Jump to content
Jarek321

Witam i pozdrawiam z Łodzi

Recommended Posts

Szanowne Piwowarki, Szanowni Piwowarzy,

 

Mam wielką przyjemność przedstawić się Wam na tym forum.

 

Przede wszystkim chciałem podziękować wszystkim, za wkład w tworzenie tego forum.

Jest to solidny kawał wiedzy i platforma wymiany informacji. Dzięki.

 

O sobie

 

Browar Retkiński Las znajduje się w Łodzi i działa nieprzerwanie od września 2009.

Do tej pory powstało 60 warek z czego 50 z puszek/ekstraktów i 10 zacieranych.

Ze względu na ograniczenia czasowe (dzieci) i bezpieczeństwo (dzieci), wstrzymywałem się długo i celowo z zacieraniem.

Ale czy można się oprzeć perswazji piwowarów?

 

Mam sporo udokumentowanych doświadczeń i eksperymentów z puszkami.

(różne firmy, ekstrakty, dopalacze, dochmielanie, min. osad itp.) Ci, których to interesuje mogą na mnie liczyć.

Jeżeli chodzi o warki zacierane, to wiem niewiele i potrzebuję wsparcia doświadczonych kolegów.

 

 

Tezy luźne:

1. Należy przeprowadzić piwną rewolucję tak jak w USA i wybić zęby "Prawie jak Piwom", żeby przywrócić znaczenie pojęciom.

2. Piwowarstwo domowe wprowadza nową niekonsumpcyjną orientację (nie kupuj tylko zrób sam) i zwiększa świadomość społeczną.

3. Lepsze od picia piwa jest tylko warzenie piwa

4. To się jednak nie da ukryć jest magia

 

Retkiński Las

..przed tymi Las ten się odsłoni, co tworzą z ziarna własnymi dłońmi

ich to obdarzy, tchnie dobre czary, same uwarzą się nektary..

 

Pozdrawiam

 

Jarek

 

P.S.

Przepraszam, że zacząłem wcześniej pisać, bez przedstawienia się,

ale mam grypę, biorę leki, nie piłem piwa od soboty, trochę schizuję i nie zauważyłem tej części forum ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witamy serdecznie na forum !

Powrotu do zdrowia !! :beer:

"50 z puszek/ekstraktów" WOW !!!! :okey:

Pogadamy sobie jeszcze :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam doświadczonego piwowara i pozdrawiam z Rydułtów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witamy serdecznie na forum !

Powrotu do zdrowia !! :beer:

"50 z puszek/ekstraktów" WOW !!!! :okey:

Pogadamy sobie jeszcze :D

Na pewno pogadamy! Interesują mnie Twoje operacje na lagerach Coopersa na W34/70, poza tym czekam kolejne opisy.... ale o tym w surowcach.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

No kolejny piwowar z Łodzi ! Super ! Wtyknij pinezkę na mapie.

Powodzenia !

Witaj.

Wbiłem tą pinezkę ale nie bardzo nad nią panuję :)

(Najpierw skleiło mnie z iSparrow, a teraz jestem niebieski..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam doświadczonego piwowara i pozdrawiam z Rydułtów

Pozdrawiam Browar Onufry!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam na forum :) Masz całkiem pokaźne doświadczenie!

Życzę samych udanych warek :)

Dzięki za miłe powitanie! Postaram się coś wnieść "dla Sprawy" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mam sporo udokumentowanych doświadczeń i eksperymentów z puszkami.

(różne firmy, ekstrakty, dopalacze, dochmielanie, min. osad itp.)

 

Dopalacze powiadasz, interesujące :cool:

Witaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Ja dopiero mam zamiar uwarzyć swoją 1 puchę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopalacze powiadasz, interesujące :cool:

Witaj.

Bardzo interesujące :lol: , szczególnie w znaczeniu surowcowym jako mieszanki słodu i glukozy, lub glukozy i dekstryn.

Ale muszę zaznaczyć, że odchodzę od tych substancji na rzecz czystego słodu. Nie można wiecznie jechać na dopalaczach :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Ja dopiero mam zamiar uwarzyć swoją 1 puchę.

Witaj. Rozumiem, że Zacząłeś od zacierania. Puszki dają przede wszystkim oszczędność czasu i możliwość ograniczenia czynności do minimum.

(doszedłem do tego, że jestem w stanie nastawić taki zestaw w 40 min! - dezynfekcja,mieszanie,chłodzenie, zadanie drożdży).

Ale jeżeli chodzi o smak i aromat to możesz być rozczarowany. Piwa, które uważam za udane przeważnie dochmielałem (na aromat).

Wiecej o brew kitach w dziale surowce / Brew kit / nachmielony ekstrakt - gatunki i smak, porównanie

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.