Jump to content
miszizaki

Przeżarty fermentetor

Recommended Posts

Jestem tu nowy i chciałbym się z wszystkimi przywitać!

Właśnie przelałem moją pierwszą warke po fermentacji burzliwe i odkryłem, że fermentetor został tak jakby przeżarty/nadtopiony delikatnie. Zastanawia mnie co się wydarzyło. Najdziwniejsze jest to, że widać wyraźną linie do które poziomu został "strawiony" fermentetor i ta linia jest poniżej poziomu piwa w fermentetorze. Czy możliwe, że zbyt szczelnie zakmnąłem fermentator? A może jakaś inna przyczyna. Ten fermentator był wcześniej użyty jak filtrator i linia przeżarcia odpowiada bardziej poziomowi słodu w czasie filtracji. Może to jakiś trop też.

Pozdrawiam wszystkich

Share this post


Link to post
Share on other sites

No witaj!

Od razu z grubej rury pojechałeś ;) ale spróbuję coś napisać.

 

"Przeżarcie" fermentatora w trakcie procesu robienia piwa nie jest możliwe, zacier/brzeczka/piwo to nie kwas solny.

Temperatury nawet rzędu 100% nie powinny nadtopić PP.

Zrób zdjęcie. Być może to wada materiału którą wcześniej nie zauważyłeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.