Jump to content
Sign in to follow this  
Gelhrid

Kompletny zestaw

Recommended Posts

Wreszcie biednemu studentowi udało się uzbierać niezbędne fundusze aby zacząć przygodę z warzeniem własnego piwka :D

A mianowicie garnek postanowiłem kupić i prawdopodobnie będzie to ten gar:

 

http://allegro.pl/garnek-emaliowany-40-l-wakacje-wielkanoc-agd-i2193837123.html

 

albo tutaj:

 

http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/cid,786523,sideskot,583a6e8ee3915270430a65a45f5b3348,index.html

 

rondel od garnka różni się tylko średnicą czy czymś jeszcze pytam bo rondle są tańsze:D

 

Zestaw sprzętowy chcę kupić:

 

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe/zestaw_startowy_-_zaciermistrz_pro

Zacier Mistrz Pro

ze względu na filtrator z oplotu

nie ma tam co prawda rurki fermentacyjnej jednak ostatnio pojawił się temat na forum i prawdopodobnie nie będę jej dokupywał tylko luźno zostawiał pokrywę.

Chce także dokupić te termometry naklejane na fermentator i to by było na tyle jeżeli o sprzęt chodzi

 

Co do mojego piwa pierwszego to kupując tez zestaw sprzętowy ograniczam się do czterech z czego ze względu na temperaturę w piwnicy wybiorę Kolsch

(Później przy następnych warkach zainwestuję w styropian i zrobię pojemnik chłodzący na fermentator;])

 

Butelki tak jak pisałem są ze sklepu zbierane to co się wypiło;]

 

Wydaje mi się, że wszytko przemyślałem jednak jeżeli macie jakieś uwagi to komentujcie;]

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybral bym garnek z allegro, rondle są za dużej srednicy, co do zestawu to raczej bez uwag. Na przyszlosc do dezynfekcji polecam CLO2. Zestaw na kolscha tez bez zarzutu, nic tylko zacierac. A co do naklejanego termometru to np w bricomarche czy castoramie są termometry po 3,5 pln

Udanej warki zycze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do garnka to jest albo za duży albo za mały. Za duży by warzyć warki fermentowane w 1 fermentatorze (ciut ponad 20l) a za mały by robić warki na 2 fermentatory.

Lepsze są szersze garnki bo fajnie się je grzeje na 3-4 palnikach. Powiem tak ja kupiłem ten garnek i super się sprawdza http://allegro.pl/garnek-emaliowany-o-srednicy-45-cm-50-litrow-i2162538033.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam i używam na kuchence gazowej (pewnie starszej ode mnie) ten garnek: http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-29-litrow-z-pokrywa/pid,595,cid,786523,sideskot,583a6e8ee3915270430a65a45f5b3348,product.html przy czym grzeje na jednym palniku.

Idealnie pasuje do warek na jeden fermentor (no, może gdybym chciał zrobić 25 litrów czegoś bardzo mocnego, to byłby problem, ale ostatnio 24 litry 18 Blg zrobiliśmy bez problemu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rady radami, a i tak wszystko życie pokaże. Jak Ci się spodoba to skończysz z 3 garami po 100l i warkami po 90l co 2 dzień ;). Od tego już nie ma ucieczki. Te zestawy są zrobione tak żeby się dało zrobić piwko. Potrzebujesz jeszcze garnka. Jakiego? Kup największy na jaki Cię stać :D I najlepiej z nierdzewki. Dłużej trzyma temperaturę przy zacieraniu. Tylko nie rób z brew kitów. Wal od razu z zacieraniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

spodobać się spodoba;d z pomysłem warzenia noszę się odkąd filmik "Jestem Piwowarem Domowym" zobaczyłem czyli dużo ponad roku temu;p i przemyślałem już całą sprawe;] i 2 pokazy warzenia już zaliczyłem w Omercie

Edited by Gelhrid

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja tam nie wiem czy rada: "Kup największy na jaki Cię stać" jest dobra... Może kolega Gelhrid dostaje stypendium naukowe i stać go na 80 l.

Potem dźwignie, chrupnie mu i będzie mówił, że źle doradziliśmy. :smilies:

A tak na poważnie - z nierdzewki jest sporo droższy, a co do pojemności - zastanów się czy garem większym będziesz miał jak manewrować. Może na początek 30L ? Tu masz linka do gara za mniejsze pieniądze: http://allegro.pl/ga...2158841441.html

 

No i faktycznie zacznij od lektury Jejskiego...

