Afghan 27 1 Items Posted March 17, 2012 Witam. Mam strasznie brudną rurkę fermentacyjną, bo poszła nią piana z piwa na burzliwej. Jak to teraz wyczyścić? Mam środek w stylu kreta w składzie jest wodorotlenek sodu, wygląda że nie ma żadnych innych dodatków. Ile i jak tego użyć, żeby mi to wyczyściło? Dodam, że ta rurka mi by się za godzinę przydała do następnego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted March 17, 2012 Podłóż pod kran i przepuść przez nią wodę pod ciśnieniem. Jak nie pomoże, to faktycznie konieczne będzie moczenie w wodorotlenku, z grubsza jedna zakrętka na pół litra gorącej wody da niezłe stężenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted March 17, 2012 Dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 17, 2012 Domestos wystarczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted March 17, 2012 W Lipcu stout mi wyleciał przez rurkę. Potraktowałem potem rurkę wodorotlenkem, jednak cześć zabrudzeń nadal pozostała. Używam mimo to tej rurki i nie mam problemów z zakażeniem, więc jak Ci nie zejdzie cały osad, to się nie stresuj Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted March 17, 2012 jakiekolwiek osady po drożdżach myje się sodą - 1,5% 45 minut z mieszaniem zwykle daje sobie radę ze wszystkim. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted March 17, 2012 Czy soda musi być gorąca by działać należycie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Z_bychu 6 Posted March 18, 2012 Też tak miałem . Kupiłem se nową Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted March 18, 2012 Podłóż pod kran i przepuść przez nią wodę pod ciśnieniem. Jak nie pomoże, to faktycznie konieczne będzie moczenie w wodorotlenku, z grubsza jedna zakrętka na pół litra gorącej wody da niezłe stężenie. Wodorotlenek poradził sobie świetnie. Podałem taką ilość jak napisałeś. Wodą nie było nawet mowy o wyczyszczeniu tego. Quote Share this post Link to post Share on other sites