Jump to content
JaxDraken

Milk Stout bez laktozy...

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś z was próbował uwarzyć w.w. gatunek bez w.w. produktu?:D

Ja się pokusiłem ostatnio i nie wiem co z tego wyjdzie. Zacierało się wybornie i burzliwa rozpoczęła się wyśmienicie i z bąbelkami.

Będzie to pitne?:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozna sie pokusic o stouta zacieranego w wysokich temperaturach - 68-69C albo z wiekszym dodatkiem slodow karmelowych (do ~15%, ale moze nie pasowac smakowo). Do tego slabo odfermentowujace drozdze (Windsor, S-04) i powinno wyjsc cos w kirunku Milka.

 

Dry stout a'la Guinness toto na pewno nie bedzie :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No miedzy 65 a 69 to bedziesz mial spora roznice w "slodkosci". Jaki miales zasyp, OG, IBU i jakie drozdze?

 

A odpowiadajac na pytanie, pitne bedzie na pewno! :-)

Edited by alkos

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Słód pilzneński 1,8 kg
  • Słód monachijski 2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
  • Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
    (spakowane oddzielnie)

Safale S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to chyba slodka wersja Oatmeal stouta byla by jaknajbardziej na miejscu. I chyba bym poszedl w tym kierunku, bo za duzo slodow karmelowych moze nadac piwu nieznosnej ciezkosci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dodawał ktoś słodzik zamiast laktozy? (np. cologran...)

W sumie to był by już sweet stout a nie milk... :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

pepo, jeśli nie masz laktozy i kombinujesz to ja chetnie Ci odsprzedam pół kilo :)

dzięki za ofertę... ale posiadam dokładnie pół kilo :)

ale... sprawa ma się podobnie jak u @makarona

nie leży mi ten smak :/

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, że tak ni zgruchy ni z pietruchy ale temat mi pasuje, więc podbiję.

 

W sobotę miałem ze szwagrem uwarzyć Coffee Milka, ale wyszła nam laktoza. Nie mam jej gdzie kupić, w aptece zażyczyli sobie 200 zł za 1kg (O_o)

 

Pomyślałem o jakimś zamienniku, żeby ten stout wyszedł mleczny a nie tylko palono-kawowy (taaa, kobiety...).

 

Co mogę mu dodać, żeby podrobić laktozę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Browarze Olimp dodawali odtłuszczonego mleka w proszku. Może idź w tą stronę?

 

BTW. Skąd jesteś? Może jakiś lokalny piwowar będzie miał laktozę na zbyciu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sobotę miałem ze szwagrem uwarzyć Coffee Milka, ale wyszła nam laktoza. Nie mam jej gdzie kupić

Lhunbleidd laktozę to nie koniecznie trzeba dodawać w trakcie warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zimną?

chyba o cichą fermentację Ci chodzi, a raczej o przelanie piwa przed nią aby się wyklarowało?

IMO, laktozę do takiego piwka możesz dodać w dowolnym czasie, nawet przed butelkowaniem razem z cukrem do refermentacji. Oczywiście mając gwarancję, że "laktoza" nie zawiera czegoś fermentowalnego (bo różnie może być).

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodałbym roztwor laktozy do fermentora przy przelewie na cichą?

 

może być :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milk stouta bez laktozy się nie da zrobić , co najwyżej można zrobić słodkiego stouta. Prostą metodą jest podczas zacierania część słodu sobie zostawić powiedzmy około 1/4 zasypu, i na zacieranie na lenia wsypać tylko 3/4 zasypu zacierając w temp. 67-68 stopni maksymalnie 60 minut (można krócej). Następnie wsypać pozostałą część czyli 1/4 zasypu i zacierać dodatkowo minimum 30 minut. Zalecane około 40 minut. Tu trzeba by poeksperymentować i najlepiej robić częste próby jodowe aby ustalić kiedy pierwsza część słodów się zatrze, aby wsypać drugą. Dodatkowo można modyfikować podział zasypu i w zależności od upodobań jak mocno słodkie piwo chcemy uzyskać, w drugim etapie sypać więcej lub mniej. Myślę że optymalne czasy to 30-40 minut w pierwszym etapie i 30-40 w drugim. Ogólnie chodzi o to że zacierając w ten sposób uzyskamy więcej dekstryn a tym samym bardziej słodkie piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.