Jump to content
Sign in to follow this  
Jarzyn_waleczny

Powitać

Recommended Posts

Witam kolegów i koleżanki Piwowarów

Na imię mam Krzysiek mam 23 lata, mieszkam pod Bydgoszczą studiuję w Toruniu.

Zdarzyło mi się w życiu zrobić kilka win.

Piwowarstwem zainteresowałem się jakieś 1,5 miesiąca temu nie pamiętam już w jakich okolicznościach, przyswoiłem więc trochę teorii a w ramach praktyki zamówiłem ostatnio z CP zestaw startowy Puch mistrz Pro (teraz trochę żałuje) i paczkę glukozy (zacieranie w warunkach akademika to raczej ciężka sprawa).

Tak z ciekawości czego zapomniałem dokupić?

 

Życzcie mi powodzenia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witamy. Na pierwszy rzut oka to chyba w zestawie nie ma wężyka do dekantacji. Nigdy nie robiłem z brewkita, ale ci co robili piszą, że przy brewkitach cichej nie robili także wężyk póki co byłby ci nie potrzebny ale jakbyś chciał robić cichą to wężyk możesz w motoryzacyjnym kupić. Życzę powodzenie w piwowarzeniu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

Tak z ciekawości czego zapomniałem dokupić?

Wydaje się że wszystko masz do uwarzenia pierwszego piwa!

 

zacieranie w warunkach akademika to raczej ciężka sprawa

Zależy od organizacji. Zrób pierwsze z puchy to pewnie znajdzie się miejsce na kolejne eksperymenty w 'celach naukowych' i wierny fanklub piwoszy-amatorów :D - przynajmniej o puste butelki nie będzie trudno. Moja rada: wychować brać studencką od samego początku to nie będzie problemu ze żmudnym myciem brudnych flaszek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wężyk mam, co prawda służy mi do wina ma dość dużą średnice i jest starszy ode mnie :)

O butelki też się nie martwię mam ok. 40 w szafce i chyba drugie tyle w domu.

A co do fanklubu to już się kilku "pomagierów" zadeklarowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wedle mojej wiedzy na forum jest kilku akademikowych piwowarów :) Do piwa z puchy masz wszystko, co niezbędne, jeśli zaś chodzi o zacieranie, to musisz poczytać i zdecydować, co będzie dla Ciebie najlepsze (choćby czy będziesz używał do filtracji fermentatora false-bottom czy lodówy turystycznej). Przed moim pierwszym zacieraniem również miałem na koncie z 5 puszek. Życzę Ci powodzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Kolegę.

W końcu i nasz region się ożywia i ujawnia się coraz więcej Piwowarów.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam na forum i pozdrawiam z Rydułtów :beer: . Jeden student chyba z Krakowa chciał warzyć piwo w wannie. :) Tego pomysłu Ci nie polecam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.