Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Piwo w stylu Witbier

Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3.3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU 13 Kolor 7 EBC

 

skład:

pilzneński 2.00 kg

pszenica niesłodowana 1.80 kg //poddana kleikowaniu przed warzeniem

słód pszeniczny 0.70 kg

płatki owsiane 0.50 kg

biscuit 0.10 kg

 

przyprawy:

kminek 1 g

kolendra indyjska 6g

świeżo starta skórka z 3 cytrusów (klementynek) 30g

 

zacieranie: 20L

52* - 20'

62* - 30;

72* - 30'

->78* //+ 8 l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego 80%

 

gotowanie 70'

Lubelski gr. 4.9% 15g 60'

Lubelski gr. 4.9% 15g 15'

przyprawy 5'

 

drożdże Wyeast Abbey II

 

fermentacja 19°C, 13 dni.

 

Bardzo smaczny witbier, ale sporo odbiegający smakiem od "mainstrainowych" Hoegaardenów, jest słodszy i łagodnieszy, bardziej w stylu Wittekerke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym mielicie kolendrę?

Ja kiedyś specjalnie na tą okazję kupiłem sobie mały moździerz.

Oczywiście oficjalna wersja brzmiała: żebyś mogła potłuć przyprawy przed dodaniem do zupy. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym mielicie kolendrę?

Niestety nie posiadam młynka do kawy ani do pieprzu, potłukłem więc na drobno młotkiem do rozbijania mięsa, ale do zmielenia jej daleko.

ja

ja sobie blender chwalę - zakupiony wcześniej przez żonę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro odkopaliście temat.

Czy witbier na ciemnym monachijskim ma sens? Nie mam niestety pilzneńskiego.

Pozostały zasyp pszenica niesłodowa (1 kg), płatki owsiane (ok. 300 g). Resztę ewentualnych słodów wymieniam w stopce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro odkopaliście temat.

Czy witbier na ciemnym monachijskim ma sens? Nie mam niestety pilzneńskiego.

Pozostały zasyp pszenica niesłodowa (1 kg), płatki owsiane (ok. 300 g). Resztę ewentualnych słodów wymieniam w stopce.

Pomijając już, że z witem miało by to mało wspólnego, to będzie problem z konwersją skrobii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...