Jump to content
Sign in to follow this  
Gelhrid

Ciepła piwnica

Recommended Posts

Tak jak pisałem za niedługo planuję swoją pierwszą warkę i dlatego postanowiłem zmierzyć temperaturę w piwnicy.

To jest zwykła piwnica w bloku, niestety sprawdzając temperaturę prze parę dni zazwyczaj otrzymywałem 14 stopni C czasem dochodziła do 16 stopni.

Z tego co czytałem to takie piwa, które chciałbym warzyć powinny przebywać podczas fermentacji a następnie re fermentacji w butelkach w temperaturach rzędu 7 -10 stopni C.

Mówię tu o Marcowym czy Lagerach. Dlatego martwię się czy w mojej piwnicy nie będzie za ciepło. i Dlatego pytam czy ujdzie taka temperatura czy jednak nie i muszę się rozejrzeć za piwami odpowiednimi dla takich temperatur?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety to już za wysoka temperatura na lagery. Możesz pomyśleć o lodówce styropianowej, użyć drożdży California lager lub warzyć pseudo lagery np koelsh itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobra temperatura dla fermentacji piw typu Alt, Kelsch. Niestety bez dodatkowego schłdzania nie da się zrobić żadnego piwa dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisałem za niedługo planuję swoją pierwszą warkę i dlatego postanowiłem zmierzyć temperaturę w piwnicy.

To jest zwykła piwnica w bloku, niestety sprawdzając temperaturę prze parę dni zazwyczaj otrzymywałem 14 stopni C czasem dochodziła do 16 stopni.

Z tego co czytałem to takie piwa, które chciałbym warzyć powinny przebywać podczas fermentacji a następnie re fermentacji w butelkach w temperaturach rzędu 7 -10 stopni C.

Mówię tu o Marcowym czy Lagerach. Dlatego martwię się czy w mojej piwnicy nie będzie za ciepło. i Dlatego pytam czy ujdzie taka temperatura czy jednak nie i muszę się rozejrzeć za piwami odpowiednimi dla takich temperatur?

 

Blok w Krakowie ? Jeśli wielka płyta, to powinieneś w zimie mieć stałą 16C, a w lecie osiągniesz stałą 19 niezależnie od warunków. W nowszych blokach, niestety możesz mieć problemy ze taką stabilnością. Do dolnych użyj sprzętu wielokrotnie opisywanego na forum: Udaj się do OBI/LM/Praktiker/Casto i kup styropian 5cm. Zrób skrzynkę , zamocuj taśmą przylepną. do środka dwa PET-y lub wkłady z lodówki turystycznej. Wymiana co 12h pozwoli utrzymać niewielkim kosztem i zaangażowaniem potrzebną temperaturę fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Nowej Hucie mieszkam blok chyba z cegły jest, narazie za waszymi radami w planach mam Kelscha, który zresztą jest w zestawie http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe/zestaw_startowy_-_zaciermistrz_pro

 

Później jak się rozkręcę skorzystam z rady Pieddra i zrobię skrzyneczkę ewentualnie zastanowię się nad przenoszeniem piwa na fermentację na działkę gdzie mam piwniczkę i zapewne są tam niższe temperatury jednak ze względów logistycznych narazie chcę tego uniknąć.

 

Dziękuję za rady :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blok w Krakowie ? Jeśli wielka płyta, to powinieneś w zimie mieć stałą 16C, a w lecie osiągniesz stałą 19 niezależnie od warunków. W nowszych blokach, niestety możesz mieć problemy ze taką stabilnością. Do dolnych użyj sprzętu wielokrotnie opisywanego na forum: Udaj się do OBI/LM/Praktiker/Casto i kup styropian 5cm. Zrób skrzynkę , zamocuj taśmą przylepną. do środka dwa PET-y lub wkłady z lodówki turystycznej. Wymiana co 12h pozwoli utrzymać niewielkim kosztem i zaangażowaniem potrzebną temperaturę fermentacji.

 

Mi 2 dwulitrowe pety utrzymują temperaturę w zakresie 9-11°C w lodówce styropianowej przez 48 godzin. Jeżeli tobie tylko 12 godzin musisz mieć ją źle uszczelnioną (ja zastosowałem piankę montażową klej i sylikon czyli wszystko co znalazłem w domu :D )

 

W piwnicy teraz mam około 16 stopni. W lecie jest ok 21 i wtedy wymieniam co 1.5 dnia mniej więcej

Edited by rosek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi 2 dwulitrowe pety utrzymują temperaturę w zakresie 9-11°C w lodówce styropianowej przez 48 godzin. Jeżeli tobie tylko 12 godzin musisz mieć ją źle uszczelnioną (ja zastosowałem piankę montażową klej i sylikon czyli wszystko co znalazłem w domu :D )

 

W piwnicy teraz mam około 16 stopni. W lecie jest ok 21 i wtedy wymieniam co 1.5 dnia mniej więcej

 

a być może, może, Wykonałem lodówkę tzw chwilową z eps 200 (posadzkowy 10cm) bez uszczelnienia na aby aby. Ważne że działa i trzyma temperaturę typową dla dolniaków. Przy następnej warce wykonam modyfikację i uszczelnienie.

 

Gelhrid: mój browar jest obok NH (Mistrzejowice). Jeśli chcesz zobaczyć jak można zaaranżować maleńką piwnicę na potrzeby piwa - zapraszam :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.