Jump to content
Sign in to follow this  
bartoszMC

Słabe odfermentowanie dunkelweizena

Recommended Posts

Witam

 

Mam dylemat - butelkować, czy może jeszcze jakoś pobudzić drożdże?

 

Studium przypadku:

Słody: pszeniczny 2,4kg, monachijski 1,5kg, karmelowy jasny 0,25kg, karmelowy ciemny 0,1kg, drożdże mauribrew weiss Y-1433.

Zacieranie: 90min 43C tylko pszenica, 52C 10min wszystko, 63C 30min, 72C 30 min, 78C. Wyszło 20 litrów brzeczki 12 blg.

Drożdże rehydryzowane, zadane w 25C, 28.02 lutego. Temperatura fermentacji około 19 - 21C. 11 marca 5 blg, burzliwa już się skończyła, ale ponieważ chciałem nie przelewać na cichą, a piwo jeszcze pracowało to zostawiłem fermentator w spokoju. 15 marca nadal 5 blg mimo tego, że co kilkanaście minut brzeczka upuszcza gaz rurką fermentacyjną (co by nie napisać, że bulka;P). Jako że to już przeszło 2 tyg od zadania drożdży decyduje zamieszać porządnie fermentatorem i ustawić go bliżej kaloryfera (maksymalna temperatura brzeczki 23C). Przy kaloryferze piwo trochę częściej upuszcza gaz, ale w dzisiejszym pomiarze wyszło, że blg nadal bliżej 5 niż 4. Piwo oczywiście bez jakichkolwiek oznak infekcji.

Dodam, że balingometr jak i termometr skalibrowane i sprawdzone.

 

Wracam do moich dylematów. Czy te drożdże jeszcze pracują? Butelkować? Czekać? Co zrobiłem źle?

Mam w domu troche drożdży piekarskich, czy jest sens robić teraz test odfermentowania?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

... burzliwa już się skończyła, ale ponieważ chciałem nie przelewać na cichą, a piwo jeszcze pracowało to zostawiłem fermentator w spokoju.

Jeśli pracuje, to na jakiej podstawie twierdzisz, że się zakończyła? Zakończy się gdy przestanie pracować. Dopóki "bulka" to nawet mierzyć nie ma po co.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi na wb też długo przenica fermentowała chyba ponad 2 tygodnie i zeszła mi do chyba 3 blg i dałem w butelki heh szkoda że już dawno mam tylko po niej wspomnienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli pracuje, to na jakiej podstawie twierdzisz, że się zakończyła? Zakończy się gdy przestanie pracować. Dopóki "bulka" to nawet mierzyć nie ma po co.

Piana opadła, blg nie spada, "bulka" teraz nieregularnie co kilkadziesiąt minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym przelał na cichą.

A jeśli nie chcesz czy nie możesz przelać to bym nic nie ruszał. Dopóki bulka to znaczy że wydziela się gaz. Jak takie bulkające zamkniesz w butelce to może się skończyć granatami.

 

Ja zawsze przelewam na cichą. Butelkuję wtedy gdy od 2-3 dni nie słyszę żadnego bulkania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jak dla mnie za wcześnie przelewasz na cichą. Jak robiłem jeszcze cichą w fermentorze z rurką (i w ogóle jak robiłem jeszcze cichą ;)), to nie widziałem ani jednego bulknięcia. Bulkać to ma ewentualnie na burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże chyba tak mają. Moja ciemna pszenica ok miesiąca w wiadrach spędziła zanim do butelek trafiła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To jak dla mnie za wcześnie przelewasz na cichą. Jak robiłem jeszcze cichą w fermentorze z rurką (i w ogóle jak robiłem jeszcze cichą ;)), to nie widziałem ani jednego bulknięcia. Bulkać to ma ewentualnie na burzliwej.

No to trochę mnie zaskoczyłeś.

U mnie na cichej też prawie nigdy nie bulka a i tak trzymam zazwyczaj 10-14 dni.

Ale zdarza się że na burzliwej (gdzie podobno nie ma sensu używać rurki) blg już nie spada, a po przelaniu na cichą zaczyna bulkać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.