Jump to content
vibovit

Vibovit - warzenie

Recommended Posts

Po zgubieniu zapisków z poprzednich Warek, postanowiłem założyć swój dziennik.

Na początek dwie Warki z mijającego tygodnia.

 

Warka nr 24

Wiedeński lager

 

Słód wiedeński – 3,6kg

Caramunich – 0,6kg

Słód monachijski typ II – 0,6kg

 

Niestety przed warzeniem zbiłem termometr, więc zacierałem w taki sposób:

 

7 litrów wrzątku + 6 litrów zimnej wody z kranu i dodałem ześrutowane ziarno

Następnie odebrałem 4litry, doprowadziłem powoli do wrzenia i gotowałem 15min

Gotujący się zacier zwróciłem do kotła i otrzymaną temperaturę (szacuję, że ok. 62oC) utrzymałem przez 30 min.

Odebrałem 4 litry, doprowadziłem powoli do wrzenia i gotowałem 15min

Jak poprzednio gotujący się zacier zwróciłem do kotła i otrzymaną temperaturę (miało być 72oC) utrzymałem przez 40 min.

 

Filtracja i chmielenie:

Perle 15g – 60 min

Perle 15g – 25 min

Hallertau Hersbrucker 15g – 5min

Łyżeczka mchu irlandzkiego

 

Wyszło 21 litrów 12Blg. Po schłodzeniu drożdże Bavarian Lager

 

Warka nr 25

American Pale Ale

 

Słód Pale – 4,5kg

Słód żytni – 0,5kg

Słód monachijski typ II – 0,4 kg

 

Zacieranie 60 min w 68oC

 

Chmielenie:

Simcoe 18g – 60min

Citra 18g – 20min

Citra 18g – 1min

Zamierzam chmielić Citrą na zimno, jakieś 30g na cichej.

 

Nie zmierzyłem Blg, ale według Beer Smitha ok. 14,3. Drożdże Wyeast 1056 American Ale

Edited by vibovit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy wpis i babol w tytule :D (edit: a może to nie był babol :cool:)

 

Niestety przed warzeniem zbiłem termometr, więc zacierałem w taki sposób [...]

Takich piwowarów domowych nam trzeba, a nie zawracać sobie głowę o atomową dokładność pomiaru temperatury :okey:

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 26 (30 wrzesień 2012)

Standard Bitter

 

Słód Pale – 3,2 kg

Słód Caraamber – 0,4 kg

 

Do 3,2 l wody, o temp. 70o C, dodałem słody

Temperatura zacieru ustaliła się na około 62oC i utrzymałem ją przez 15min

Dalej podgrzałem zacier do 72o C i przerwa 40min

 

Filtracja i chmielenie:

23g Phoenix – 60min

15g East Kent Goldings – 20min

 

Łyżeczka mchu irlandzkiego

 

Po gotowaniu wyszło 17 litrów. Dolałem wody do 20 i po pomiarze wyszło około 9,5 BLG.

Drożdże: Wyeast Activator --- 1968 LONDON ESB ALE

 

Fermentacja zakończona po 3 dniach! Zeszło do około 2,5BLG

Edited by vibovit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 27 (7 październik 2012)

Extra Strong bitter

 

Słód Pale - 4,6kg

Słód Crystal (120EBC) - 0,5kg

 

Do 10 litrów wody, o temp 70C dodałem słody.

Pierwsza przerwa 62C - 30min

Druga przerwa 72C - 40min

 

Chmielenie:

60 min - Phoenix 30g

20min - Fugles 10g, EKG 10g

5min - Fugles 6g, EKG 6g

 

Cukier trzcinowy 200g pod koniec gotowania

 

Wyszło 20 litrów 15,2 BLG, dodałem 2 litry zimnej wody.

 

Drożdże: Wyeast Activator --- 1968 LONDON ESB ALE (z warki nr 26)

Edited by vibovit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stawiam na zwiększenie ekstraktu początkowego :) Cukier trzcinowy jest mniej przetworzony (stawiam na to, że taki właśnie został użyty) i daje "ciekawsze nutki smakowe" od cukru buraczanego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niczego nie wnosi, żeby były jakieś smaki to albo muscovado, albo trzeba zinwertować, ale to ma sens jak jest nierafinowany, np. demerara. Rafinowany trzcinowy do inwertowania się nadaje, ale też niczego nie da. No chyba że się doda ciut melasy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 28 (27 października 2012)

Angielski IPA

 

Słód Pale - 3kg

Słód Crystal (120EBC) - 0,2kg

 

Do 8 litrów wody o temp 75C wsypane słody

Przerwa 1h w temp ok 68C

 

Chmielenie:

60 min - Phoenix 18g

25 min - Phoenix 10g; East Kent Goldings 10g

5 min - East Kent Goldings 15g; mech irlandzki

1min - Fugles 10g

 

Wyszło 12 litrów 13,5 Blg. Będę chmielił na zimno chmielem Fugles

 

Drożdże: Wyeast Activator --- 1968 LONDON ESB ALE (z warki nr 26)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 29 (2 listopada 2012)

Belgijskie blond ale

 

 

Słód pilzneński - 5kg

Słód Cara Blond (20EBC) - 0,7kg

cukier kandyzowany - 0,25kg

 

Zacieranie

62C - 40min

72C - 30min

 

Chmielenie:

60min - Styrian Goldings 18g

20min - Styrian Goldings 22g

5min - Styrian Goldings 24g

 

19 litrów 16,5 BLG

Drożdże White Labs Belgian Strong Ale 545 (1litr starter 12h)

Zaczęły prace po 30min...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 30 (11 listopada 2012)

Mild

 

Słód Pale Ale - 3kg

Caraaroma - 0,4kg

 

Zacieranie:

70C - 45min (8 litrów wody)

76C - 10min (dolałem 4l wody 90C)

 

Chmielenie:

60min - Marynka 10g

30min - Marynka 8g

 

20 litrów 9 Blg

Drożdże Wyeast Ringwood Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.