Jump to content

Recommended Posts

Browar Dębowy



Czas systematyzować swoje zapiski, by móc w przyszłości wyciągać wnioski ze swoich poczynań.
Zaczynam od spisu poprzednich warek. Nowo powstałe warki będę już systematycznie opisywał w tym wątku.

Trochę historii
Pierwsza warkę uwarzyłem w październiku 2009 roku.
Pierwsze 4 warki powstały na bazie konserw WES, a potem już sam dobro, czyli zacieranie.
Swoje warzenie opieram jak na razie na gotowych ześrutowanych zestawach surowców i mi z tym dobrze.

Technikalia
Mój sprzęt podlega ciągłym modyfikacją i korektą. Szerzej mój sprzęt opisuję/opiszę tutaj

Warki

2012/2013
#24 Witbier v3 2012-12-15
#25 Stout czekoladowy v1 2013-01-01
#26 Żytnie v1
#27 Pszeniczne v2 2013-03-31
#28 Pszeniczne belgijskie (Witbier?) 2013-05-03
#29 AIPA v1 2013-06-08
#30 PIPA v1
#31 Pszeniczne v3
#32 Koźlak pszeniczny v1 2013-11-21
#33 Dry Stout v1 2013-12-..

2011/2012
#19 Monachijskie ciemne v2 2011-12-31
#20 Stout v1 2012-01-13
#21 Stout v2 2012-02-17
#22 Witbier v2 2012-05-25
#23 Foreign extra stout v1 2012-06-01

2010/2011
#14 Versja Porter angielski 2010-10-15
#15 Pszeniczne I Weizen 2010-11-21
#16 Marcowe I Marcowe/Oktoberfest 2010-12-11
#17 Pils niemiecki I German Pilsner 2010-12-30
#18 Marcowe wędzone I 2011-01-11

2009/2010-
#1 Pierwszak Bursztynowe 2009-10-22
#2 Second Ciemne Ale 2009-11-14
#3 третий Jasne Ale 2009-11-22
#4 Vierte Weizen 2009-12-26

#5 Noworoczne Dunkel Weizen 2010-01-01
#6 Balowe Pale Ale 2010-01-30
#7 सातवें (Sātavēṁ) India Pale Ale 2010-03-04
#8 Czarny scenariusz Porter angielski 2010-03-05
#9 Rozłam Kölsch 2010-04-14
#10 Rocznicowe Altbier 2010-04-23
#11 Onzième Witbier Biére blanche 2010-05-06
#12 Nocnywar Saison 2010-06-03
#13 Ciemna pszeniczka Dunkelweizen 2010-06-17



Linkownia
Krótkie linki


Generatory kodów QR


Czytniki kodów QR


Biblioteczka

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#20 Stout v1 (etykieta)



Skład
  • Słód pilzneński 4kg
  • Słód karmelowy Caraaroma 0,1kg
  • Słód palony Carafa typ I 0,3kg
  • Płatki jęczmienne 0.4kg
  • Chmiel goryczkowy Marynka 40g
  • Chmiel aromatyczny Lubelski 25g


Zacieranie
Przygotowane ok 15l wody o temperaturze 68°C
Wrzucenie słodów i ustalenie temperatury w okolicach 66°C
Przetrzymanie zacieru przez 60 minut w temperaturze 66-64°C wymagało kilkukrotnego uruchomienia palników pod kadzią ( mój sprzęt opiszę dokładniej w najbliższym czasie)
Pełne scukrzenie wystąpiło po 15 minutach zacierania.
Podgrzanie do 72°C i wsypanie słodów ciemnych.
Po 10 minutach podgrzanie do 78°C.

Wysładzanie
Ułożenie złoża - 20 minut.
Ciągłe, wodą z kranu (55°C) do objętości 24 litrów.

Warzenie
Szybko i sprawnie.
Wspomaganie grzałką 2000W dużo lepiej i szybciej wszystko się działo.

