Jump to content
Sign in to follow this  
maku13

Pale Ale z BA

Recommended Posts

Witam :)

 

Po długiej przerwie znowu zabrałem się do warzenia piwa... nareszcie...

Zacząłem od porządków i znalazłem zestaw Pale Ale zakupiony w BA.

Niestety zgubiłem ulotkę z recepturą :/ , czy możecie pomóc?

Nie musi być oryginalna z BA, skład zestawu to:

 

Skład zestawu Pale Ale:

- słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg,

- słód Carahell® Weyermann 0,2 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),

- drożdże Safale US-05 11,5g - mam też Wyeast London ESB Ale

 

Dzięki, pozdrawiam.

Maku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie:

Infuzyjne 67-68* aż do uzyskania negatywnego wyniku próby jodowej.

Następnie podgrzać do 76* i filtrować.

Zalecamy wykonanie zacieru gęstego: 3 litry wody na 1 kg słodu.

Do zacieru można dodać 5 g gipsu.

Chmielenie

Gotowanie 60 minut

Chmiel goryczkowy: 35 g marynki na początku gotowania;

Chmiel aromatyczny: 25 g lubelskiego 15 minut przed końcem gotowania.

Fermentacja

Drożdże Safale US-56 w temp. 18-20*

Przy okazji zauważyłem że w zestawie są inne drożdże ( lub inna nazwa tych samych) niż w instrukcji do warzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przyszłym tygodniu zabieram się za tę warkę :)

Mam jednak dylemat:

Chciałem użyć drożdży London ESB Ale, jednak nie mają one rewelacyjnych recenzji.

Najpóźniej muszę zdecydować do jutra i ew. je aktywować.

Alternatywa to suche Safale US-05.

Jakie jest wasze zdanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również mogę polecić ESB. Zrobiłem na nich 3 warki i jestem z nich zadowolony. Pierwsze piwo leżakuje już prawie 3 miesiące i nie wykazuje oznaków przegazowania. Piwa są klarowne już na etapie zakończenia burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super.

Czytając starsze posty miałem wrażenie, że opinie o ESB nie są pochlebne.

Że za bardzo owocowe, że kapryśne w fermentacji, no i koniecznie do kega...

Owocowość mi nie przeszkadza, połowę wleję do kega, reszta do beczki 5l i butelek.

Będę miał porównanie nagazowania. No to wyciągam z lodówy i aktywuję. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.