Mariusz_74 0 Posted March 13, 2012 Witam jestem początkującym piwowarem mam za sobą kilka warek z brewkitów, ale chce spróbować coś innego (lubię eksperymenty) mianowicie pomyślałem sobie tak : - kupie na allegro Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg zagotuje z 20 l wody + proces chmielenia ostudzę dodam drożdże i posłodzę też kupionym na allegro Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 500 g , a może tylko ten pierwszy ale tylko z 10 l wody i bez słodzenie ?, a może ekstrakt w syropie Coopers 1,5 kg zamiast suchego czy coś z tego wyjdzie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted March 13, 2012 Jeszcze dużo czytanie przed Tobą.Ekstrakt nie służy do słodzenia. Z 1.5kg na 20l to wyjdzie straszny cienkusz. Taki zestaw na 10l. Raczej użyj Coopersa zamiast suchego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_74 0 Posted March 13, 2012 tego Coopersa na 20 l ? czy na 10 l bez cukru ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted March 13, 2012 na 10l BEZ CUKRU, cukier dajemy ewentualnie tylko do refermentacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_74 0 Posted March 13, 2012 wielkie dzieki Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted March 13, 2012 Tu masz przydatną tabelkę http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
full-light 1 Posted March 14, 2012 Jeśli chcesz robić piwo z ekstraktów i samodzielnie chmielić, to ja polecam zamiast coopersa ekstrakty WESa albo Bruntal. Zwłaszcza Bruntal cena jest bardzo przystępna, a jakość bardzo przyzwoita. Quote Share this post Link to post Share on other sites