dziedzicpruski 320 Posted March 13, 2012 zrobiłem takie piwo rozmyślnie w końcu się udało,drożdże german ale,zacierane tylko w okolicach 72 sC,brzeczka nastawna 10 blg,po burzliwej 5 i po 12 dniach cichej w temperaturze pokojowej 5 blg,może wpływ na to miał 0,8 kg słodu carapils,problem jest tylko z nagazowaniem tego(planuję raczej po angielsku dla pewności 70 g cukru na 24 l),plan mam taki,żeby jeszcze rozcieńczyć to 1,5 l wody mineralnej tylko nie mam pojęcia ile wtedy wyjdzie blg początkowego (9blg ?) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted March 13, 2012 jak smakuje to co za różnica jakie blg, tylko aby nie rozwaliło jednak butelek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted March 13, 2012 chciałem to trochę rozwodnić Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted March 13, 2012 Oprócz rozwadniania mógłbyć dodać cukru, żeby zachować Blg, a uwytrawnić piwo. Ale najpierw spróbuj, zrobiłem kiedyś takie Scottish Ale i było całkiem dobre. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted March 13, 2012 ale ja chce odwrotnie,obniżyć blg wodą(boje się ,ze będzie trochę mdłe,chodź próbka wydaję się być znośna),cukier tylko do refermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted March 13, 2012 no właśnie, o to mi chodziło, że spokojnie możesz rozwodnić. Jeśli wyjdzie za "płytkie" zawsze możesz dolać trochę herbaty chmielowej. Kiedyś robiłem takie lekkie piwo. Mam w planie je powtórzyć z dodatkiem maltodekstryn. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted March 13, 2012 (edited) tylko ile dodać tej wody, żeby wyjściowe blg było 8,5-9 ? a,ta "mdłość" to od cukru,a nie braku goryczki Edited March 13, 2012 by dziedzicpruski Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted March 20, 2012 Ile czasu zacierałeś? Na Twoim miejscu zrobiłbym najpierw fast ferment test, żeby sprawdzić, czy faktycznie odfermentowało do końca, czy raczej drożdże odmówiły współpracy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted March 20, 2012 około godziny całość. po paru miesiącach dam znać czy się przegazowało. Quote Share this post Link to post Share on other sites