Chłodzenie
Chłodzenie do 24°C chłodnicą zanurzeniową

Fermentacja
3 tygodnie w temperaturze 18-20°C

Rozlew
21 litrów z dodatkiem 130g cukru

Leżakowanie
Piwnica - poniżej 15°C

Informacje dodatkowe

  • Warka warzona na bazie zestawu surowców (poprzedniej jego wersji) sklepu homebrewing.pl.
  • Po tygodniu bardzo niskie nagazowanie butelki kontrolnej, a reszta poszła właśnie do piwnicy. Pewnie ok miesiąca będzie trzeba czekać na nagazowanie, bo w piwnicy temperatury dobre ale do leżakowania a nie refermentacji (12-13°C).
  • Degustacja po 2 tygodniach. Nagazowanie OK. Piana OK. Smak - jeszcze lekko ostry, nieułożony. Przebija się słód palony. Dobre ale pewnie będzie jeszcze lepsze.
    #20 Stout v1
  • Degustacja po 4 tygodniach. SUPER!

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 Stout v2



Skład
  • Słód pilzneński 4kg
  • Jęczmień palony 0,3kg
  • Słód Carafa® I 0,2kg
  • Płatki jęczmienne 0.4kg
  • Chmiel goryczkowy Marynka 40g
  • Chmiel aromatyczny Lubelski 25g



Zacieranie
Przygotowane ok 15l wody o temperaturze 70°C
Wrzucenie słodów i ustalenie temperatury w okolicach 67°C
Przetrzymanie zacieru przez 30 minut w temperaturze 67-65°C.
Pełne scukrzenie wystąpiło po 25 minutach zacierania.
Podgrzanie do 72°C i wsypanie słodów ciemnych - przetrzymanie słodu w tej temperaturze przez 30 minut.
Po podgrzanie do 75°C i wyłączenie palników

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Spuszczenie brzeczki przedniej.
Utrzymywanie stałego strumienia brzeczki i okresowe uzupełnianie kadzi filtracyjnej wodą o temperaturze ok 70°C partiami po 3,8litra (x4).
Filtrat bardzo klarowny.
Uzyskałem 22litry 14°Blg (dużo wyżej niż założono przez sklep, co cieszy).
W trakcie filtracji do kotła warzelnego włożyłem grzałkę 2000W co dało bardzo dobry efekt, ponieważ brzeczka miała temperaturę 80°C gdy wstawiałem kocioł warzelny na palnik.

Warzenie
Całkowity czas 90 minut.
Chmiel goryczkowy - 60 minut.
Chmiel aromatyczny - 10 minut.
..chłodnica - 15 minut (celem dezynfekcji)

Chłodzenie
Chłodzenie do 40°C chłodnicą zanurzeniową. Pozostawienie na noc celem opadnięcia temperatury do temperatury pokojowej.

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 20°C. Gęstwa po warce #20 (drożdże przepłukane). Przed zadaniem zabełtane i dodana tylko zawiesina, która nie opadła po 15 minutach.

Fermentacja
40 dni w temperaturze 18-20°C

Rozlew
22 litrów z dodatkiem 110g cukru

Leżakowanie
Piwnica - poniżej 15°C

Informacje dodatkowe

  • Po 4 dniach dolana do fermentora 2 litry brzeczki odzyskane z chmielin.
  • Po 6 dniach fermentacja burzliwa jeszcze trwa w najlepsze.
  • Po 3 tygodniach fermentacji czas na rozlew.
  • Rozlew po 40 dniach fermentacji burzliwej. Po "oddeklowaniu" fermentora jaki? nieprzyjemny zapach. W smaku dobre. Mam nadzieję, że będzie OK, ale gęstwy raczej już nie wykorzystam.
  • Płyn nad gęstwą pokrył się błoną bakteryjną Piwo w butelkach na szczę?cie nie, ale za jaki? tydzień zobaczę co ze smakiem.
  • Piwo nie złapało takiej infekcji jak gęstwa - pewnie przy przelewaniu byłem zbyt mało ostrożny. Jest jeden plus - już wiem jak pachnie i smakuje ocet piwny
  • Degustacja po 2 tygodniach od butelkowania - coraz lepsze ale niech jeszcze czeka.

