Karol Mitura 0 Posted March 5, 2012 Witam. Czy ktoś może zna skuteczny sposób jak pozbyc się zapachu piwa który pozostał po fementacji burzliwej w plastikowym fermentatorze? Kilkakrotne mycie różnymi środkami nie daje rezultatu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 5, 2012 Nie wiem jak, ale chyba to nie przeszkadza? W każdym nie zauważyłem, żeby drożdżom zaszkodziło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted March 5, 2012 Umyć i na balkon z czasem wywietrzeje. Jak pisał Zgoda w niczym ten zapach nie przeszkadza więc możesz od razu używać do następnego piwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted March 5, 2012 Taaaa, ja czasem do takiego czystego umytego fermentatora specjalnie wsadzam głowę ... bo ładnie pachnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol Mitura 0 Posted March 5, 2012 To i ja wsadze głowę Dzięki za rady Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted March 5, 2012 Roztwór z ACE na parę godzin załatwia sprawę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
suchy3 3 Posted March 5, 2012 Taaaa, ja czasem do takiego czystego umytego fermentatora specjalnie wsadzam głowę ... bo ładnie pachnie hahaha ja też lubię ten zapach Quote Share this post Link to post Share on other sites
hape 2 Posted March 5, 2012 Czy ktoś może zna skuteczny sposób jak pozbyc się zapachu piwa który pozostał po fementacji burzliwej w plastikowym fermentatorze? Kilkakrotne mycie różnymi środkami nie daje rezultatu. ACE / Clorox 2h wystarczy. I to nawet po kilku miesiącach od fermentacji - po fermentacji tylko umyty zwykłym płynem do mycia naczyń. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol Mitura 0 Posted March 5, 2012 Dzięki. Mam tylko nadzieje że ACE nie wypali mi kolejnego otworu pod kranik:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
hape 2 Posted March 5, 2012 Dzięki. Mam tylko nadzieje że ACE nie wypali mi kolejnego otworu pod kranik:) Chodziło oczywiście o roztwór. Ja daję ok. szklankę na fermentor. I do pełna wody. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banita12 10 Posted March 5, 2012 Ja wkładam głowę i wciągam aż zapach zacznie zanikać. Piękna sprawa :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted March 6, 2012 Ja używam roztworu ACE na godzinę, później płukanie w ciepłej wodzie kilka minut i zalanie kilkoma czajnikami gorącej wody i na zapachy po fermentacji nie narzekam Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted March 6, 2012 Ja tez się lubię sztachnąć z wiaderka Za to za zapachem chloru raczej nie przepadam. Ale o gustach się nie dyskutuje Quote Share this post Link to post Share on other sites