Skocz do zawartości

Izomeryzacja chmielu.


Jacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Izohumulony powstające w trakcie gotowania brzeczki z chmielem, w gotowym piwie wrażliwe są na światło, pod wpływem którego ulegają różnym przemianom, w efekcie czego w piwie powstaje słynny aromat skunksowy :). Aby zapobiec temu zjawisku, stosuje się albo butelki chroniące przed światłem - brązowe, albo ekstrakty wcześniej zizomeryzowane, nie ulegające takim przemianom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, ale to piwa w zwykłych brązowych butelkach były. Czyli dmuchają na zimne sąsiedzi Czesi? Czy może oprócz właściwości chroniących przed światłem, są jeszcze inne zalety? A może to produkt w jakiś sposób wygodny w użyciu i dlatego stosowany przez browary czeskie, nawet w ciemnych butelkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakty takie są wygodne w użyciu, bo nie wymagają już gotowania. Możemy dochmielić nim piwo już gotowe (bazowe), przed rozlewem.

Czyli jednak wygoda. To dobrze, bo wahałem się przed spożywaniem piwa z tym tajemniczym składnikiem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.