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#22 Witbier v2



Numer warki: #22
Nazwa warki: Witbier v2
Data warzenia: 2012-05-26
Inspiracja: by dori

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Słód pilzneński 2,0kg
    • Płatki pszenne 0,8kg
    • Słód pszeniczny 0,5kg
    • Płatki owsiane 0,4kg
    • Mąka pszenna 0,2kg

    [*]Chmiele

    • Marynka granulat 25g

    [*]Drożdże

    • Wyeast 3944 Belgian Witbier - gęstwa od dori :beer:

    [*]Przyprawy

    • Kolendra 15g
    • Curacao 15g



Zacieranie
Kleikowanie płatków - 5 litrów wody 60°C, wsypanie płatków, podgrzanie do 72°C, przetrzymanie 20 minut, podgrzanie do 80°C i dodanie do zacieru głównego
Tutaj trochę chaosu z temperaturami ale ustalenie temperatury zacieru na 65°C - przerwa 90minut.
Podgrzanie do 72°C i oczekiwanie na negatywny wynik próby jodowej.
Długo trwała konwersja skrobi, ale po dalszych 30 minutach płyn Lugola wydał werdykt rozstrzygający.
Na koniec podgrzanie do 78°C i filtracja.

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtrat bardzo mętny.
Uzyskałem 21litrów 9°Blg - słabo :/

Warzenie
Całkowity czas 60 minut.
0' - Marynka 25g
45' - Kolendra 8g, curacao 8g, chłodnica
55' - Kolendra 7g, curacao 7g

Chłodzenie
Chłodzenie do 40°C chłodnicą zanurzeniową. Pozostawienie na noc celem opadnięcia temperatury do temperatury pokojowej.

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 20°C. Gęstwa po warce #20 (drożdże przepłukane). Przed zadaniem zabełtane i dodana tylko zawiesina, która nie opadła po 15 minutach.

Fermentacja
25 dni w temperaturze 18-26°C

Rozlew
20 litrów z dodatkiem 140g cukru - 2,3 vol CO2

Leżakowanie
Piwnica - 20°C

Informacje dodatkowe
Po tygodniu od butelkowania czas pierwszej degustacji.
Dobrze nagazowane, orzeźwiające.

#22 Witbier v2

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#23 Foreign Extra Stout v1



Numer warki: #23
Nazwa warki: Foreign extra stout v1
Data warzenia: 2012-06-01
Inspiracja: Zestaw surowów piwodziej.

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Château Pale Ale 4,8kg
    • Château Abbey® 0,3kg
    • Château Aroma 0,6kg
    • Château Cara Blond® 0,2kg
    • Château Czekoladowy 0,3kg
    • Château Jęczmień palony 0,5kg

    [*]Chmiele

    • Target 45g
    • Fuggles 20g
    • East Kent Goldings 20g

    [*]Drożdże

    • US 05 - gęstwa od siory :beer:

    [*]Przyprawy

    • -



Zacieranie
20 litrów wody - 70°C
Wsypanie słodów
Ustalenie temperatury na 65°C - przerwa 60'
Na koniec podgrzanie do 78°C i filtracja.

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtrat bardzo klarowny.


Warzenie
Całkowity czas 60 minut.
0' - Target 45g
30' - Fuggles 20g
45' - EKG 20g

Chłodzenie
Chłodzenie do 40°C chłodnicą zanurzeniową. Pozostawienie na noc celem opadnięcia temperatury do temperatury pokojowej.
Uzyskałem 23litrów 16,5°Blg

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 20°C.
Fermentor bujany przez 5 minut celem napowietrzenia brzeczki.

