Jump to content
anteks

2012.11.24/25 - KPD im. Sławomira Pahlke - reaktywacja

Recommended Posts

Jako że Agnieszka rzadko zagląda, pozwolę sobie zamieścić

 

Konfraternia wycofała się z organizacji tytułowego KPD po różnych perypetiach do których nie ma sensu wracać i ich rozpatrywać. Nie może to jednak być, że konkurs imienia naszego Zacnego Kolegi o niewątpliwych i nie do przecenienia zasługach dla rozwoju współczesnego polskiego piwowarstwa komercyjnego znika z mapy polskich konkursów piw domowych i to w dodatku w niesympatycznej otoczce. Dlatego też w porozumieniu z Browarem Amber oraz Magdaleną Pahlke, czyli małżonką ś.p. Simona ogłaszam wznowienie konkursu na nowych zasadach i w jednej, jedynej (przynajmniej na razie) kategorii:

 

Porter 18 blg - dolna fermentacja.

 

Dlaczego taka kategoria?

Grand Imperial Porter z Browaru Amber to ostatnie piwowarskie "dziecko"

Sławka Pahlke i uznaliśmy, że zasługuje na osobną kategorię. Nie jest to konkurs na klon tego piwa, jedynie parametry zawartości ekstraktu i rodzaju fermentacji mają być zachowane.

 

Zdaję sobie sprawę, że jest dość późno na ogłaszanie takiej kategorii i frekwencja w pierwszym konkursie może nie być powalająca, ale od czegoś trzeba zacząć nową erę tego Konkursu i nie chcieliśmy czekać z tym do przyszłego roku. Szczegóły wkrótce - a kto ma takiego porterka uwarzonego, niech chowa kilka sztuk już teraz, żeby do listopada się uchowały

Link do tematu na browar.biz

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1044332#post1044332

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Anteks :)

Będzie prawdopodobnie zmiana na ekstrakt 18-19 blg, ale jeszcze czekam na potwierdzenie zgody na to u współorganizatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda, że kategoria ogłoszona już praktycznie po sezonie lagerowym.

Tak jak wspomniałam w pierwszym poście:

Zdaję sobie sprawę, że jest dość późno na ogłaszanie takiej kategorii i frekwencja w pierwszym konkursie może nie być powalająca, ale od czegoś trzeba zacząć nową erę tego Konkursu i nie chcieliśmy czekać z tym do przyszłego roku. Szczegóły wkrótce - a kto ma takiego porterka uwarzonego, niech chowa kilka sztuk już teraz, żeby do listopada się uchowały

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast cieszyć się że komuś się chce zrobić konkurs i znaleźć sponsorów na nagrody (załóżmy że tym razem dotrą do zwycięzców) to jeszcze narzekają. Sezon sezonem a najwięcej piwa produkuje się latem właśnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast cieszyć się że komuś się chce zrobić konkurs i znaleźć sponsorów na nagrody (załóżmy że tym razem dotrą do zwycięzców) to jeszcze narzekają. Sezon sezonem a najwięcej piwa produkuje się latem właśnie.

Możesz uściślić skąd masz te dane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

pójdź do jakiegokolwiek browaru i zapytaj się kiedy produkują najwięcej piwa. Pewnie że w domu większość latem nie warzy - bo zwykle nie ma warunków, ale w przemyśle latem się idzie na granicy mocy produkcyjnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pójdź do jakiegokolwiek browaru i zapytaj się kiedy produkują najwięcej piwa. Pewnie że w domu większość latem nie warzy - bo zwykle nie ma warunków, ale w przemyśle latem się idzie na granicy mocy produkcyjnych.

 

Sądząc po wyraźnym wysokim poziomie dwuacetylu w niektórych piwach, można śmiało powiedzieć, że moce produkcyjne w upalne lato są przekraczane ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem że to jednak chodzi o konkurs dla piwowarów domowych, którzy w większości robią piwa w sezonie zimowym nie wyłączając piw dolnej fermentacji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na konkurs o którym mówimy piwa przysyła KP, GŻ czy może CP? Ja myślę, że jednak piwowarzy domowi. Jak już chcesz być precyzyjny to do końca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem że to jednak chodzi o konkurs dla piwowarów domowych, którzy w większości robią piwa w sezonie zimowym nie wyłączając piw dolnej fermentacji ;)

 

Ja u siebie nie zauważyłem tej prawidłowości... Ale u mnie ani zimy ani lata nie ma. Więc sezon trwa 12 miesięcy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

josefik a nie masz przypadkiem lodówki w browarze żeby fermentować piwo nawet jak się cieplej zrobi?

Mam ale nie po to żeby w niej latem fermentować :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak odchodząc od tematu, to ja w sezonie jesienno-zimowym uwarzę tyle piwa, że mi na resztę roku w zupełności starcza i nie muszę marnować energii swojej i tej z gniazdka, żeby mieć co pić :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

narzekacie chyba dla samego sportu, mamy marzec, ja w ten poniedziałek musiałem szyby skrobać na samochodzie a konkurs jest w listopadzie. Starczy jeszcze czasu nastawić desitkę na pwio.org i z gęstwy portera zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda, że kategoria ogłoszona już praktycznie po sezonie lagerowym.

 

Nie bój. Bracki KPD został ogłoszony nieco ponad miesiąc przed terminem przesyłania piw i było ponad 20 piw w konkursie. Inna sprawa, że tu będą ograniczały frekwencję widełki ekstraktu. Choć z racji, że to porter wagi lekkiej można się jeszcze pokusić o jego uwarzenie. Spokojnie dojrzeje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiktor, nie narzekam tylko zastanowiło mnie to Twoje zdanie które poprzednio zacytowałem /wiem że Vettis warzy latem i to tyle/ . W konkursie brać udziału nie będę - nie zdążyłem uwarzyć w tym roku sezonie żadnego lagera, nie mówiąc już o porterze. Zresztą nie po drodze mi z tym stylem.

Popieram tą akcję, bo wiem jak Marusia do tego emocjonalnie podchodzi. Konkurs na pewno dojdzie do skutku i w odróżnieniu do tych dwóch poprzednich - nie będzie wtopy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Popieram tą akcję, bo wiem jak Marusia do tego emocjonalnie podchodzi.

 

Oczywiście chciałeś napisać PROFESJONALNIE, prawda? :D

 

Konkurs na pewno dojdzie do skutku i w odróżnieniu do tych dwóch poprzednich - nie będzie wtopy.

 

Ręczę głową, no, chyba, że tym razem Amber nawali;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście chciałeś napisać PROFESJONALNIE, prawda? :D

To się okaże po wysyłce dyplomów :D;)

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gadu gadu, a czas leci. Mam prośbę do Was o info na PW, osoby mające piwo/planujące jeszcze uwarzyć (ostatnia chwila, o ile oczywiście ktoś ma warunki na dolniaki) o pożądanych parametrach, żeby je wysłać na tytułowy konkurs. Planujemy imprezę na tip-top i nie chciałabym, żeby ze względu na późny termin ogłoszenia kategorii się okazało, że nie ma z czego wybieraćbiggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za dotychczasowo nadesłane PW, jak narazie wszystkie 3 miejsca na pudle zajęte :D

Edited by Marusia

Share this post


Link to post
Share on other sites

to temat o zeszłorocznym konkursie

W temacie jest "2012.11.24/25" - więc to zdecydowanie jest tegoroczny.

O ile się oczywiście odbędzie, bo chyba Marusia na razie "bada" czy w ogóle ktoś jest chętny na uczestnictwo w konkursie. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.