Jump to content
Sign in to follow this  
krys123

zacieranie 25 kg słodów

Recommended Posts

Plan jest następujący:

1) zacieranie 12,5 kg słodów w garze 50 litrowym,

2) filtracja:

- około 35 litrów o wyższym blg chmielę w jednym garze,

- pozostałą brzeczkę biorę do zacierania drugiej partii słodów (12,5 kg) + woda do uzupełnienia,

3) drugie zacieranie.

 

Czy jest sens to robić? Czy próbowaliście w ten sposób warzyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

zbynekkk tak zacierał portery szukaj w jego wątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadal nie kumam

 

Mam drożdże thg 3787. Chciałbym uzyskać większą ilość brzeczki o 18 blg (załóżmy).

PO pierwszym zacieraniu odbiorę część brzeczki i będę chmielił, a reszta pójdzie do drugiego zacierania.

 

Czy zacieraliście brzeczką o niskim blg zamiast wodą, czy to ma sens?

Czy to nie wpłynie źle na piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja w garnku 45 litrów zatarłem tyle słodu że wyszło mi 43 litry 17 blg.

to trochę gęsty był ten zacier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.