Jump to content
Afghan

Cicha w 24 stopniach C

Recommended Posts

Mam od niedzieli Altbiera na cichej i niestety temperatura gdzie teraz stoi wynosi 24 stopnie. Mam możliwość znieść do piwnicy gdzie jest ok 17 stopni ale na tylko 3 dni bo w sobotę mam czas i będę butelkował. Jest sens znosić do piwnicy na 3 dni? Czy piwo będzie ok jak po stoi jeszcze te 3 dni w 24 stopniach? Dodam że burzliwa była w 19 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niepożądanych posmaków na cichej już nie powininno nabrać zarówno w 24 jak i 17 °C, problemem może być brak sklarowania po 6 dniach w wysokiem temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej temperaturze trudno w ogóle mówić, że to alt.

Stylem to w ogóle się nie przejmuję aby piwo było dobre. Ale zdaję sobie sprawę że alt to w niskich temperaturach. Ale jak ma na cichej już złych posmaków nie złapać a będzie trochę bardziej mętne to trudno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mętność nie wynika tylko z drożdży ale i innych osadów. Jeżeli nie pozbędzie się tych osadów to piwo klarowne raczej nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a dlaczego ma być mętne ?,kiedyś starter robiony z mrożonki (nigdy go nie wykorzystałem) trzymałem w pewnie 25-28 stopniach i po pewnym czasie zrobił się kryształowo przejrzysty.

Faktycznie, robię czasem test fermentacji i stoi to w cieple i po kilku dniach próbka robi się bardzo klarowna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra,to je teraz mam pytanie o obecne temperatury;dwie sprawy

 

1. na cichej mam mocne belgijskie (Belgian Wheat),chce dać jeszcze trochę płatków dębowych ,wiadro stoi w domu,temperatura pokojowa,czyli pewnie ze 27 stC ,moze tak stać czy przenieść do piwnicy ?(jakieś 13-14 stC),ma leżeć około 3 tygodni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też się podłączę.

Mój Alt na zestawie z TB pomału kończy burzliwą w piwnicy ~18-20°C. Uwarzone w zeszły czwartek było. I teraz czy jak zleję na cichą to te 20 to nie będzie za dużo? Dodam, że chciałbym to sklarować jakąś żelatyną przy cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też się podłączę.

Mój Alt na zestawie z TB pomału kończy burzliwą w piwnicy ~18-20°C. Uwarzone w zeszły czwartek było. I teraz czy jak zleję na cichą to te 20 to nie będzie za dużo? Dodam, że chciałbym to sklarować jakąś żelatyną przy cichej.

Jeżeli chcesz, żeby to był alt, to o wiele za dużo. Jeżeli satysfakcjonuje Cię po prostu piwo górnej fermentacji, to będzie ok, choć lepiej byłoby trzymać się dolnego zakresu podanych przez Ciebie temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie by było, jakby wyszło w stylu. Ale i tak tego nie będę wiedział, bo nie rozpoznam, więc głównym zadaniem tego piwa jest smakowanie mi. W sumie i tak miał ok 13,5 blg (rozkalibrowanym areometrem mierzone, po uwzględnieniu poprawki), czyli nieco ponad BJCP.

Czy w celu zbliżenia się do "kanonu" warto to jakąś zimną szmatą obkładać na cichej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

13,5°Blg to prawie w górnej granicy stylu - tym bym się martwił. Ale to piwo hybrydowe, fermentowane drożdzami górnej fermentacji (w niskim zakresie temperatur) a następnie lagerowane. Bez tego trudno mówić o alcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten areometr pokazywał z czystej wodzie -1, ale że nie ma skali to powiedzmy, że było to 0,8 i mamy górną granicę:)

Do ad remu - jakbyś Olo zrobił cichą mając do dyspozycji w/w warunki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej lodówka ze styropianu i zamrożone pety do środka. Oczywiście jeszcze prościej mieć nieużywaną lodówkę, ale zakładam, że nie masz. Ja nie mam i dlatego nie biorę się za takie piwa o tej porze roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak długo to musi stać w tej lodówce? Bo piwnicznej lodówki na zbyt długi czas nie możemy zająć. I czy nielagerowany alt, pomimo tego, że altem nie jest jest dobry?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że dwa tygodnie to minimum. Lagerowanie to tylko jeden z czynników wpływających na smak - ważna jest temperatura fermentacji burzliwej i wiele innych rzeczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej temperaturze trudno w ogóle mówić o "cichej"... Jednak skoro już musisz, to trzymaj jak najkrócej, bo Ci piwo skiśnie.

Ciekawe. Nie wiedziałem, że piwo może skisnąć siedząc sobie w sterylnym fermentorze jeżeli temperatura jest odrobinę za wysoka. Jeżeli faktycznie tak jest, to od jakich temperatur powinniśmy się martwić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja trzymałem na cichej w tych temperaturach 24 dni...Z braku czasu nie mogłem wcześniej zabutelkować.Bezstylowiec-pilzneński,trochę własnego karmelizowanego ,gęstwa z S-04.Przy butelkowaniu nie miało jakiś oznak skiśnięcia.Zobaczymy za dwa tygodnie....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.