Jump to content
Krzys

Gotować, czy nie?

Recommended Posts

Witam. Potrzebuję rady bardziej doświadczonych kolegów. Kupiłem chmielony ekstrakt słodowy w proszku 1 kg (mistrz sladek). Według opisu dodając 1 kg cukru można uzyskać 20l. piwa. Planowałem zastąpić cukier 0,5 kg ekstraktu niechmielonego i 0,5 kg glukozy. Niestety brak szczegółowych instrukcji i nie wiem czy powinienem po rozpuszczeniu w wodzie trochę to pogotować a potem uzupełnić zimną wodą do 20 l. czy tylko rozpuścić w gorącej wodzie i odpuścić gotowanie. Czy kilkuminutowe gotowanie nie zaszkodzi?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość. Wiem że pytanie może się wydać dziecinne, ale każdy kiedyś zaczynał :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie chce Ci się gotować to zrób tak : ciepła puchę wlej do fermentatora,wsyp ekstrakt/cukier/glukozę dolej z dwa dzbanki goracej wody wymieszaj dokładnie, uzupełnij wodą z kranu bądź mineralką - proste :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie chce Ci się gotować to zrób tak : ciepła puchę wlej do fermentatora,wsyp ekstrakt/cukier/glukozę dolej z dwa dzbanki goracej wody wymieszaj dokładnie, uzupełnij wodą z kranu bądź mineralką - proste :]

Tego to bym nie ryzykował. Woda wodociągowa teoretycznie powinna być czysta mikrobiologicznie, ale..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten temat powielany był wielokrotnie na temat używania wody z kranu. Prawda jest taka ze jesteśmy w tej kwestii podzieleni jak Polska prawica - każdy ma rację. Dlatego napisałem kranówka bądź mineralka - wybór należy do piwowara - proste. Nie wyczytałem na forum aby ktoś złapał infekcje przez kranówke.. Jedynie co dyskwalifikuje wodę z kranu to nadmierny zapach/posmak chloru. Ktoś też pisał że zbyt twarda woda się nie nadaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

każdej. Bakterie są wszędzie. I na mojej i warszawskiej. Po zajęciach z mikrobiologii nic już nie jest takie samo.

A czy uzdatnianie wody i jej dezynfekcja chemiczna poprzez chlorowanie czy ozonowanie nie jest po to aby usuwać te bakterie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten temat powielany był wielokrotnie na temat używania wody z kranu. Prawda jest taka ze jesteśmy w tej kwestii podzieleni jak Polska prawica - każdy ma rację. Dlatego napisałem kranówka bądź mineralka - wybór należy do piwowara - proste. Nie wyczytałem na forum aby ktoś złapał infekcje przez kranówke.. Jedynie co dyskwalifikuje wodę z kranu to nadmierny zapach/posmak chloru. Ktoś też pisał że zbyt twarda woda się nie nadaje.

Ja nie twierdzę, że kranówka się nie nadaje. Ba, sam jej używam, chociaż olsztyńska jest twarda niespotykanie :) ALE kranówkę trzeba przegotować!

-> o posiewach kranówki jest opisane wyżej (też mnie skrzywiły zajęcia z mikrobiologii :))

 

 

A czy uzdatnianie wody i jej dezynfekcja chemiczna poprzez chlorowanie czy ozonowanie nie jest po to aby usuwać te bakterie?

Ale wszystkiego nie wybijesz. Do tego dochodzi wątpliwej jakości system rurociągów za stacjami uzdatniania i w naszych mieszkaniach/domach.

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

każdej. Bakterie są wszędzie. I na mojej i warszawskiej. Po zajęciach z mikrobiologii nic już nie jest takie samo.

Czyli jak po kursie sensorycznym/sędziowskim :smilies:

Ja nie twierdzę, że kranówka się nie nadaje. Ba, sam jej używam, chociaż olsztyńska jest twarda niespotykanie :) ALE kranówkę trzeba przegotować!

-> o posiewach kranówki jest opisane wyżej (też mnie skrzywiły zajęcia z mikrobiologii :))

 

Ale wszystkiego nie wybijesz. Do tego dochodzi wątpliwej jakości system rurociągów za stacjami uzdatniania i w naszych mieszkaniach/domach.

Można gotować, a co z bakteriami w powietrzu? Masz sterylne pomieszczenia?

