Jump to content
Sign in to follow this  
przemak

Temperatura do dolnej fermentacji

Recommended Posts

Witam,

Chodzi mi po glowie piwo dolnej fermentacji. Zrobilem eksperyment w garazu - nalalem do fermentora zimnej wody z kranu (czyli okolo 15 stopni, jak sadze) i zostawilem w garazu. Postawilem fermentor przy drzwiach (niezbyt szczelnych), temperatura po 24h w miare stabilna, okolo 13 stopni, niestety, 12 nie osiagnelo (mierzone termometrem LCD naklejonym na fermentor). Czy taka temperatura bedzie OK? Jezeli bedzie cieplej, to temperatura w garazu prawdopodobnie troche wzrosnie, czy te 14-15 stopni to jeszcze OK? Jakie beda skutki fermentowania piwa dolnej fermentacji w za wysokiej temperaturze? Na razie i tak nie mam wolnych butelek, wiec poczekam, bedzie zimniej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym na twoim miejscu postawił fermentator na posadce i odizolował kocem lub kalimatą. Wahania temp. zwłaszcza w cyklu noc dzień są chyba gorsze od nieco wyższej temp. fermentacji niż optymalna. Za parę dni temperatura spadnie jeszcze bardziej i możesz mieć problem z za niską temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odswiezam swoj stary watek :D

Ubiegloroczne pilsy wyszly bardzo dobrze, szkoda, ze sa wspomnieniem. Ale nie ma tego zlego, bo sa mrozy, wiec mozna robic kolejne. W garazu moge uzyskac rozne temperatury (w tej chwili, bedzie wiekszy mroz, obniza sie zapewne): okolo 8-9°C na podlodze do ok. 11-12°C na szafce w glebi, i oczywiscie wyzsze tez, glebiej w piwnicy (mierzone termometrem LCD, wiec wiadomo, orientacyjnie). W tej chwili mam w garazu dwa fermentory, jeden na burzliwej, drugi na cichej, rzeczywiscie, burzliwa podwyzsza temperature mniej wiecej o 1°C. Stosuje drozdze S-23, ktorych minimalna temperatura to 11°C. Mam pytanie - czy to sa dane krytyczne, czy mozna (a moze wrecz lepiej) trzymac fermentor na podlodze i fermentowc w temperaturze nizszej? Na czasie mi nie zalezy, moze to potrwac. Czytam, ale jednoznacznej odpowiedzi na to, jaka temperatura lepsza, nie znalazlem. Wydaje sie, ze na forum panuje opinia, ze 8°C to jest dobra temperatura, ale chcialbym sie upewnic.

Dziekuje,

Share this post


Link to post
Share on other sites

8-10°C to optymalna temperatura dla większości szczepów lagerowych, ale co do s-23 to słyszałem, że lepiej jest je fermetować nieco cieplej ~12°C, żeby lepiej odwentylować siarkę której robią dość dużo. Ale może to tylko plotka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No fajnie :D To mi jeszcze zamotales :/

Siarki jest sporo, to fakt :/

W zeszlym roku bylo troche cieplej, mialem okolo 11-12°C i wyszlo ok, zarowno na s23 jak i tych nowych s37/costam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem najlepiej zacząć w 8-9 potem stopniowo podnosić do 12 stopni, po zakończeniu burzliwej przetrzymać 1 dzień w 13 stopni aby zredukować diacetyl. Problemy z zapachami siarkowymi przy dolniakach miałem jak temp. spadła ponizej 8 stopni. Najgorsze że nie łatwo jest upilnować temperatury w takich warunkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest siarka tylko siarkowodór. Wynika to z niedostatecznej ilości substancji odżywczych dla drożdży pod koniec procesu fermentacji. Metod obniżenia lub usunięcia jest kilka, np pożywka pod koniec fermentacji, podniesienie temperatury.

Z gotowego piwa można usunąc siarkowodór siarczanem miedzi lub komercyjnym preparatem o nazwie Kupzit firmy Erbsloch.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z gotowego piwa można usunąc siarkowodór siarczanem miedzi lub komercyjnym preparatem o nazwie Kupzit firmy Erbsloch.

Zajrzałem do zestawu młodego chemika mojej córki, i jest siarczan miedzi! Ile tego trzeba użyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z gotowego piwa można usunąc siarkowodór siarczanem miedzi lub komercyjnym preparatem o nazwie Kupzit firmy Erbsloch.

Zajrzałem do zestawu młodego chemika mojej córki' date=' i jest siarczan miedzi! Ile tego trzeba użyć?[/quote']

1-5g/hl

 

Ogólnie daj szczyptę, zamieszaj i sprawdź czy zadziała.

Testowo można zrobić tak, że do szklanki nalewasz odrobinę piwa i wrzucasz na chwile kawałek miedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siarczan miedzi to substancja szkodliwa! Coder, zastanów się dwa razy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak jak już pisałem do spożywki idzie cytrynian miedzi.

siarczan miedzi można używać jedynie w gorzelnictwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak jak pisałem, główny składnik tego preparatu to

 contains 2 % copper citrate.

czyli cytrynian miedzi

 

Mam jeszcze węglan miedzi....

coder, jak najbardziej się nadaje, tylko zobacz czy ma oznaczenie cz. lub cz.d.a bo jak nie to raczej nie do spożywki

\

Share this post


Link to post
Share on other sites
8-10°C to optymalna temperatura dla większości szczepów lagerowych, ale co do s-23 to słyszałem, że lepiej jest je fermetować nieco cieplej ~12°C, żeby lepiej odwentylować siarkę której robią dość dużo. Ale może to tylko plotka.

Na stronie internetowej Fermentis podaje, zeby lagery fermentowac w 12°C . Dotyczy to zarowno S-23 jak i W34/70.

Recommended fermentation temperature: 9C ? 15C, ideally 12C.

http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/EN/Saflager_S-23_HB.pdf

http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/EN/Saflager_W-3470_HB.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.