Jurek 0 Posted March 16, 2012 Proszę o odpowiedź. Jutro zaczynam o 5 rano, znaczy się mam zamiar zrobić :-). Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted March 16, 2012 Jak zrobisz to mam nadzieję, że zdasz relację Quote Share this post Link to post Share on other sites
wena 170 Posted March 16, 2012 oczywiście, że się da. ALE zależy od piwa. Piwa mocne z dekokcją to chyba nie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
19Mateusz87 54 Posted March 16, 2012 Da się. Ja wyrobiłem się w 12 godz. ale warunkiem jest drugi gar do zacierania i odpowiednia strategia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted March 16, 2012 Da się, ale to już nie przyjemność, tylko orka Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 38 1 Items Posted March 17, 2012 Mi jedna warka zajęła 7 godzin ! Prawdopodobnie ze względu na słaby palnik (wolno grzał przy gotowaniu). Następnym razem dodam grzałkę elektryczną. Myślę, że dasz radę - ważna jest strategia i ilość garów do grzania wody (wysładzanie) i najlepiej dwa gary do zacierania/gotowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted March 17, 2012 14 godzin i cztery warki. Ale walka na dwa gary plus filtracja w fermentatorze aby nic nie było zajęte. I koniecznie trzeba pamiętać aby się nawadniać w międzyczasie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted March 17, 2012 Polecam odebranie gorącej wody z chłodzenia do następnego zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynekkk 12 Posted March 17, 2012 Dwie warki 40 litrowe, z grzaniem wody i chłodzeniem do 14 stopni, w niecałe 10 godzin na rimsie, to na spokojnie. Myślę że trzy warki po 40 litrów bym dał radę w 12-13 godzin. Ale to już rzeczywiście orka, a nie przyjemność. Więc nie próbowałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TomX 52 Posted March 17, 2012 2 pełnowymiarowe warki uwarzone przy użyciu 1 garnka, system chłodzenia mega nieefektywny - wanna z wodą, czas pracy - 12h. Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted March 17, 2012 Trzy warki w 12h - już raczej tego nie będę powtarzał http://www.piwo.org/topic/1661-garazowe-warzenie-admiro/page__view__findpost__p__123705 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted March 17, 2012 Dwie warki w 9-10h przy jednym garze, filtracji z wiadra i chłodzeniu do 23 stopni C chłodnicą zanurzeniową. Nic przyjemnego - raczej konieczność z braku czasu. Quote Share this post Link to post Share on other sites