Fermentacja
Start burzliwej fermentacji po 18 godzinach.
Temperatura w fermentorze uciekła do 28°C :/ - mokra ścierka otula już fermentor stojący pod uchylonym oknem co przyniosło już skutek, ale zobaczymy jak wpłynie to na smak.
18 dni w temperaturze 20(1)-28(1)-21(2)-20(3)-22-26(do końca)

Rozlew
22 litrów z dodatkiem 140g cukru - 2.1vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe
Degustacja po 1,5 miesiąca. Wrażenia: nieco zbyt gorzkie (zdecydowanie wyczuwam słód palony), wysycenie chyba zbyt wysokie (spróbuję odgazować butelkę do kontroli). Jak na razie dość ciężkie do picia.

#23 Foreign Extra Stout v1

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#24 Witbier v3


Numer warki: #24
Nazwa warki: Witbier v3
Ekstrakt początkowy: 14 °Blg
Ekstrakt końcowy: 3,5 °Blg
Ilość brzeczki: 31 l
Data warzenia: 2012-12-15
Data butelkowania: 2012-12-29

Inspiracja: Wiki + dori

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Pilzneński Livotel 2,0kg
    • Pilzneński CM alting 2,0kg
    • Pszeniczny CM 2,0kg
    • Płatki pszeniczne 1,6kg
    • Płatki owsiane 2,0kg

    [*]Chmiele

    • Marynka (6,2) 30g
    • Sybilla (6,0) 30g

    [*]Drożdże

    • Brewferm Blanche -24g (2 saszetki)

    [*]Przyprawy

    • Kolendra 30g
    • Curacao 30g
    • Świeże skórki pomarańczy 120g



Zacieranie
30 litrów wody 67°C
64°C - 50'
72°C - 40'
78°C - 10'

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.

Warzenie
Całkowity czas 70 minut.
5' - Chmiele
60' - 10g kolendry, 10g curacao, 40g skórek
65' - 10g kolendry, 10g curacao, 40g skórek
70' - 10g kolendry, 10g curacao, 40g skórek

Chłodzenie
45 minut do 26°C

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 22°C. do dwóch fermentorów.
Fermentory bujane przez 5 minut celem napowietrzenia brzeczki.

Fermentacja
2 fermentory - 19 + 12 litrów
Burzliwa 14 dni - 18-20°C

Rozlew
31 litrów z dodatkiem 210g cukru - 2.6vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe
Po tygodniu od zabutelkowania już bardzo dobre!
Zdecydowanie do powtórzenia w sezonie letnim.
2012-04-29: Z tym tygodniem to przesadziłem ;) Po 4 miesiącach zaczyna być dobre, a czuję, że jeszcze zyska. Smaki i aromaty ładnie się harmonizują i ugładzają.

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Numer warki: #25

Nazwa warki: Stout czekoladowy v1

Ekstrakt początkowy: 15 °Blg

Ekstrakt końcowy: 4,0 °Blg

Ilość piwa: 40l

Data warzenia: 2013-01-01

Data rozlewu: 2013-01-15

 

Inspiracja: Fantazja ;)

 

Skład

  • Składniki fermentowalne
    • PaleAle Wayermann 6,5EBC 7,0 kg
    • Caraamber Wayermann 70EBC 1,0kg
    • Czekoladowy Muntons 960EBC 0,7kg
    • Cukier 0,4kg

    [*]Chmiele

    • Fuggless (4,6%) 85g
    • East Kent Goldings (6,0%) 15g

    [*]Drożdże

    • S-04 - 22g (2 saszetki)

    [*]Przyprawy / Dodatki

    • Laktoza 0,6kg
    • Kakao w proszku 0,27kg

Zacieranie

35 litrów wody 66°C

65°C - 60'

78°C - 10'

 

Filtracja

Ułożenie złoża - 20 minut.

Filtracja z wysładzaniem ciągłym ok 40 minut

Odebranie 46l filtratu

 

Warzenie

Całkowity czas 70 minut.

60' - 85g Fuggless

20' - Laktoza + cukier + mech irlandzki

15' - 15g EKG + Kakao + chłodnica

 

Chłodzenie

45 minut do 26°C

 

Zadanie drożdży

Drożdże zadane w temperaturze 22°C. do dwóch fermentorów.

