Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

Jakiś pomysł na warkę z 5kg pilzneńskiego?

Recommended Posts

Witam jak w temacie. Robię warki po 20 ltr i została mi reszta słodu. Na dolniaka to już nie mam warunków a chcę coś jeszcze uwarzyć na górnej. Niestety drożdże zostały mi W34/70 tak więc będę musiał coś dokupić i tu mój dylemat. Moze macie pomysł na coś nietypowego? Chętnie przetestuję jakąś recepturkę. Zacieranie infuzyjne.

Z góry dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dorzuć 0,5 kg karmelowego albo crystal 120, us-05 i chmielenie na poziomie 35 IBU najlepiej amerykańskimi chmielami i masz eleganckie american pale ale. Może to nie coś nietypowego ale będzie smakować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam jak w temacie. Robię warki po 20 ltr i została mi reszta słodu. Na dolniaka to już nie mam warunków a chcę coś jeszcze uwarzyć na górnej. Niestety drożdże zostały mi W34/70 tak więc będę musiał coś dokupić i tu mój dylemat. Moze macie pomysł na coś nietypowego? Chętnie przetestuję jakąś recepturkę. Zacieranie infuzyjne.

Z góry dzięki.

 

Skoro musisz dokupić drożdże, to warto przy okazji zakupić wszystko czego potrzebujesz (np. brakujące słody czy chmiele) aby obniżyć koszty przesyłki. Jeżeli nie chcesz nic kupować weź słód jaki masz, nachmiel brzeczkę jak lubisz i dodaj drożdże jakie masz, nawet W34/70 i też będziesz miał piwo - może bezstylowe ale też może być całkiem dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie nie planuje zakupów bo przede mną sporo wydatków a i kasy mało. Tak myślałem nad tymi W34/70 tylko że nie za bardzo wiem co z nich wyjdzie. To są dolniaki a ja już nie mam temperatury na dolną. Najniżej mam 16 st a i tak idzie już do góry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli lubisz piwa dolnej fermentacji to wg. mnie lepiej fermentować dolnymi w 16 C niż górnymi w tej temperaturze. 16 C to b. dobra temperatura dla piw hybrydowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze możliwość zastosowania gestwy z fermentujacej wlasnie warki ciemnego. Są to drozdze s-33. Co sądzicie o takim rozwiazaniu? Tyle ze one zawsze mi dosyc kiepsko schodza, może wykombinowac z teego cos na slodko? Da radę? I np porzadny aromat chmielu z delikatna goryczka. Mam w zapasie sybille i ze 20 gr lubelskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

forum odradza robić jasne piwo na drożdzach po ciemnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze możliwość zastosowania gestwy z fermentujacej wlasnie warki ciemnego. Są to drozdze s-33. Co sądzicie o takim rozwiazaniu? Tyle ze one zawsze mi dosyc kiepsko schodza, może wykombinowac z teego cos na slodko? Da radę? I np porzadny aromat chmielu z delikatna goryczka. Mam w zapasie sybille i ze 20 gr lubelskiego.

 

Możesz zrobić kolońskie na samym pilsie i s-33 Co do słabego schdzenia , zrób 40 / 20

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie przeciw wskazania?

Jedynym przeciwwskazaniem może być kolor. Jeśli nie zależy Ci na super jasnym piwie to śmiało możesz użyć gęstwę z ciemnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i tak chyba zrobię eksperyment. Wrzucę słód do wody o temp 40°C i będę stopniowo podgrzewał do temp 72°C do momentu negatywnej próby. Zobaczymy co wyjdzie a gęstwa z ciemnego pewnie już mu bardziej nie zaszkodzi :D skoro nie ma innych przeciwskazań

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucę słód do wody o temp 40°C i będę stopniowo podgrzewał do temp 72°C do momentu negatywnej próby.

Jeśli już eksperyment to zasyp zrób w ok 32-35°C to się załapie i przerwa zakwaszająca. :)

A tak w ogóle to eksperyment ciekawy, pod warunkiem że masz mieszadło. Jeśli nie masz, to mieszać przez godzinę non stop zacier... trochę męczące będzie...

Share this post


Link to post
Share on other sites
forum odradza robić jasne piwo na drożdzach po ciemnym.

 

Forum tego piwa pić nie będzie. Ja tam się jakimiś abstraktami nie przejmuję, jak mam ochotę na jasne, to robię jasne.

 

Nie dajmy się zwariować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedynym przeciwwskazaniem może być kolor. Jeśli nie zależy Ci na super jasnym piwie to śmiało możesz użyć gęstwę z ciemnego.

 

Zawsze można gęstwę przepłókać wodą , kolor zmieni się nieznacznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze można gęstwę przepłókać wodą , kolor zmieni się nieznacznie.

Oczywiście, że tak :) To tylko było odnośnie wpisu 'forum odradza" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem mieszadla wiec problemu nie będzie, a pomyśl z tem 32 St tez dobry. O i watek posuwa się dalej a mój problem się rozwiazuje i może powstanie jakies ciekawe piwko. Mam już kilka warek zrobionych wdg stylu teraz czas cos innego zatrzec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cała zabawa w piwowarstwo domowe polega na tym , że możemy robić co chcemy.

Można warzyć stylowce lub puścić wodze fantazji :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.