Jump to content
Pastaga

Miało być IRA, a jest... pszenica

Recommended Posts

Mam zagwozdkę, 23.02 uwarzyłem IRA z zestawu HB. Już w po otworzeniu zestawu słód pilzneński wydawał mi się inny niż dotychczas ale wtedy pomyślałem, że jest on po prostu drobniej ześrutowany i zabrałem się za warzenie. Po wsypaniu słodu do podgrzanej wody porobiły się sporej wielkości "kluchy", które następnie mozolnie rozcierałem łychą. Zdarzyło mi się to pierwszy raz i również pomyślałem, że to przez drobniejsze ześrutowanie słodu.

Warzenie w dalszej części przebiegło normalnie (jak zawsze robiłem próbę skrobiową tak teraz niestety pierwszy raz nie zrobiłem). Następna "niecodzienność" miała miejsce przy wysładzaniu - szło nadzwyczaj opornie w porównaniu do poprzednich warek ale jakoś się z tym uporałem i całość po chmieleniu zadałem gęstwą Mauribrew Ale 514.

Dzisiaj po 9 dniach fermentacji burzliwej w piwnicy w temp. ok. 16-17* chciałem przelać na cichą mierząc przy okazji Blg. Na dzień dzisiejszy odfermentowało dość słabo bo do ok.6 z początkowych 13Blg. Próbkę po pomiarze wypiłem i tu nastąpiło największe zdziwienie... smakuje jak piwo pszeniczne i to całkiem dobre!

Czy powyższe może oznaczać, że zatarłem piwo z 4kg pszenicznego zamiast pilzneńskiego (zakładając pomyłkę słodu w zestawie)? Nigdy wcześniej nie miałem doczynienia ze słodem pszenicznym oprócz Koelscha również z zestawu HB więc mogłem nie poznać, natomiast smak i zapach piwa pszenicznego znam dobrze i takie ewidentnie mi wyszło.

Jak myślicie, odfermentuje głębiej to piwo (nie wiem czy dobrze się zatarło bo próby nie zrobiłem)? Ciekawe w jaki styl się wplasowałem :D ?

Poniżej link do sposobu zacierania i zasypu:

http://www.piwo.org/...post__p__138329

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo pszeniczne nie smakuje jak pszeniczne dlatego, że jest tam słód pszeniczny tylko z racji użytych drożdży. Któreś drożdże belgijskie dały mi też posmaki piwa pszenicznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak ale dzisiaj butelkowałem warkę (Pale Ale), z której zebrana była ta gęstwa i tam posmaków pszenicznych brak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no nie martwi mnie to, smak zapowiada się ciekawy. Mam nadzieję, że odfermentuje głębiej - fermentor zakołysałem i przeniosłem do mieszkania do temp. ok 20*. Zżera mnie tylko ciekawość jaki to był słód ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo pszeniczne nie smakuje jak pszeniczne dlatego, że jest tam słód pszeniczny tylko z racji użytych drożdży. Któreś drożdże belgijskie dały mi też posmaki piwa pszenicznego.

 

Dzisiaj po raz pierwszy degustowałem mojego Belgian Pale Ale na Safbrew s-33 - goździk jak w pszenicy. Jestem w szoku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słod pszeniczny latwo poznac. Nwet jak jest zesrutowany nie m a w nim luski, no chyba ze jestt z dodatkiem innego posiadajacego luske

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od ostatniego pomiaru minęły 3 dni (ogólnie 12 dni już na burzliwej), a Blg mimo przeniesienia fermentora do temp. ok. 20°C i lekkiego zamieszania nie spada i dalej jest wynosi 6. Co radzicie dalej robić - przenieść na cichą, trzymać na przedłużonej burzliwej i potem butelkować? FFT nie robiłem niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cicha 2 tygodnie,jak nie zejdzie niżej to jakieś minimalne ilości cukru (czy czego tam dajesz) i butelki.

 

ostatnio robiłem 10-tke ,zeszła na burzliwej do 5 blg (german ale) po 7 dniach ,przelałem na cichą,zostawię dla pewności właśnie 2 tygodnie,

jestem zadowolony z takiego płytkiego odfermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i po przeszło 20 dniach zeszło z 13 do 5BLG. Na cicha nie przelewałem, zostawiłem do końca w pierwszym fermentorze. W smaku nadal wyczuwalna pszenica ale już słabiej, ogólnie smak w porządku.

Próbuję właśnie warkę nr 7 (Pale Ale), z której była gęstwa Mauribrew Ale i też są pszeniczne posmaki/zapachy. Ogólne wrażenie ok chociaż nie sadzę żeby te dwie warki zostały moimi ulubionymi tzn. poprzednie były bardziej udane...chyba, że czas to zweryfikuje ;)

 

Tak się zastanawiam czy niska temp. na burzliwej (ok.16-17*) mogła spowodować te nieoczekiwane posmaki? Może te drożdże tak mają?!

Edited by Pastaga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otworzyłem dzisiaj butelkę (8 dni od rozlania) w celu ocenienia nagazowania i...spore zdziwienie. Piwo idealnie klarowne, piękny kolor, nagazowanie ok., piana już lekka się tworzy przy nalewaniu, w smaku ZERO pszenicy. Ogólnie jak na tak młode piwo to... chętnie bym otworzył kolejną butelkę. Natomiast poprzednia warka, z której była gęstwa nadal mętna i dość mocno pszeniczna, mimo tego smaczna. Ciekawe te drożdże, bo to chyba głównie one tu tak mieszają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie chciałam odzywać się odzywać w temacie, bo generalnie ciężko pomylić pilzneński z pszenicznym...

Cieszę się, że piwo wyszło dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie chciałam odzywać się odzywać w temacie, bo generalnie ciężko pomylić pilzneński z pszenicznym...

Cieszę się, że piwo wyszło dobre :)

Trzeba było się odezwać i od razu naprostować ;), uczę się i w żadnym momencie ewentualne pretensje nawet mi do głowy nie przyszły (jeśli tak to odebrałaś to przepraszam) - w przypadku tej warki wszystko przebiegało odmiennie i zaciekawiło mnie dlaczego więc opisałem sytuację licząc na naprowadzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie odebrałam tego jako pretensji :) Głupio po prostu pisać "nie to nie my, my się nie pomyliliśmy", więc w takich sytuacjach wolę czekać aż się sytuacja wyklaruje :)

Wszystko w porządku, cieszę się że piwo Ci smakuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.