. 20 g

chmiel Mosaic 12% gr. 20 g

drożdże US-05

 

50C - wsypanie słodu

66-63C-60'

76C-0'

 

Wysładzanie do 24,5L

 

Gotowanie 60min

Po 4g każdego chmielu na początku gotowania

Po 8g każdego chmialu na ostatnie 10'

Po 8g każdego chmielu na ostatnią 1'

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni w 19-20C

cicha 9 dni w 20-21C + 30g Cascade

 

120g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.