Jump to content
Rageofhonor

Jaka jest właściwie różnica między cukrem kandyzowanym

Recommended Posts

Białym a ciemnym. Czy oprócz koloru wnosi jakieś walory smakowe czy tylko kolor. W przepisie na belga pisało dodać cukier kandyzowany jednak nie doczytałem że chodzi o biały i kupiłem ciemny (brązowy). Czy to duży problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem dokładnie jaki to ma być belg. To ma być Belgijski Tripel 19* BLG na 21 litrów wg. receptury Borysa Banasiaka. Mi wyszło tylko 18* BLG ale też chyba więcej nastawu ok 22-23 litry. Nie posiadam typowych belgijskich drożdży. Mam S-04 i S-33. Które bardziej się do tego stylu piwa nadają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem dokładnie jaki to ma być belg. To ma być Belgijski Tripel 19* BLG na 21 litrów wg. receptury Borysa Banasiaka. Mi wyszło tylko 18* BLG ale też chyba więcej nastawu ok 22-23 litry. Nie posiadam typowych belgijskich drożdży. Mam S-04 i S-33. Które bardziej się do tego stylu piwa nadają?

 

To piwo jasne więc cukier biały kryształ, co do drożdży to moim zdaniem nie ma się co porywać na piwa belgijskie bez dedykowanych drożdży.

Twój wybór to żaden wybór, ale jeżeli już musiałbym użyć, to s-33 w wyższych temperaturach 23-25C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze nie posiadam drożdży płynnych i nigdy jeszcze nie miałem takiej przyjemności a po drugie są one stanowczo za drogie. Nie wiem jak to się opłaca chyba że ktoś odzyskuje gęstwę po fermentacji. Bo inaczej 40 parę złotych to za dużo jak na jedną warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt nie kupuje płynnych dla 1 warki. Na płynnych możesz zrobić ich nawet 5, zbierania gęstwy do żaden problem. Spróbuj a się przekonasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tutaj znajdziesz fragment dyskusji o recepturze na Tripla z uwzględnienieniem S-33

http://www.piwo.org/topic/5444-belgian-tripel/page__view__findpost__p__112513

Z tychże powodów ja zrezygnowałem z belgów na tych drożdzach.

 

Co do kosztów. Myślałem dokładnie tak samo. Z perspektywy jednak widzę, że umiejętne zaplanowanie receptur pozwoliło na zrobienie 3 warek + 4 cydrów z podebranej gęstwy. Zapytaj też na forum, czy ktoś z Krakowa nie poratuje Cię gęstwą? Ja niestety właśnie rozdysponowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem, że w Polsce bardzo ciężko jest kupić prawdziwy cukier trzcinowy, po prostu jest on bardzo drogi i nie ma u nas wystarczającego rynku zbytu. Najczęściej jest to po prostu aromatyzowany i barwiony cukier biały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest ciężko, cukier trzcinowy jest szeroko dostępny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze nie posiadam drożdży płynnych i nigdy jeszcze nie miałem takiej przyjemności a po drugie są one stanowczo za drogie. Nie wiem jak to się opłaca chyba że ktoś odzyskuje gęstwę po fermentacji. Bo inaczej 40 parę złotych to za dużo jak na jedną warkę.

Jeżeli drożdże płynne są dla Ciebie za drogie, to nie porywaj się na piwa, gdzie są one potrzebne. Na S-04 zrobisz dobre brytyjskie piwa, na US-05 możesz robić style amerykańskie, na W34/70 dolniaki. Niestety dla belgów nie ma dobrych suchych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.