Jump to content
Jarek321

Browar Retkiński Las

Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

Przedstawiam moją wersję AIPA.

Wzorowałem się na założeniach receptury Szisziego. Czytałem również wątki o AIPA.

Prowadzę zapiski w excelu więc załączam kartę piwa

Z 6,2 kg słodów uzyskałem 23L brzeczki nastawnej Blg 15,0. Wydaje mi się, że wydajność powinna być większa.

Jakie mogą być tego przyczyny? Jak zwiększyć wydajność warzelni?

Proszę o wasze komentarze do zasypu, zacierania, chmielenia, fermentacji.

Ponieważ piwo jest już uwarzone i wyleżakowane mogę przedstawić moją subiektywną ocenę i wnioski.

 

Pozdrawiam

Z-9 AIPA.xls

Edited by Jarek321

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musiałem skorygować wydajność warzelni w pliku. (miałem tam jakieś herezje) Teraz doczytałem, poprawiłem i jest OK.

 

Co do piwa.

 

Chmielenie

Dodając 180g chmielu na 23L miałem obawy czy da się to pić.

Chmielenie (95 min) trwało za długo - zamierzałem 65min, ale przysnąłem trochę i tak wyszło.

Efekt chmielenia wg mnie wyszedł bardzo dobrze, szczególnie po odleżakowaniu.

Aromat jest oczywiście bardzo silny ale gorycz średnio wysoka. Normalnie pijalne.

Zbliżone w goryczy do Ataku Chmielu z Pinty ale tamto ma wyraźnie wyczuwalny inny chmiel (Simcoe)

następnym razem całość Cascade dam w ostatniej minucie i zwiększę Amarillo.

Obawiałem się, że Citra jako goryczkowy przy długim chmieleniu da nieprzyjemne posmaki ale nic nie wyczułem.

 

Słodowość /Treściwość

(Poprzednią AIPA też 15Blg zacierałem w 69-68. Wyszło dokładnie takie jak to opisane na forum - słodkawe aromatyczne i bardzo mdłe, szczególnie na finiszu.)

Tą warkę zacierałem w 67-66C i było już OK, ale następną planuję raczej 66-65C. Piwo solidnie treściwe.

 

Alkohol

Tu nie można mieć zatrzeżeń :). Z obliczeń różnicy Blg wychodzi 6,3% ABV. Alkohol jest dobrze ukryty przez słód i chmiel. Lekkie uczucie rozgrzewające występuje.

 

Wizualnie

Piwo klarowne - nie było z tym problemu. Kolor głęboki bursztyn (powinno chyba być jaśniejsze)

 

Ogólnie

To była moja 3 AIPA - najlepsza jak do tej pory. Ten styl piwa bardzo mi odpowiada

Zastanawiam sie czy zmiana drożdży wniosłaby coś istotnego do smaku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weizenbock 15,5 Blg.

Słody 6,3 kg. Drożdże WB-06 1/3 starter. Wydajność warzelni 55%.

Nie wiem czy pszenica daje mniejszą wydajność, czy słabo mieszałem, czy po prostu słody z BA są grubo śrutowane i tak wychodzi.

 

Karta piwa:http:

WEIZENBOCK Z-10.xls

Edited by Jarek321

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka Z-15. Imperial India Pale Ale 17 Blg.

 

Dla miłośników chmielowych wrażeń. Piwo długo dojrzewające.

Jestem bardzo zadowolony z tej warki.

 

Karta warzelnicza: IIPA.xlsx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka Z-25 CENTENNIAL AIPA.

Eksperyment z piwem chmielonym (prawie) jednym chmielem.

Jestem zadowolony z efektów.

Początowo gorzkie i nieułożone. Po odleżakowaniu 7 tygodni smak się ułożył. Duża poprawa.

 

Karta warzelnicza:

Z-25 CENTENIAL AIPA.xlsx

Edited by Jarek321

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.