Jump to content
e30cult

Przeterminowany coopers

Recommended Posts

Witam

 

Nietypowo rozpoczynam przygodę z piwowarstwem bo właśnie od przeterminowanego surowca;] Dostałem od znajomego kompletny zestaw(prezent nie wypalił i zalegał u niego dłuższy czas.) Od dłuższego czasu szykowałem się do zakupu własnego zestawu więc się zgraliśmy. Pytanie mam następujące, czy przeterminowany o ponad rok ekstrakt(coopers lager), szczelnie, hermetycznie zamknięty zadaje się do przetworzenia? Czy powinien wylądować w koszu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też jestem tego zdania, ale z drugiej strony uruchomić procedurę, zmarnować kilka tygodni gdyby miało okazać się że jest do d... to też nie wesoło;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też jestem tego zdania, ale z drugiej strony uruchomić procedurę, zmarnować kilka tygodni gdyby miało okazać się że jest do d... to też nie wesoło;]

 

Procedura w przypadku puchy nie jest jakoś specjalnie czasochłonna więc warto spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak koledzy pisali warto spróbować. 30 min spedzone w kuchni to żaden problem. A fermantacja ??

....zmarnować kilka tygodni gdyby miało okazać się że jest do d... to też nie wesoło;]

Przecież samo się fermentuje !!! Nic nie stracisz.

Co do ekstraktu w puszcze to zawsze warto szybko zużywać ekstrakt. Wielu zauważyło, że piwo ze "świeżej" puszki jest lepsze niż z takiej gdzie kończy się termin.

Do dzieła !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do puszek to jadłem kiedyś 15-letnią konserwę mięsną i żyję ;) Pytanie tylko w jakiej kondycji będą drożdże? Jak masz możliwość to zamień je na świeże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże będą dobre. Zamiast wrzucać do brzeczki daj im start na cukrze. Zrób roztwór tak żeby był słodki w smaku 200ml-500ml wrzuć drożdże na kilka godzin, jak zaczną pracować to wiesz że są ok. Wtedy możesz zaczynać z ekstraktem. Jeżeli drożdże nie ruszą to kupisz inne, ale na 99% będzie ok, ciężko ubić tym bardziej jak są w przetrwalnikach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam że się wtrącam w rady eksperta, nie robi się startera na cukrze!

ps.chyba że to ma być test z częśći saszetki

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mmmmm powiało nutką sarkazmu, a cóż takiego złego jest w starterze na cukrze w ilości dwóch łyżeczek do herbaty ? Chodziło o to aby nie otwierać puszki przed odpaleniem drożdży i jednocześnie dać im coś do jedzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mmmmm powiało nutką sarkazmu, a cóż takiego złego jest w starterze na cukrze w ilości dwóch łyżeczek do herbaty ? Chodziło o to aby nie otwierać puszki przed odpaleniem drożdży i jednocześnie dać im coś do jedzenia.

Ja się nie znam ale czytałem kiedyś TO

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale chyba co innego mnożyć a co innego wystartować drożdże, ew. sprawdzać czy żyją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do ekstraktu - w puszkach zachodzą cały czas reakcje mailarda - im starsza tym będzie ciemniejszy ekstrakt. Z jednej strony to dobre z drugiej za dużo melanoidyn to też nie zdrowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem piwo zrobione z puchy Coopersa, jakieś ciemne, gdzie do końca terminu zostały dwa tygodnie.

Piwo było rewelacyjne, a po czterech miesiącach leżakowania, to cud miód (właściwie to od spróbowania tego piwa sam rozpocząłem przygodę z piwowarstwem domowym).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się nie znam ale czytałem kiedyś TO

 

Owszem. Mi chodziło o to żeby nie otwierać puchy jeżeli kolega ma wątpliwość o żywotność drożdży, choć powinny bez problemu wystartować w takiej objętości.

 

Anteks daj na luz, to że warzę pierwsze piwa nie znaczy że to moje pierwsze fermentacje ;)

 

Oczywiście chylę czoła :beer: :beer: :beer:

Edited by pendzacy_jelen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puszka jest dobra, jeśli wygląda normalnie. Jeśli "napuchła" - wyrzucić. Poza tym co to jest rok w porównaniu do wieczności :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uruchomiłem proces, start w temperaturze 24, obecnie 22st. Po 24 godzinach nie mogę powiedzieć żeby była to fermentacja "burzliwa" woda w rurce fermentacyjnej nie bombluje, jedynie przesunęła się w stronę ujścia. pokrywa jest nadęta więc chyba coś się dzieje. Wydawało mi się że proces będzie bardziej spektakularny;] możliwe że drożdże nie zastartowały ze starości? Czy to norma i dać im czas?

Edited by e30cult

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli Kolega ma fermentor z BA, to możliwe że jest nieszczelny i CO2 ucieka przez wieko.

Nie ma co się przejmować tylko poczekać 5 dni i zmierzyć BLG.

Mam na wyposażeniu fermentor z BA i w nim prawie w ogóle nie widać oznak fermentacji.

Natomiast w drugim, pożyczonym to aż miło popatrzeć jak bulga sobie.

Ale i tak polecam poczytać na forum na temat bulkania ;)

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli Kolega ma fermentor z BA, to możliwe że jest nieszczelny i CO2 ucieka przez wieko.

Nie ma co się przejmować tylko poczekać 5 dni i zmierzyć BLG.

Mam na wyposażeniu fermentor z BA i w nim prawie w ogóle nie widać oznak fermentacji.

Natomiast w drugim, pożyczonym to aż miło popatrzeć jak bulga sobie.

Ale i tak polecam poczytać na forum na temat bulania ;)

I na podstawie dwóch posiadanych prze siebie fermentatorów wyciągasz takie wnioski? Było o tym milion razy na forum, fermentatory często są nieszczelne (różnych producentów), dlatego często "nie bulka". Jak pokrywa jest wybrzuszona to już znak, że jest ok. Jak masz jeszcze wątpliwości to otwórz - zobaczysz pianę. Jak się boisz otwierać to poświeć latarką - fermentatory przepuszczają trochę światła, pianę zobaczysz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja trochę uprościłem sprawę.

A że nie bulka to już wiem, że to nie jest powód do paniki.

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.