Jump to content
Sign in to follow this  
zbylon

Windsor Danstar do pszeniczniaka ?

Recommended Posts

Witam

Mam na niedzielę zaplanowane warzenie. Mam gęstwę zebraną po fermentacji "czegoś w stylu Ale" ;) Użyłem do tamtego piwa droźdźy Danstar Windsor.

Kobita mi marudzi, żebym uwarzył pszeniczniaka, lecz nie mam droźdźy odpowiednich. Zastanawiam się czy ma sens użycie tej gęstwy, czy nie popsuje to smaku.

W razie Niemca, mam jeszcze słody Pale Ale i Pilzneńskie, ale na pszeniczniaka sam mam ochotę, więc mam dylemat.

Jak myślicie ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno nie bedzie piwo to przypominalo typowego pszeniczniaka. Nawet na Munich Danstara pszenica nie jest "PSZENICA", a jedynie hybryda ale'a z posmakami pszenicy. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będzie smakował jak pszeniczniak (hefe-weizen), z tego powodu, że główne smaki tego stylu pochodzą od drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i takie odpowiedzi mnie zadowalają. Uwarzę zatem IPA :) Na to też mam ochotę a poprzednio wyszło mi dobre na tych drożdżach.

 

Dzięki wielkie.

Edited by zbylon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.