waroms 0 Posted March 15, 2012 (edited) Witam Do tej pory robiłem tylko górniaki które fermentowały i potem leżakowały w temp. 17-21 st. (17 stopni, a zimą może jakieś 2 stopnie mniej to minimum co jestem w stanie osiągnąć w domu). Od dłuższego czasu myślę o dolniakach i konieczności fermentowania ich w temp. 8-10 st. Myślałem o zakupie lodówki lub zamrażarki i dorobieniu sterowania, potem o zakupie większej lodówki o szer. 120 cm takiej jak w sklepach trzyma się napoje (bo weszłyby tam pewnie dwa fermentory i dodatkowo sporo butelek). I dzisiaj się narobiło! Przeczytałem tu na forum, że górniaki również powinny (a w każdym razie nie zaszkodzi im) leżakować w temp. 2-10 st. C. Mam w piwnicy jedno pomieszczenie, około 9-10 m2, które mógłbym przeznaczyć na taką mini chłodnię. Są tam tylko drzwi, nie ma okna, ściana zewnętrzna (wystająca częściowo z gruntu) ma 50 cm grubości łącznie z izolacją ściany wewnętrzne standardowe 12 cm. I teraz pytania, bo może ktoś z Was już temat przerabiał / badał / sam już coś takiego zrobił... Zwykły przenośny klimatyzator pewnie nie jest dobrym pomysłem? Znalazłem jakieś informacje w internecie że klimatyzatory mają zakres pracy od 16 do 30 st. C. Ale przy wielu (większości) klimatyzatorach nie znalazłem w ogóle żadnej informacji o tym do jakiej najniższej temperatury mogą schłodzić pomieszczenie. A może jakieś dodatkowe sterowanie da się dołożyć i obniżyć temperaturę? A może trzeba kupić agregat chłodniczy? Któryś z tych poniżej się nada? http://allegro.pl/ag...2192635863.html http://allegro.pl/ag...2189078122.html http://allegro.pl/ag...2197951172.html Ten trzeci to pewnie za duży jak na moje pomieszczenie i cena zniechęcająca... Jestem gotów wydać do kilkuset złotych. Czy podpowiecie coś w sprawie takiej chłodni? Ma to sens czy nie bardzo? Edited March 15, 2012 by waroms Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted March 16, 2012 Wena wie dokładnie o co chodzi, zapytaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
waroms 0 Posted March 16, 2012 Dzięki za informację. Właśnie znalazłem podobny wątek: http://www.piwo.org/topic/4484-chlodnia-a-raczej-klimatyzowane-pomieszczenie/page__hl__ch%C5%82odnia__fromsearch__1 Więc może żeby nie zaśmiecać forum to ten wątek do zamknięcia. Quote Share this post Link to post Share on other sites