Jump to content
Sign in to follow this  
Rageofhonor

Jak to jest że wycisnąłem ze słodu więcej niż przewidział twórca?

Recommended Posts

Zacierałem dzisiaj Altbier od BA. Instrukcja zacierania mówi 12* BLG na 20 litrów. Sam śrutowałem słód (monachijski typ 1)(4,3 kg). Teraz niespodzianka. Wyszło mi 12,5* BLG jednak przy 22 litrach. Jak to możliwe że dało się więcej wycisnąć z tego słodu niż to przewidział twórca receptury? Areometr jest dobry. Jakiś specjalny słód, czy drobna śruta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałem dzisiaj Altbier od BA. Instrukcja zacierania mówi 12* BLG na 20 litrów. Sam śrutowałem słód (monachijski typ 1)(4,3 kg). Teraz niespodzianka. Wyszło mi 12,5* BLG jednak przy 22 litrach. Jak to możliwe że dało się więcej wycisnąć z tego słodu niż to przewidział twórca receptury? Areometr jest dobry. Jakiś specjalny słód, czy drobna śruta?

W ilości warek zero za dużo Koledze się dopisało

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Idziesz dobrym tropem. Chodzi o drobną śrutę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Autorzy receptur w sklepach piwowarskich w taki sposób tworzą zestawy, aby początkowy piwowar mógł bez problemu osiągnąć 20 litrów piwa przy zakładanej w tej recepturze gęstości. Słód jest grubiej śrutowany, pewnie dlatego żeby nie mieć problemów z filtracją. Receptura mogła zakładać 60% wydajności, nie oznacza to, że więcej nie możesz z tego słodu wyciągnąć, miałeś po prostu lepszą wydajność podczas warzenia :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To fakt filtracja szła mozolnie. Mam wkład filtrujący od BA nie przerabiany. Zastanawiam się czy nie wywiercić jeszcze kilku dziur. Normalnie kupuję ześrutowane zestawy bo nie chce mi się śrutować. Wiadomo dlaczego. Obawa czy śruta będzie dobra i nie będzie problemów. Niestety robiłem zapasy i obawiałem się że mi się ten cały ześrutowany słód zepsuje. Dlatego kupiłem słód nieśrutowany.

 

Na dodatek to był gęsty zacier na początek 20 minut w 10 litrach. Potem dodałem 5 litrów wody. Przepis od BA mówi:

I przerwa 50°C, 20 min

dodać gorącej wody

II przerwa 64°C, 30 min

III przerwa 70°C, 30 min

podgrzać do 77°C

 

Dlatego też był wyjątkowo treściwy.

 

Z tego wszystkiego zapomniałem wsadzić reduktora osadów. No trudno wsadzę jak będę przelewał na cichą.

Edited by Rageofhonor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma po co, reduktor pozbawia Cie paru litrów piwa- zaworek na odpowiedniej wysokości załatwia sprawę. Dolna część zaworka u mnie jest w każdym fermentorze na wys. ok 15mm od dna i nie ma problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie tak dużo litrów nie ubywa. Po burzliwej lagerów zostaje sama gęstwa. Po cichej lagerów zwykle przechylam fermentor a to co zostanie wlewam do plastikowego pojemnika i daje do ostatniej butelki. Podobnie jest w przypadku górniaków które czasami też robię w wiadrze. To najbardziej mętne leci do ostatniej butelki albo zostanie wypite gdy nie wystarczy na pół butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używałem reduktora, ale ostatnio również zapomniałem. Już więcej go chyba nie będę używał, chyba że będę miał znacznie większy fermentor. Gęstwę na następne piwko zbieram po przelaniu na cichą, a po cichej na dnie niewiele tego zostaje, więc reduktor jest zbyteczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

22l 12,5blg z 4,3kg słody to norma, bez szału.

Reduktor osadów to zbędny gadżet

W wiadrze nawierć raczej kilkadziesiąt ( by nie napisać set :roll: ) dziurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.