Jump to content
srd

Fermentator bez rurki fermentacyjnej

Recommended Posts

Witam,

 

Piszę do was gdyż właśnie z kolegą gotujemy wodę na naszą pierwszą warkę (Pale Ale). Z CP mamy zestaw zacier mistrz pro i właśnie zorientowaliśmy się, że nasze oba fermentatory nie mają otworu na rurkę fermentacyjną (naturalnie nie mamy także samej rurki :>). Wyczytałem już na forum, że rurka nie jest niezbędna i wiele osób w ogóle jej nie używa. Ale teraz mamy wątpliwość co zrobić z fermentacją burzliwą (do cichej w razie czego zdążymy dokupić pokrywe i rurke). Czy zamknąć szczelnie fermentor czy zostawić lekko rozszczelniony? Wiem, że niektorzy w ogóle go nie zakrywają ze względu na poziom CO2 nad powierzchnią cieczy, ale że fermentor będzie stał w kuchni to wolimy żeby był jakoś osłonięty.

 

Dziękuje z góry za odpowiedź :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

zatkaj go szczelnie i w jednym miejscu rozszczelnij,daruj sobie te rurki bo to do niczego niepotrzebne,no chyba ,ze muchy wchodzić będą to może się przydać,ale jest inny patent,wielki wór na śmiecie zawiązany szczelnie(prawie) i nic nie wlezie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak nie robiłem ale czytałem, że po prostu nie domykają pokrywy. Jeśli chodzi o cichą to ja zamykam szczelnie pokrywę bez rurki i jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za szybka odpowiedź, mamy nadzieję że ta pierwsza warka jakoś się jednak uda :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kładę pokrywę na burzliwej luźno na wiadrze, ale jeśli będzie stał w kuchni to lepiej zrób jak radzi AgaL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak jest różnica przeprowadzania burzliwej i cichej z rurką czy bez? Chyba żadna, bo jakoś takowej nie zauważyłem ;) Dekiel położyć na wiadrze i nie zatrzaskiwać, można nałożyć na fermentor worek foliowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za porady, warka jakoś poszła chociaż przy wysładzaniu pojawił się problem z małą ilością wody (brakowało około 6 litrów do planowanych 22 więc musieliśmy dolać więcej do wysładzania). Teraz po chmieleniu mimo, że zaczynaliśmy z około 21 litrów zostało 16-17 końcowej warki niestety. Nie wiem czemu bo chmielenie trwało nie dłużej niż 70 minut i nie na pełnym ogniu. No trudno tyle wyszło więc dalej coś z tym będziemy robić. Na razie fermentor się chłodzi na balkonie i rano dodamy drożdzy (niestety nie ma warunków do lepszego chłodzenia, może w przyszłości będzie chłodnica).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz po chmieleniu mimo, że zaczynaliśmy z około 21 litrów zostało 16-17 końcowej warki niestety.

4-5 litrów "straty" to całkiem normalny wynik. Parowanie podczas gotowania to nie wszystko. Pamiętaj, że część wody zostaje w chmielu. Dodatkowo brzeczka stygnąc zmniejsza swoją objętość. Moje warki liczone na 20 litrów wysładzam do 25. Kiedy zadaje drożdże mam zawsze 20 - 20.5 litra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołącze się pod temat. Czy ktoś próbował fermentacji burzliwej z pokrywa luźno położoną na fermentatorze stojącym w kuchni? Bo właśnie mam tak u siebie i teraz czytając temat boję się o zakażenie. Dodam że mając możliwość zajrzenia do środka i zobaczenia piany spowodowała to, że już że 3 razy tam zaglądałem. Fermentator co prawda w samej kuchni nie stoi tylko obok w jadalni, ale przepływ powietrza pomiędzy pomieszczeniami jest swobodny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam że mając możliwość zajrzenia do środka i zobaczenia piany spowodowała to, że już że 3 razy tam zaglądałem. (...)

Zamknij dekiel i ewentualnie delikatnie rozszczelnij, żeby nadmiar gazu się wydobywał i więcej tam nie zaglądaj, bo następne pytanie pytanie które zadasz to "Czy mam infekcje?". Fermentor w kuchni to dość niefortunna lokalizacja, zazwyczaj pełno tam mikrobów czy dzikich drożdży od warzyw, owoców itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak jest różnica przeprowadzania burzliwej i cichej z rurką czy bez? Chyba żadna, bo jakoś takowej nie zauważyłem ;) Dekiel położyć na wiadrze i nie zatrzaskiwać, można nałożyć na fermentor worek foliowy
Fermentator z rurką robi pflpflpflpflbulubulubulupflpflpfl... na burzliwej i bulg...

