prodakt 4 Posted March 4, 2012 Szanowni Piwowarzy! skoro dochodzimy mentalnie i kulturowo do etapu, na którym byliśmy już kilkaset lat temu (w domyśle mowa o społeczeństwie), a mianowicie uświadamiamy sobie, że alkohol nie istnieje tylko po to, żeby się narąbać, ale tworzy pewną kulturę i tradycję związaną zarówno z jego produkcją, dystrybucją, ale też i spożywaniem, może warto rozmawiać o nadal niedocenianym na Wisłą elemencie - kultura biesiadowania piwnego = świadomość picia (co, jak i ile pijemy), dobór zakąsek i atmosfera picia (miejsce, towarzystwo, zabawy - nie tylko tańce (osobiście nie lubię zmuszać się do "obowiązku" tańczenia na każdej imprezie - istnieją przecież gry towarzyskie, szachy, czy rozmowy)). Szukam miejsca, publikacji, gdzie mógłbym znaleźć informacje na temat tradycyjnych, regionalnych zakąsek do piwa. Naturalnie najbardziej interesujące są zakąski regionów Polski. Zakąski czeskie, litewskie, niemieckie, włoskie, francuskie - tego jest wszędzie pełno. A co z naszymi? Z polskich sporo jest też informacji na temat śląskich dań (nie dziwne), a co z Pomorzem, Kujawami, Mazowszem, Suwalszczyzną, Podlasiem, Warmią, Wielkopolską? Czy ktoś zna suszone bardzo słone ryby z Mazurskich Jezior? Kurpiowskie cebulowe ćwiartki w miodzie? Bardzo pikantne wersje podlaskich kindziuków lub pierne ciasteczka pieczone na ognisku? Fajnie by było, gdybyśmy postarali się wypierać chipsy i popcorn do piwa, proponując coś naprawdę wartościowego. Proponuję założyć wątek, w którym będziemy zbierać przepisy na przygotowanie i podawanie regionalnych zakąsek do piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
AgaL 43 1 Items Posted March 4, 2012 To ja polecam bieszczadzkie krysze http://kuchniapiwowa...na-pszenicy.php Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted March 4, 2012 A może ktoś by spróbował zrobić precle bawarskie: http://germanfood.about.com/od/bread/r/laugenbrezeln.htm Od dawna mnie to kusi, ale nie mam sprawdzonej receptury Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted March 4, 2012 To ja polecam bieszczadzkie krysze http://kuchniapiwowa...na-pszenicy.php ,no właśnie za 2 godziny będę robił coś w ten deseń,tylko jeszcze ziemniaki do farszu i na drożdżach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
AgaL 43 1 Items Posted March 4, 2012 A może ktoś by spróbował zrobić precle bawarskie: http://germanfood.ab...ugenbrezeln.htm Od dawna mnie to kusi, ale nie mam sprawdzonej receptury Tajemnica tych precli tkwi w moczeniu ich w ługu z dodatkiem soli. Nie wiem czym można by ten ług zastąpić w warunkach domowych? Może sodę rozpuścić w wodzie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pieddro 13 Posted March 4, 2012 Tajemnica tych precli tkwi w moczeniu ich w ługu z dodatkiem soli. Nie wiem czym można by ten ług zastąpić w warunkach domowych? Może sodę rozpuścić w wodzie? trudna sztuka, Nie byłem w stanie znaleźć stężenia i czasu. A szukałem długo, ponieważ raz na jakiś czas jem przywożonego prosto z Garmish Parten kirchen takiego precla... Na szczęście w Krakowie można je kupić na Kleparzu, są też w Auchanie (IMHO dużo gorsze). Quote Share this post Link to post Share on other sites
AgaL 43 1 Items Posted March 4, 2012 Stężenie jest podane w przepisie, który wskazał coder - 1 oz. food-grade lye, dissolved in 1 quart of water Jeśli chodzi o czas to piszą, że precle się zanurza, więc myślę, że to chwila. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 4, 2012 A może ktoś by spróbował zrobić precle bawarskie: http://germanfood.ab...ugenbrezeln.htm Od dawna mnie to kusi, ale nie mam sprawdzonej receptury http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Brezels_and_other_Laugengebäck Robiłem bułeczki wg tej receptury, więc można powiedzieć że jest "sprawdzona". Quote Share this post Link to post Share on other sites
prodakt 4 Posted March 4, 2012 (edited) Te krysze wyglądaja tak, że aż chce się wypić piwo!! Pierwszy raz słyszę o czymś takim, a mam bliskich przyjaciół, co się między połoninami urodzili!! Muszę wypytać. Edited March 4, 2012 by prodakt Quote Share this post Link to post Share on other sites