Fermentory bujane przez 5 minut celem napowietrzenia brzeczki.

 

Fermentacja

2 fermentory - 20 + 21 litrów

Burzliwa 14 dni - 18-20°C

 

Rozlew

40 litrów z dodatkiem 140g cukru - 2.1vol CO2

 

Leżakowanie

Piwnica 18°C

 

Informacje dodatkowe

  • Coś na kształt milk stouta z dodatkiem kakao (liczę na nuty gorzkiej czekolady). Przed butelkowaniem do jednej partii dodam (jeśli znajdę) aromat czekoladowy / syrop czekoladowy / coś bardzo czekoladowego ;)
  • 2013-04-29: Z dodania czegoś bardziej czekoladowego nic nie wyszło. Po 4 miesiącach smak i zapach się ugładzają. W aromacie wyraźnie czuć nuty od kakao.

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 Kapsel


Numer warki: #27
Styl: Weizen
Nazwa warki: Pszeniczne v2
Ekstrakt początkowy: 11,5 °Blg
Ekstrakt końcowy: 2,0 °Blg
Ilość brzeczki: 41,5 l
Ilość piwa: 40 l
Data warzenia: 2013-03-31
Data rozlewu: 2013-04-28

Inspiracja: wiki

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Pszeniczny Wayermann 6,5EBC 5,0kg
    • Pilzneński Wayermann 70EBC 3,0kg

    [*]Chmiele

    • Lubelski (3,8%) 60g

    [*]Drożdże

    • WB-06 - 11g



Zacieranie
25 litrów wody, wsypanie słodów, ustalenie temperatury 45°C - 20' (planowane 10' ale tak wyszło ;) )
dolanie 4,5 l wrzątku, ustalenie temperatury 53°C - 40'
podgrzanie do 62°C - 30'
podgrzanie do 72°C - 30'
podgrzanie do 75°C

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtracja z wysładzaniem ciągłym ok 40 minut
Odebranie 47l filtratu

Warzenie
Całkowity czas 70 minut.
60' - Lubelski

Chłodzenie
60 minut do 22°C

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 22°C. do dwóch fermentorów.
Fermentory bujane przez 5 minut celem napowietrzenia brzeczki.

Fermentacja
2 fermentory - 20 + 21 litrów
Burzliwa 21 dni - 18-21°C

Rozlew
41 litrów z dodatkiem 360 cukru - 3.2vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe
Nowa odsłona etykiet ;)

#27 Etykieta


#27 Instrukcja


#27 Butelka

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś na kształt milk stouta z dodatkiem kakao (liczę na nuty gorzkiej czekolady). Przed butelkowaniem do jednej partii dodam (jeśli znajdę) aromat czekoladowy / syrop czekoladowy / coś bardzo czekoladowego ;)

a to się tyczy tej pszenicy ? :O

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś na kształt milk stouta z dodatkiem kakao (liczę na nuty gorzkiej czekolady). Przed butelkowaniem do jednej partii dodam (jeśli znajdę) aromat czekoladowy / syrop czekoladowy / coś bardzo czekoladowego ;)

a to się tyczy tej pszenicy ? :O

Oczywisyty błąd przeklejania ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#28 Kapsel

#28 Witbier



Numer warki: #28
Styl: Witbier
Nazwa warki: Pszeniczne belgijskie v4
Ekstrakt początkowy: 11,5 °Blg
Ekstrakt końcowy: ? °Blg
Ilość brzeczki: 52 l
Ilość piwa: 51 l
Data warzenia: 2013-05-03
Data rozlewu: 2013-05-24

Inspiracja: Jak uwarzyć witbiera z tego co się ma?
Warka spontaniczna. Smak może być zaskoczeniem ;)

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Pale Ale Wayermann 6,5EBC 5,0kg
    • Pilzneński Wayermann 5,5EBC 2,0kg
    • Pszeniczny monachijski 15EBC 2,0kg
    • Płatki owsiane 2kg
    • Ryż 0,5kg
    • Płatki żytnie 0,4kg
    • Mąka pszenna 350g

