Jump to content
dziedzicpruski

odfermentowanie 50%

Recommended Posts

zrobiłem takie piwo rozmyślnie w końcu się udało,drożdże german ale,zacierane tylko w okolicach 72 sC,brzeczka nastawna 10 blg,po burzliwej 5 i po 12 dniach cichej w temperaturze pokojowej 5 blg,może wpływ na to miał 0,8 kg słodu carapils,problem jest tylko z nagazowaniem tego(planuję raczej po angielsku dla pewności 70 g cukru na 24 l),plan mam taki,żeby jeszcze rozcieńczyć to 1,5 l wody mineralnej tylko nie mam pojęcia ile wtedy wyjdzie blg początkowego (9blg ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oprócz rozwadniania mógłbyć dodać cukru, żeby zachować Blg, a uwytrawnić piwo.

 

Ale najpierw spróbuj, zrobiłem kiedyś takie Scottish Ale i było całkiem dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no właśnie, o to mi chodziło, że spokojnie możesz rozwodnić. Jeśli wyjdzie za "płytkie" zawsze możesz dolać trochę herbaty chmielowej.

Kiedyś robiłem takie lekkie piwo. Mam w planie je powtórzyć z dodatkiem maltodekstryn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile czasu zacierałeś? Na Twoim miejscu zrobiłbym najpierw fast ferment test, żeby sprawdzić, czy faktycznie odfermentowało do końca, czy raczej drożdże odmówiły współpracy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.