Do mycia zębów używasz przegotowanej?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można gotować, a co z bakteriami w powietrzu? Masz sterylne pomieszczenia?

Do mycia zębów używasz przegotowanej?

Jasne, że nie mamy sterylnych pomieszczeń, ale na każdym kroku przestrzega się o ostrożności, szczególnie w postępowaniu z brzeczką nastawną.

 

Co do mycia zębów, to trochę niepoważne porównanie brzeczki zabezpieczonej tylko stężeniem cukrów i związkami z chmielu do uzbrojonego po zęby organizmu ludzkiego.

 

Nie ma co się kopać z koniem. Jeżeli ktoś będzie proponował rozcieńczanie brzeczki/ekstraktu/syropu nieprzegotowaną kranówą, to za każdym razem napiszę posta tego typu. Nawet pojedyncza jednostka tworząca kolonie (pod warunkiem że odpowiadają jej warunki brzeczki) może popsuć piwo - bo ma czas na rozmnożenie się w piwie. Wybór należy do piwowara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla mnie takie przesadne podejście do sterylności to jakaś zbiorowa schiza jest. Wiadomo, że w surowej wodzie bytują różne roganizmy, ale naokoło nas też jest tego mnóstow, a w przewodzie pokarmowym tyle, że strach cokolwiek do gęby pchać, żeby nie zarazić tego bakteriami z jamy ustnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

każdej. Bakterie są wszędzie. I na mojej i warszawskiej. Po zajęciach z mikrobiologii nic już nie jest takie samo.

 

A posiew mineralnej też da takie "kwiatki" ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nam na zajęciach padła cała hodowla in-vitro. Z tym nie wygrasz, ale można próbować to opanować. I wbrew pozorom leprze jest środowisko z bakteriami niż bez. Mikroorganizmy ciągle ze sobą walczą, jedne wypierają inne i opanowują środowisko np. drożdże w piwie. Można więc nie przestrzegać higieny i nie mieć zepsutego piwa, ale chyba tylko do czasu... bo wojna ciągle trwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nam na zajęciach padła cała hodowla in-vitro. Z tym nie wygrasz, ale można próbować to opanować. I wbrew pozorom leprze jest środowisko z bakteriami niż bez. Mikroorganizmy ciągle ze sobą walczą, jedne wypierają inne i opanowują środowisko np. drożdże w piwie. Można więc nie przestrzegać higieny i nie mieć zepsutego piwa, ale chyba tylko do czasu... bo wojna ciągle trwa.

Można, ale czy leprze? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nam na zajęciach padła cała hodowla in-vitro. Z tym nie wygrasz, ale można próbować to opanować. I wbrew pozorom leprze jest środowisko z bakteriami niż bez. Mikroorganizmy ciągle ze sobą walczą, jedne wypierają inne i opanowują środowisko np. drożdże w piwie. Można więc nie przestrzegać higieny i nie mieć zepsutego piwa, ale chyba tylko do czasu... bo wojna ciągle trwa.

 

Powaga? Kiedyś dezynfekowałem fermentory OXY (myślałem że dezynfekują jego opary, a jednak nie) i ze 3 warki mam "kwasiżury". Teraz jadę na piro i od tego czasu czyste piwka. Strach pomyśleć co by było, gdybym tylko ludwikiem przemył...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mycie naczyn to pic? Chyba ze lejesz na dno zlewu i czekasz az sie umyje

 

Edited by sztyft

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czy mycie i dezynfekcja to nie są dwie różne rzeczy? Brud też można zdezynfekować (pozbawić go życia wewnętrznego) tak by stał się sterylny. Ale pić piwo w nieumytych butelkach w kturych pływają zdezynfekowane muchy... nie wygląda to apetycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brud też można zdezynfekować (pozbawić go życia wewnętrznego) tak by stał się sterylny.

 

Jest to dużo trudniejsze i bardziej kosztowne niż po prostu umycie sprzętu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brud też można zdezynfekować (pozbawić go życia wewnętrznego) tak by stał się sterylny.

 

Nie można, to jest z definicji wykluczone. Ponad to znaczna część substancji dezynfekujących nie reaguje wybiórczo na drobnoustroje ale na każdą substancję organiczą dającą się utlenić.

Jest taka zasada panują w przemyśle - jeśli oceniając skuteczność dezynfekcji można zobaczyć brud gołym okiem, to od razu uznaje się dezynfekcję za nieskuteczną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.