    [*]Chmiele

    • Lubelski (3,8%) 50g
    • EKG (5.0%) 30

    [*]Dodatki

    • Kolendra indyjska lekko prażona przez kilka minut - 40g
    • Świeżo starta skórka pomarańczy i 2 cytryn - 270g

    [*]Drożdże

    • Belgian Witbier 3944 - starter



Zacieranie
Rozgotowanie wszystkich niesłodowanych składników w 6 litrach wody.
Dodanie tego do 25 litrów wody, wsypanie słodów, ustalenie temperatury 65°C - 120'
podgrzanie do 72°C - 30'
podgrzanie do 78°C

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtracja z wysładzaniem ciągłym ok 70 minut
Odebranie 49l filtratu

Warzenie
Całkowity czas 70 minut.
60' - chmiele
15' - kolendra 20g, skórki 135g
3' - kolendra 20g, skórki 135g


Chłodzenie
Cała noc z minimalnym przepływem do 18°C

Zadanie drożdży
Napowietrzanie: nebulizator + kamień nierdzewny 2um
Drożdże zadane w temperaturze 18°C.

Fermentacja
2 fermentory - 27 + 25 litrów
Burzliwa 21 dni - 18-22°C

Rozlew
25 litrów z dodatkiem 180g cukru ~ 2.9vol CO2
26 litrów z dodatkiem 190g cukru ~ 2.9vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#29 Kapsel


Numer warki: #29
Styl: AIPA
Nazwa warki: AIPA v1
Ekstrakt początkowy: 18,0 °Blg
Ekstrakt końcowy: 2,5 °Blg
Alkohol obj. : 8,7%
Ilość brzeczki: 42 l
Ilość piwa: ? l
Data warzenia: 2013-06-08
Data rozlewu: 2013-?

Inspiracja: zestaw CP

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Pilzneński (Wayermann) 5,5EBC 8,4kg
    • Wiedeński (Wayermann) 5,9EBC 2kg
    • Monachijski II (Wayermann) 16,7EBC 1,2kg
    • Caramunich I (Weyermann) 100,5EBC 0,4kg

    [*]Chmiele

    • Zeus (14%) 30g
    • Palisade (7,5%) 100g
    • Centenial (10%) 50g
    • Mosaic (11%) 100g

    [*]Dodatki

    • -

    [*]Drożdże

    • American Ale (Wyeast Labs #1056)



Zacieranie
67°C - 90'
76°C - 10'

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtracja z wysładzaniem ciągłym ok 70 minut
Odebranie 49l filtratu

Warzenie
Całkowity czas 65 minut.
60' - Zeus
25' - Palisade
5' - Centenial

Chłodzenie
Cała noc z minimalnym przepływem do 18°C

Zadanie drożdży
Napowietrzanie: nebulizator + kamień nierdzewny 2um
Drożdże zadane w temperaturze 20°C najpierw do 5 litrów brzeczki. Po 6 godzinach, drożdże już wyraźnie były rozruszane, dolana reszta brzeczki do fermentora.

Fermentacja
Pojemnik 60l
Burzliwa 14 dni - 18-25°C
4 dni przed rozlewem rozsypane na powierzchni brzeczki chmiel Centenial.
Cicha 7 dni - 18-22°C

Rozlew - 22.06.2013
20 litrów z dodatkiem 120g cukru ~ 2.3vol CO2
16 litrów z dodatkiem 96g cukru ~ 2.3vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe
Fermentacja ustala po 7 dniach
Po 10 dniach pobrana próbka do zmierzenia EK ( 2,1% po uwzględnieniu temperatury 2,5%). Próbka w smaku bardzo alkoholowa. Goryczka wyraźna. Jeszcze trochę aromatu i czasu na leżakowanie i będzie dobrze ;)

post-1191-0-30696400-1372139402_thumb.jpg

post-1191-0-52381600-1372162905_thumb.jpg

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.