Sojer 83 Posted March 22, 2012 Zachciało mi się wspawać nypel. Szlag mnie trafiał z próbami umówienia się ze spawaczem więc postanowiłem sam. Otwór załatwiłem częściowo wiertarką, a dokończyłem małą tarczą na wynalazku podobnym dremela. Spawam elektrycznie, oczywiście elektrodami inox. Oj jakie dziury wypaliłem. Została jeszcze jedna, jakieś 3x4 mm. No to wracam do garażu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted March 22, 2012 Daj jakieś fotki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted March 22, 2012 Żeby było się czym chwalić Pewnie będzie poprawka. Udało mi się przejechać elektrodą po gwincie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted March 22, 2012 Spożywki nie spawa się elektrodą. Zawsze wyjdzie niedobrze. Kropka. Trzeba było iść do firmy produkującej balustrady. Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo503 0 Posted March 22, 2012 Witam, kompletuję tiga ale wcześniej spawałem elektrodą tylko że spawarką inwertorową .. Tomek ustaw mały amperaż i po kawałeczku spawaj ,daj ostygnąć ,oczyść ze szlaki i dalej..Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrblaha 31 1 Items Posted March 22, 2012 Migomatem drutem nierdzewnym spawam sobie nyple i mufy i od roku rudej jeszcze nie ma... A migomat jest szerzej rozpowszechniony od TIGa:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted March 23, 2012 Cieknie. Może nie jest dramatycznie, ale plama pod beczką jest. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danol148 2 1 Items Posted March 23, 2012 Kurcze Tomek szkoda że tak daleko mieszkasz bym ci wspawał tigiem za piwko Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted March 23, 2012 Wiesz, istnieją firmy kurierskie, nawet pewien sympatyczny piwowar proponował mi, z gratisowym zrobieniem mieszadła z fittingu. Ale luz. U żony w firmie zaczną kurs spawania więc podrzucę im beczkę. Niech sobie potigują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 84 1 Items Posted March 23, 2012 Teoretycznie jest to bez sensu ale praktycznie da się pospawać elektrycznie nierdzewkę. Podobnie jak z pytaniem czy da się zrobić lagera w 16C. Da się. Będzie problem z wytrzymałością spoiny, późniejszą korozją i samym spawaniem ale da się Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted March 23, 2012 Cytując Bruneta wieczorową porą "jak się da, to się da" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted April 1, 2012 No dobra, zrobiłem zdjęcie. To nie prima aprilis. I proszę ze mnie nie drwić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
henry 3 Posted April 1, 2012 (edited) Wyszło jak wyszło.. ale za 2 piwka każdy TIG'owiec zrobił by spaw high tech... w ramach zabawy.. wg. mnie najlepiej będzie jak wytniesz ten kawałek.. przygotujesz wstawkę i do spawacza.. wg. mnie to najlepsze wyjście. A jak nie to ile razy na to popatrzysz to nie będziesz się cieszył tym co masz.. Edited April 1, 2012 by henry Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted April 1, 2012 (edited) Henry, taki mam plan , a zdjęcie dałem ku przestrodze. Edited April 1, 2012 by Tomek-Pasieka Quote Share this post Link to post Share on other sites