 

bulg...

 

bulg... na cichej, zaś bez rurki jest niemy jakby nie było fermentacji ;):D :D

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatecznie wyszła nam warka 14BLG na 17,5 litrów (tyle było po schłodzeniu, więc dolaliśmy 3 litry wrzątku by uzyskać zakładane 12 Blg. Jednak pomiar był z samego wierzchu przegotowaną łyżeczką. Nie doczytaliśmy, że powinno się przed pomiarem blg wymieszać, gdyż na dole może być inny wynik. Mam teraz pytanie: jak w takim razie mierzyć stopień fermentowania brzeczki? Na pewnie nie będziemy nic kombinować przed opadnięciem piany, ale jakoś trzeba potem sprawdzić czy fermentacja się zakończyła. Zakładam, że jednak podczas fermentacji warki się nie miesza.. Czy należy brać jakąś poprawkę na odczyty Blg brane z samej góry?

 

Dziś koło 23 upłyną pełne 2 doby od zadania drożdży. Na chwilkę odchylone zostało wieko by zobaczyć, czy piana się pojawiła i widać coś takiego:

 

http://img528.imageshack.us/img528/8080/zdjcie0007x.jpg

Piana jest jasna, lekko kremowa. A te ciemne plamy to 'coś' brązowego (ciągle mamy nadzieje, że to nie jakiś grzyb). Zapach dość neutralny, lepszy od tego który był przy zacieraniu i chmieleniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana jest jasna, lekko kremowa. A te ciemne plamy to 'coś' brązowego (ciągle mamy nadzieje, że to nie jakiś grzyb).

 

Obawiam się że to grzyb!! Saccharomyces cerevisiae

http://pl.wikipedia.org/wiki/Saccharomyces_cerevisiae

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następna złota myśl Waldemara (pepo) powinna być o uchylaniu pokrywy i co z tego wynikło. Pokrywę należy delikatnie rozszczelnić, żeby dać ujście CO2 i nie zaglądać, bo po co.

 

Swoją drogą - przodkowie jakoś robili piwo nie mając pojęcia, że bakterie istnieją. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentator z rurką robi pflpflpflpflbulubulubulupflpflpfl... na burzliwej i bulg...

 

bulg...

 

bulg... na cichej, zaś bez rurki jest niemy jakby nie było fermentacji ;):D :D

Dzięki za info, bo nie wiedziałem jak jest przy burzliwej z rurką, ponieważ nie używam ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obawiam się że to grzyb!! Saccharomyces cerevisiae

http://pl.wikipedia....yces_cerevisiae

;)

 

O cholera! A była taka nadzieja, że się uda pierwsza warka :( ale uwarzymy do końca i wypijemy (może to halucyny:P)

 

Swoją drogą jak wpisałem w google 'Saccharomyces cerevisiae' to pierwsza podpowiedź wyskoczyła:

 

'saccharomyces cerevisiae w pochwie'

 

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

O cholera! A była taka nadzieja, że się uda pierwsza warka :( ale uwarzymy do końca i wypijemy (może to halucyny:P)

 

Nadzieja cały czas jest.

Halucynogenne raczej nie będzie, ale alkohol jest środkiem psychoaktywnym ;)

Saccharomyces cerevisiae to inaczej drożdze piwne, znajdują się w każdym piwie, sam je dodawałeś ;):D

 

PS Drożdże są grzybami, z innych grzybów które mogą się rozwinąć w czasie fermentacji to dzikie szczepy drożdzy oraz pleśnie.

Największym zagrożeniem są bakterie.

Generalnie nie mówi się "jakiś grzyb" bo to nie skóra na której rozwijać się może grzybica, tylko mówimy o infekcji.

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy da ktoś jakąś poradę odnośnie mojego pytania o sposób pomiaru blg podczas fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preferuję kraniki w fermentorach, więc z kranika do menzurki z ballingometrem, a kranik potraktować środkiem dezynfekującym w sprayu, ja używam spirytusu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja czasami wycieram serwetką nasączoną spirytusem, lub trzymam w wiaderku z roztworem piro. Po takim zabiegu po prostu wkładam delikatnie do fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.