Jump to content
Sign in to follow this  
Gelhrid

Jutro warzenie mały problem

Recommended Posts

Jutro planuję swoją pierwszą warkę i mam parę prostych pytań:

1. Gdy już po chmieleniu ostudzi nam się brzeczka to w jaki sposób przelewamy do fermentatora? przez kranik i oplot czy przez dekantację?

2. Rozumiem, że drożdże na końcu dodajemy do fermentatora i nie mieszamy tak?

3. napowietrzamy brzeczkę przelewając na burzliwą przez dekantację (chyba sobie odpowiedziałem na pierwsze pytanie ale jestem bardzo zmęczony i na nic nie mam siły więc proszę o odpowiedz)

a ja idę spać i dobranoc;] Jutro rano czeka warka;d;d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro planuję swoją pierwszą warkę i mam parę prostych pytań:

1. Gdy już po chmieleniu ostudzi nam się brzeczka to w jaki sposób przelewamy do fermentatora? przez kranik i oplot czy przez dekantację?

2. Rozumiem, że drożdże na końcu dodajemy do fermentatora i nie mieszamy tak?

3. napowietrzamy brzeczkę przelewając na burzliwą przez dekantację (chyba sobie odpowiedziałem na pierwsze pytanie ale jestem bardzo zmęczony i na nic nie mam siły więc proszę o odpowiedz)

a ja idę spać i dobranoc;] Jutro rano czeka warka;d;d

 

Tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to odpowiedzi kolegów w stosunku do którego z pytań ?

 

Żeby być sprawiedliwym: Gelhrid pytaj też precyzyjnie - to puszka, własne słody, zestaw, górna fermentacja, dolna ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acid, czyżbyśmy zmierzali do forum onetu?

Tomek czuwa, całe szczęście.

 

ad1. jak się ochłodzi dekantujesz jak chcesz, może być przez dodatkowy filtr

ad2 ja mieszam jeszcze z drożdżami żeby je rozdzielić, zwłaszcza jak dodaję gęstwę

ad3 napowietrzamy przed dodaniem drożdży poprzez przelewanie, mieszanie, bełtanie, napowietrzacz akwariowy lub o2 z butli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czy lager? Jeśli ale to się nie przejmuj żadnym napowietrzaniem, przelej z wysoka zimną brzeczkę do fermentora i hurra drożdże. Jeśli lager, to (wg mojej praktyki) możesz wlać drożdże i solidnie przemieszać/przebełtać wydezynfekowanym mieszadłem. Zadawałem lagerowe drożdże do brzeczki napowietrzonej tylko przy przelewaniu z kadzi zaciernej i wiem, że może to dawać niezadowalający efekt (b. długa fermentacja albo w ogóle niemrawy start - burzliwa nawet do 6 tygodni przy lekkim piwie 10* )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za rady a co do piwa to zestaw surowców z zestawu Zacier Mistrz Pro z Centrum Piwowarstwa na Kolscha (górna fermentacja).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jednak solidnie napowietrzam kilkukrotnie przelewąjąc brzeczkę z jednego fermentatora do drugiego, zresztą na forum często były wzmianki by była solidnie napowietrzona i tego się trzymam. Pawulonek a jaka różnica czy górn czy dolna bo nie qmam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Górne zawsze mi startowały bez problemów, a dolne nie zawsze. Ale ja małe doświadczenie mam w lagerach :) Mówię cały czas o płynnych. Lagerów na suchych wcale nie robiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

. Pawulonek a jaka różnica czy górn czy dolna bo nie qmam.

Co prawda pytanie do kogo innego, ale odpowiem. Dolna fermentcja wymaga zdecydowanie większej ilości drożdży, lepsze napowietrzenie to lepsze rozmnażanie drożdzy, wyjątek to spora ilość gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.