Jump to content
Rageofhonor

Ta sama warka różny smak butelek.

Recommended Posts

Dzisiaj piliśmy z ojcem Dortmunder i zdziwił mnie inny smak niż zwykle. Piwo przypominało smakiem i zapachem trochę pszeniczne. Smaczne było tylko nie smakowało to jak powinien Dortmunder smakować. Co może być przyczyną innego smaku tego samego piwa z dwóch różnych butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być, że kapsel niedokładnie uszczelnił i piwo się trochę natleniło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to wina brązowych i zielonych butelek tzn. nasłonecznienia piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to wina brązowych i zielonych butelek tzn. nasłonecznienia piwa.

Różne mogą być powody, ale na pewno wina nie leży po stronie koloru butelek. Zielone czy brązowe to bez różnicy. Jak pszeniczne? Dość dziwne. Różny poziom nasycenia (przez niedokładne rozprowadzenie w piwie składnika do refermentacji), inna temperatura piwa w trakcie spożycia, aż po takie prozaiczne rzeczy jak zakąski w trakcie czy przed piciem, to wszystko ma wpływ na odczucia smaku. Trudno stwierdzić, co spowodowało akurat w Twoim przypadku takie odczucia.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak lager smakuje jak pszenica, to raczej nie są winne butelki ani utlenienie. Obstawiam infekcję.

 

I jest jeszcze jedno rozwiązanie zagadki, o którym nikt nie pomyślał - pomyliłeś butelki. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być, że kapsel niedokładnie uszczelnił i piwo się trochę natleniło.

 

To musiało by się wiązać z nienagazowaniem, oraz ewentualnym pojawieniem się kożucha pochodzącego z infekcji tlenowców

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te dortmundery są jakieś pechowe :) Ja kiedyś miałem 20L dortmundera o pięknym bukiecie owocowym z wybijającą się nutą zielonego jabłka oraz lekko podniesionej kwaskowatości. Swoją drogą bardzo smaczne.

 

Stawiał bym na infekcje. Sprawdź czy tylko dotyczy jednej butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tak miałem z kegami - to samo piwo 2 różne smaki. Jedno skończyło się w 10 dni drugie nawet tygodnia nie przetrwało. Teraz idą lagery i też im długiej przyszłości nie wróżę ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie kolejne dwie butelki mają podobny smak i zapach co wczoraj. To bardzo ciekawe. Smak jest bardzo dobry. Jednak brakuje mi tej owocowej nuty która była przedtem. Może przyczyną jest za wysoka temperatura w pokoju w którym trzymam butelki. Albo rzeczywiście jakaś infekcja. Jednak gdyby faktycznie to była infekcja piwo było by chyba mętne i miało nieprzyjemny smak i zapach. Może nie wszystkie butelki były idealnie domyte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie muszą być metne, początek działania np. bakterii kwasu mlekowego. Wygląd idealny, a zapach lekko kwaskowy, smak coraz bardziej kwaskowy. Nasila sie w wyższej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem w tym że to nie jest kwas tylko ta lekka nutka aromatyczna spotykana w piwach pszenicznych. Jak Paulaner itp. To jest dla mnie zagadką. Może jakiś osad z poprzedniej warki wszedł w interakcję z drożdżami. Chyba że jest jeszcze jakiś czynnik o którym nie pomyślałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infekcje mogą mieć różne objawy i o różnym nasileniu. A jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to pewnie jest właśnie zakażenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma co musisz się spieszyć i wypić zanim się coś gorszego nie rozwinie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak gdyby faktycznie to była infekcja piwo było by chyba mętne i miało nieprzyjemny smak i zapach

Kiedyś bodaj Wiktor wkleił na forum tabelkę z jakiegoś podręcznika z opisami rozmaitych infekcji i mikroorganizmów je powodujących, jest ich bardzo wiele i powodują przeróżne efekty.

Aromaty od kloacznego po pieczone jabłka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapach bananowy to ester, mogą go zrobić tylko drożdże - obstawiałbym infekcję dzikimi drożdżami.

 

Jeżeli chcesz się upewnić, postaw parę butelek w cieple na 2 tygodnie, powinno pojawić się zmętnienie i przegazowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te butelki stoją już od 11.02 w pokojowej temperaturze. Czyli gdyby była infekcja to by chyba dawno coś się stało. Niestety lodówka jest potrzebna na fermentację Marcowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tak miałem z kegami - to samo piwo 2 różne smaki. Jedno skończyło się w 10 dni drugie nawet tygodnia nie przetrwało. Teraz idą lagery i też im długiej przyszłości nie wróżę ...

A wszędzie tutaj się pisze, że piwowarstwo uczy cierpliwości ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli pewnie w tamtych pozostał jakiś osad.

A czy przypadkiem nie robiłeś ostatnio jakiegoś przeniczniaka albo czegoś na S-33 (mój belg na S-33 ma nuty "przeniczne")? Może nie umyłeś/domyłeś butelki i ostało się w niej trochę drożdży, które ożyły i dojadły cukier podczas refermentacji przy okazji dorzucając trochę estrów? Może to po prostu infekcja... drożdżami z poprzedniej warki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj otworzyłem pilsa bohemskiego, który podejrzewałem, że będzie zainfekowany. Na chwilę obecną piwo jest idealnie nagazowane (miesiąc w butelkach), no ale co to jest miesiąc dla pilsa?? W dodatku właśnie czułem wyraźnie smak i zapach jak w pszenicznym. Smak nie był odpychający, wypiłem raczej z przyjemnością, choć więcej się nawąchałem niż napiłem piwa. Czy dalsze leżakowanie ma w ogóle sens? Czy ładować to piwo na stół?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.