kol4 0 Posted March 13, 2012 Witam Mam plan na nastepujące piwko z ekstraktów : - 1,7 kg WES jasny - 1,2 kg WES pszeniczny - Drożdźe S33 - Chmiele ?? Prosiłbym was o opinię co z tego wyjdzie i jak to ewentualnie chmielić ( na aromat czy na goryczkę) Pozdr Piotr Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 13, 2012 Piwo wyjdzie. Raczej słabe, więc chmielu też nie dużo. 20-30g Sybilli (albo 20g Marynki) na goryczkę powinno być akurat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kol4 0 Posted March 13, 2012 W kierunku jakiego stylu to będzie zmierzać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 13, 2012 Na wsi to by było Farmhouse Ale. A w mieście to nie wiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kol4 0 Posted March 13, 2012 HEHE Cityhouse Ale . znaczy chcodziło mi czy bliżej temu bedzie do pszeniczniaka czy bardzie jasnego Ale bo niewiem czy zostawiac na cichą czy butelkowac jak pszenice po burzliwej i spijac po ok 2 ty czy moze leżakować z miesiąc przynajmniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 13, 2012 To głównie zależy od drożdży. Używasz zwykłych, więc i fermentuj jak zwykłe piwo, nie pszeniczne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rtyqwe 6 1 Items Posted March 13, 2012 Robiłem ten zestaw ale na WB-06. Wyszło dość aromatyczne pszeniczne - średnio mi smakuje, bo celowałem w lżejsze klimaty, ale goście chwalą Quote Share this post Link to post Share on other sites