Jump to content
Sign in to follow this  
Tomek_J

cicha fermentacja, - pytanie

Recommended Posts

Trochę się chyba pogubiłem w całej tej procedurze.

Wyjaśnijcie mi proszę czy na cichą należy przelewać do fermentora z kranikiem?

 

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale po skończeniu burzliwej przelałem młode piwo na cichą fermentację do fermentora z kranikiem. Pomyślałem że dobrze to wpłynie na klarowność piwa. Jednak nie wiem jak rozsądnie dodać surowiec do refermentacji, przecież dodając np rozpuszczony cukier zamieszam piwo i osady podniosą się i całe klarownie weźmie w łeb

 

Co pokręciłem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Syrop z cukru wlewasz w fermentator z kranikiem i dopiero do niego dekantujesz piwo. Tylko trzeba to zrobić ostrożnie żeby właśnie nie podnieść osadów z dna.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę źle zrobiłeś, bo ten fermentator z kranikiem będziesz potrzebował do rozlewu do butelek. Za tydzień-dwa w dniu butelkowania możesz po prostu przelać warkę do innego pojemnika, wyczyścić fermentor z kranikiem i przelać z powrotem do niego żeby butelkować.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo, wyczyść fermentator po burzliwej i od razu przelej z powrotem do niego na cichą- ja bym tak zrobił. Przy butelkowaniu i tak jest trochę zachodu, więc po co się bawić dwa razy w przelewanie piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak myślałem. Jak to w końcu jest, czy po burzliwej trzeba przelewać piwo znad osadu, czy zostawić w fermentorze głównym?

 

Moje pierwsze piwo jest z brekwkitu, przelewając do fermentora z kranikiem praktycznie nie zmąciłem osadów więc może nie warto znowu przelewać go dwa razy tylko lepiej zadać surowiec do refermentacji, trochę odczekać (kilka godzin) i do butelek ?

 

Jeśli dodawałbym cukier bezpośrednio do butelek było by OK.

Ale tego wolałbym uniknąć.

Czy cukier / glukozę trzeba dodać bezpośredni przed butelkowaniem czy można kilka godzin odczekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście nie przelewam piw z brewkitów na cichą, piwo idealnie klaruje się w butelce już po kilku dniach (bez cichej). Dodaj bezpośrednio przed butelkowaniem - będziesz miał pewność, że cukier jest dobrze rozpuszczony w całej cieczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jak używać dwóch fermentorów?

1. Burzliwa (bez kranika)

2. dekantacja bez kranika --> z kranikiem ---> bezkranika

3. cicha (bez kranika)

4. Rozlew po przelaniu z bez kranika --->z kranikiem

 

Trochę to chyba bez sensu? szczególnie drugi punkt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz robić tak:

1. burzliwa z kranikiem

2. cicha bez

3. butelkowanie z kranikiem

 

Możesz też dokupić więcej fermentorów, albo nie używać osobnego pojenika na "cichą" wcale.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do brewkitów nie przelewaj na cichą. Trzymaj 14 dni w 18-21°C i 7 dni 15-18°C w fermentorze b/k (oczywiście dla ale'i). Następnie przelej do fermentora z/k (koniecznie dodaj syrop do refermentacji przed przelewaniem!) i butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jak używać dwóch fermentorów?

1. Burzliwa (bez kranika)

2. dekantacja bez kranika --> z kranikiem ---> bezkranika

3. cicha (bez kranika)

4. Rozlew po przelaniu z bez kranika --->z kranikiem

 

Trochę to chyba bez sensu? szczególnie drugi punkt.

 

Owszem, dlatego należy dokupić trzeci, bez kranu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej sytuacji, zamiast znowu przelewać piwo, dodaj surowiec do refermentacji bezpośrednio do butelek. Możesz zrobić syrop cukrowy, jego ilość podzielić przez liczbę butelek i dodawać strzykawką tyle ile trzeba do każdej butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.