Jump to content
Sign in to follow this  
pavulonek

Chmiel goryczkowy do amerykańskich lagerów

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym uwarzyć coś w stylu american pils, jednak nigdzie na forum, w sklepach ani na necie nie umiem znaleźć jaki chmiel nadaje się do amerykańskich lagerów. Przy prawie każdym opisie amerykańskich chmieli stoi, że polecane do górnej fermentacji. Jeśli już znalazłem coś do pilsa, to jest to jedynie chmiel aromatyczny, typu crystal czy liberty, ale goryczkowego nie znalazłem ani jednego. Przecież nie będę dawał marynki. Ktoś ma jakiś pomysł?

Nadmienię, że obecnie dysponuję chmielami (z amerykańskich):

citra, crystal ,chinook, galena, nugget, palisade, simcoe i wilamette.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na półkach w sklepie? Żartujesz? Na półce w sklepie specjalistycznym znalazłem dziś zaledwie Kormorana i resztki Ciechana...

Lubię chmiel w piwie :) Zawsze chmielę pod górną granicę. Może Nugget? Ziołowy, korzenny, do Pilsa może pasować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pavulonek nie jestem specjalistą w tej kwestii ale z tego co słyszałem/czytałem to z tych przez ciebie wymienionych chmieli wybrałbym crystal. Słyszałem też, że do amerykańskiego pilznera nadają się europejskie chmiele aromatyczne jak np Saaz czy Hallertau a jeśli chcesz coś "amerykańskiego" to zostaje ci Mt. Hood i Liberty. Jamil mówił, że można użyć też odmiany Cluster - jako takiej super-tradycyjnej choć pewnie nie najlepszej, ale jej nie ma w PL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie Northern Brewer, ale... uwarzyłem ostatnio american pilsa na Simcoe i Citra i po burzliwej zapowiada się świetnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubelski na goryczkę??? Na aromat wrzuciłem już do zacierania Crystal. Lada moment będzie 98°C. Myślę jednak o Marynce lub Nugget. Jeśli nikt nie odpowie w ciągu kilku minut to rzucam monetą i dodaję chmiel :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry za odkop,ale właśnie zastanawiam się nad pilsem chmielonym polskimi chmielami goryczkowymi i amerykańskimi aromatycznymi

wszędzie jest napisane,że Citra,Cascade czy Simcoe to chmiele aromatyczne piw górnej fermentacjii

czy istnieją jakieś przeciwskazania żeby zastosować je do chmielenia na zimno w lagerach?

czy aromat tych chmieli nie zniknie całkiem po 2-3 miesiącach lagerowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zawsze możesz zrobić i zaraz spożyć ;) pewnych sytuacji nie da się przeskoczyć, może zacznij robić piwa wymagające dłuższego leżakowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...