Edited by rtyqwe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie tworzyć nowego tematu dorzucę tutaj, a mianowicie chce kupić ten zestaw http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=187642 oraz ten zestaw surowców =%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Pilzner__Pils_12Blg_-__zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_srutowane&przedm=2320494&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578&sortuj=kod i pytanie do was czy to opłaca, bo na rynku jest tyle tych zestawów i nie wiadomo jaki zestaw z jakiego sklepu wziąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym gotowego zestawu sprzętowego, tylko sam skompletował zestaw - znajdziesz kilka tematów na forum. Pierwsza sprawa to w tym zestawie nie podoba mi się ten termometr, wolałbym ten:

http://www.browamato...9&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod

lub

http://www.browamato...5&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod

Łyżkę drewnianą kupisz sobie gdzieś w sklepie taniej, jodynę możesz kupić w aptece (nie wiem czy na początek nie lepiej w ogóle z niej zrezygnować). Środek dezynfekujący chyba wolałbym oxi (może być z biedronki) a jeszcze lepiej ACE. Filtrator z oplotu sam zrobisz, miarkę do cukru sobie odpuść (kup wagę), a metrowa rurka to do przelewania za krótka, ewentualnie do filtracji się nada. I ostatnia sprawa - kaplownica. Tutaj opinie są podzielone - osobiście bym Emily nie kupił, ale jak widzę to jest obecnie problem ze stołowymi. Trudno więc coś sensownego doradzić.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście uważam, że zestaw z BA lepiej sobie odpuścić, głównie ze względu na:

 

- dezynfekcja to tylko 20g OXI, na 1-2 warki będzie, później znowu trzeba kupić więc lepiej zrobić to od razu, choć Oxi można sobie dokupić np. w Auchan

- kapslownica Greta - lepiej zastąpić Grifo (różnica w cenie około 40 zł ale to wydatek przyszłościowy, opłaca się)

- reduktor osadów jest zbędny

- plastikowa łyżka - gnie przy mieszaniu cięższych zasypów, lepsza drewniana (40 cm), można znaleźć w lokalnych sklepach typu Gosposia/Społem

 

Do zacierania potrzebne Ci będą jeszcze:

 

- jodowy wskaźnik skrobi (płyn Lugola można kupić w aptace)

- filtrator z wężyka z oplotu (sklep typu castorama/leroy itp.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie tworzyć nowego tematu dorzucę tutaj, a mianowicie chce kupić ten zestaw http://www.browamato...6&przedm=187642 oraz ten zestaw surowców http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Pilzner__Pils_12Blg_-__zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_srutowane&przedm=2320494&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578&sortuj=kod i pytanie do was czy to opłaca, bo na rynku jest tyle tych zestawów i nie wiadomo jaki zestaw z jakiego sklepu wziąć.

Tutaj podobnie jak wyżej: nie wiem czy jestem ślepy, ale nie widzę termometru do zacierania. Tą "łyżkę" zdecydowanie bym sobie odpuścił, myjki nie mam i nie czuję takiej potrzeby, reduktor osadów chyba też się nie przyda za bardzo. Fajnie, że jest rurka do rozlewu, ale przydałaby się jeszcze wężyk do przelewania i do filtracji. No i tegu zestawu surowców na początek też nie polecam, lepiej zacząć od jakiegoś ale - prościej się robi i o wiele szybciej go spróbujesz.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to zestawik przyszedł ;] miłym zaskoczeniem było, że łyżka okazała się drewniana, gar kupiłem 50l żeby było na większe warki także od razu korzystając z innych Waszych rad dokupiłem 2m rurki. Jak mi się skończy pirosiarczan to kupie oxi/clo2 bo widzę, że one są popularniejsze ale to jeszcze się zobaczy. Emily mi narazie styknie. pierwszym zakupem będzie pewnie termometr oraz waga. Trochę nie podoba mi się rysa na obu fermentatorach widać, że jest ona fabryczna dokładnie jak w temacie, który aktualnie jest na forum więc dokładnie je oczyszczę;p Warzenie planuję w następny weekend a do tego czasu czytać będę

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.