prodakt 4 Posted March 4, 2012 Precle!! Jasne! Ale to rzeczywiście góry i Małopolska. Warmia, Mazury i Podlasie to chleb i ryby, ale szczególnie do piwa jeszcze nic nie znalazłem. Znam i robię takie rzeczy jak słonina na ostro, przewędzone = suszone ryby i mięso, cebula w cieście, ale jeszcze nie mogę podzielić się przepisem, bo nie mam - wszystko z głowy i na czuja Quote Share this post Link to post Share on other sites
prodakt 4 Posted March 4, 2012 jeszcze grzyby! Czy ktoś zna smażone na sucho na blacie na piecu rydze i boczniaki? Bardzo dużo soli do tego i piwo. Muszę naprawdę zasiąść i zapisywać takie rzeczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted March 10, 2012 Cześć Właśnie zakąszam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacki 12 Posted March 10, 2012 No i zgłodniałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted March 10, 2012 Smakowicie to Grzesiu wygląda Quote Share this post Link to post Share on other sites
prodakt 4 Posted March 16, 2012 jadłem ostatnio kupione normalnie w sklepie chipsy z marchewek (suszone, może trochę prażone cienkie plasterki marchewek - kupiłem dla dzieci i nie chciały jeść, bo lekko pikantne są), rewelacyjne do mętnego, zimnego lagera! Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted March 18, 2012 rewelacyjne do mętnego, zimnego lagera! Musi być mętny? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 18, 2012 Przesadzacie, dobre jedzienie pasuje praktycznie do każdego dobrego piwa. I vice versa. Jak coś jest smaczne bez piwa, to i z piwem będzie dobre. Jak piwo dobrze wchodzi bez zagrychy, to i zagrycha mu nie zaszkodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
prodakt 4 Posted March 20, 2012 Musi być mętny? no właśnie mam taką przypadłość, że mętne to dobre. Quote Share this post Link to post Share on other sites
prodakt 4 Posted March 20, 2012 Przesadzacie, dobre jedzienie pasuje praktycznie do każdego dobrego piwa. I vice versa. Jak coś jest smaczne bez piwa, to i z piwem będzie dobre. Jak piwo dobrze wchodzi bez zagrychy, to i zagrycha mu nie zaszkodzi. coś w tym jest, ale wyobrażasz sobie pysznego śledzia w śmietanie i ciemne Ale? ... mi jakoś nie pasuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 3, 2012 a mi piwko smakuje najlepiej samo,niestety nie idzie mi zupełnie jedzenie np. pizzy czy rzeczy z grilla jakiś orzeszek czy paluszek to jeszcze salami kindziuk może być ale są gusta i guściki Quote Share this post Link to post Share on other sites
AgaL 43 1 Items Posted April 19, 2012 http://braukaiser.co...er_Laugengebäck Robiłem bułeczki wg tej receptury, więc można powiedzieć że jest "sprawdzona". Zrobiłam, ale nie udało mi się uzyskać takiej ładnej, gładkiej i brązowej skórki. Moczyłam w roztworze sody oczyszczonej, ale widać to nie to samo co oryginalny przepis z ługiem. Ciasto w smaku i strukturze jest OK, tylko ta skórka....wygląda jak obwarzanek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
prodakt 4 Posted April 19, 2012 no piękne! super zakąska! ja ostatnio zrobiłęm taką buzę, ze sama była zakąską Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted April 19, 2012 Zrobiłam, ale nie udało mi się uzyskać takiej ładnej, gładkiej i brązowej skórki. Moczyłam w roztworze sody oczyszczonej, ale widać to nie to samo co oryginalny przepis z ługiem. Ciasto w smaku i strukturze jest OK, tylko ta skórka....wygląda jak obwarzanek. Otóż to, ja moczyłem w NaOH. Quote Share this post Link to post Share on other sites
AgaL 43 1 Items Posted April 19, 2012 Otóż to, ja moczyłem w NaOH. Taki zwykły kupowałeś? Znalazłam w internecie 1 kg za 8 zł, ale czy to się nadaje? W przepisie jest, że to ma być spożywczy NaOH. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted April 19, 2012 Nie wiem na ile czysty, laboratoryjny, ale nie CzDA. Kupowałem w sklepie z odczynnikami. Quote Share this post Link to post Share on other sites