Jump to content
Lukas

wariacje na temat grodziskiego

Recommended Posts

Uwarzyłem ostatnimi czasy 45 l grodziskiego. Bardzo fajne lekkie piwo wyszło. Ale tak sobie myślę o małej modyfikacji zasypu, bo nie do końca pasuje mi wędzonka. Może dam nieco więcej pilznenskiego zamiast wędzonego, a może coś z kolorowych słodów. Może ktoś z szanownych, bardziej doświadczonych piwowarów zasugeruje cos od siebie? A może jakiś całkiem inny przepis na górne piwo na drożdżach S33?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zamiast wędzonki dodasz przy warzeniu grodzisza pils to moim zdaniem będzie Koelsch ... ale ja jestem mało doświadczony :)

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do czerwca jeszcze tyle czasu..... To co mam się wypije i uwarzy sie nowe :) Poki co Anteks z chęcią wyślę Tobie z 2 flaszki do oceny. Mówię poważnie. Opinia doświadczonego piwowara zawsze bezcenna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grodzisz to nie Schlenkerla by mocno czuć wędzonkę

Czy 40% wędzonego pszenicznego z Weyermanna w zasypie (1kg z 2.5 kg) będzie OK? Robiłeś już może piwo na tym słodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem na samym wędzonym pszenicznym, wędzonka nikła. Teraz do pszenicznego wędzonego dodałem 1kg Steinbacha i coś tam czuć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz Lukasie "pobawić się" z grodziszem naśladując to co robili w Grodzisku próbując ratować zakład - czyli Grodzisza Specjalnego (wersja 12 blg), albo coś w rodzaju a'la Bernardyńskie (ciemny grodzisz 14Blg). To jest Twój browar i nikt Ci nie zabroni eksperymentować, tylko pamiętaj - koniecznie podziel się z nami wynikami ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym uwarzyć na święta coś ala Grodzisz.

"Na stanie mam":

- 2 kg wędzonego jęczmiennego Weyermanna,

- 5 kg pszenicznego, i inne nie istotne...

Drożdże tylko suche, S-33 czy WB-06 znajdą się.

 

Myślę nad:

http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(anteks)

 

i (rozmowa na czacie):

"ja zrobiłem z 3kg pszenicznego, klarowność jest ok

wsypujesz słody do 5l o temp 40*, ustalasz na 37* i przerwa 30min

dolewasz 2l gorącej do50* i czekasz 20min

następnie 3l do 70* i czekasz 30min

próba jodowa, 2l do 75* (tu dodałem łuskę) i filtracja

wysładzanie 6l, 4l, 3l

ja jeszcze zrobiłem taki myk, że nie było cichej, po burzliwej dałem zeatynę"

 

ale... jak to chmielić? To dopiero drugie zacieranko z mojej strony i dla mnie za mało danych.

 

Da się z tych produktów zrobić coś przyjemnego dla zwyczajnego zjadacza chleba (rodzinka) który w życie wędzonki (piwka) nie miała w paszczy?

 

kurde bo jutro bym co uwarzył :smilies: :smilies: :smilies:

Edited by mario633

Share this post


Link to post
Share on other sites

anteks no tez ciekawe. Zwłaszcza, że dzisiaj wygarnąłem gęstwę z 34/70 (a co mi tam) i ładnie se urosła w lodówce. Ale na dolniakach to tak jak lagera trzeba? 12 stopni itd.? Bo jeszcze mam jednego lagerka na cichej, wczoraj przelany.

Edited by mario633

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo jest smaczne a żona już wypiła 1,5 skrzynki :) Znajomi też nie narzekali. Choć czuje trochę niedosyt wędzonki następnym razem będę próbował zamiast zasypu słodu pszenicznego sam słód wędzony a do filtracji łuska ryżowa na wspomożenie :) Zrób coś podobnego a zapewniam że będziesz bardzo zadowolony!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie wędzonki będzie więcej. Ale i tak będę celował w około 10 BLG. Nie wiem czy to dobry wybór, ale chcę pokazać że istnieje coś na świecie więcej niż ogólnodostępny koncernowy lager :smilies: Aaa i jeszcze Hefe-weizena zrobię i... zobaczymy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak codziennie?

Ej, kur...na przestańcie, na czacie rozmawialiśmy o grodziszu, więc zapisałem bo pamięć moja dobra ale krótka, ale się czepiacie...eh...

oj tam, oj tam jak mawia mój młodszy syn :smilies:

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.