Jump to content
Afghan

Czekoladowo-kawowo

Recommended Posts

Witam. Nie znam się jeszcze na smakach piw na danych słodach i chciałbym się was zapytać jakich słodów i ile trzeba dać na warkę 25 litrów, żeby osiągnąć smaki czekoladowe i kawowe? Mam zamiar teraz robić dunkelweizena, a później stouta i chciałbym żeby trochę tak smakowały. Czytałem już wiele receptur, ale że tkj. pisałem nie znam się jeszcze na smakach to trudno mi coś wybrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelicz sobie proporcję na 25l

Piwo zrobione bardziej na słodko, niż na gorzko.

 

WARKA 70 Stout 13°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński – 4,5 kg

Słód monachijski – 1 kg

Słód żytni – 0,15 kg

Słód barwiący – 0,1 kg

Słód czekoladowy – 0,3 kg

Palone ziarna pszenicy – 0,15 kg

 

Zacieranie:

68°C - 70 min

76°C –

 

Wysładzanie:

20 l wody 76C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 40g East Kent Goldings

10 min – 10g East Kent Goldings

 

Drożdże:

S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura wygląda nieźle. Czy barwiący, czekoladowy i palone ziarna pszenicy trzeba dodać, na sam koniec zacierania? Jak tak to w którym momencie, ile minut go trzymać?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodawałem na samym początku, razem z pozostałymi słodami. Piwo nie wyszło kwaśne lub nadmiernie palone. Fermentacja w niższych temperaturach do 18°C, aby podkreślić słodowość w piwie, a zredukować estry.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodawałem na samym początku, razem z pozostałymi słodami. Piwo nie wyszło kwaśne lub nadmiernie palone. Fermentacja w niższych temperaturach do 18°C, aby podkreślić słodowość w piwie, a zredukować estry.

To jak to w końcu jest z tymi słodami palonymi? Wszędzie pisze, że trzeba dodawać na końcu zacierania. Czy może taka ilość palonych jak jest w tej recepturze nie psuje piwa, a może przy dodawaniu na końcu zacierania trzeba by było dodać więcej słodów palonych żeby był właściwy smak?

 

Czy mogę zamienić Palone ziarna pszenicy palonymi ziarnami jęczmienia i czy też mogę je od początku zacierać czy już ziarna jęczmienia dać na koniec zacierania?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaje się na końcu głównie po to, aby można było zrobić i odczytać próbę jodową. Co do ilości kwaśnych posmaków w gotowym piwie to jest to zależne od rodzaju wody. Wiem, że ja mogę użyć większą ilość i będzie ok, a są tacy co dadzą małą ilość, a już są wyczuwalne kwaśne posmaki. Możesz dodać np: 10-15 min przed końcem zacierania, jeśli się boisz o kwaśne posmaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pewnie tak zrobię. Ale czy gotując słody lub ziarna palone od początku zacierania a dodając je na sam koniec to te smaki przejdą w takiej samej ilości do brzeczki? Czy dodając na samym końcu trzeba by było ich dać trochę więcej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.