Lukas 1 Posted February 28, 2012 Uwarzyłem ostatnimi czasy 45 l grodziskiego. Bardzo fajne lekkie piwo wyszło. Ale tak sobie myślę o małej modyfikacji zasypu, bo nie do końca pasuje mi wędzonka. Może dam nieco więcej pilznenskiego zamiast wędzonego, a może coś z kolorowych słodów. Może ktoś z szanownych, bardziej doświadczonych piwowarów zasugeruje cos od siebie? A może jakiś całkiem inny przepis na górne piwo na drożdżach S33? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gottri 1 1 Items Posted February 28, 2012 (edited) Jeśli zamiast wędzonki dodasz przy warzeniu grodzisza pils to moim zdaniem będzie Koelsch ... ale ja jestem mało doświadczony Edited February 28, 2012 by gottri Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 28, 2012 Piwo bez wędzonki to już nie jest grodzisz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted February 28, 2012 4 butelki tego piwa należy obowiązkowo wysłać do oceny TU Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lukas 1 Posted February 28, 2012 Do czerwca jeszcze tyle czasu..... To co mam się wypije i uwarzy sie nowe Poki co Anteks z chęcią wyślę Tobie z 2 flaszki do oceny. Mówię poważnie. Opinia doświadczonego piwowara zawsze bezcenna... Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted February 28, 2012 Grodzisz to nie Schlenkerla by mocno czuć wędzonkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
yapko 19 1 Items Posted February 28, 2012 Grodzisz to nie Schlenkerla by mocno czuć wędzonkę Czy 40% wędzonego pszenicznego z Weyermanna w zasypie (1kg z 2.5 kg) będzie OK? Robiłeś już może piwo na tym słodzie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted February 28, 2012 Bywało Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 28, 2012 Robiłem na samym wędzonym pszenicznym, wędzonka nikła. Teraz do pszenicznego wędzonego dodałem 1kg Steinbacha i coś tam czuć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
yapko 19 1 Items Posted February 28, 2012 Dziekuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted March 1, 2012 Możesz Lukasie "pobawić się" z grodziszem naśladując to co robili w Grodzisku próbując ratować zakład - czyli Grodzisza Specjalnego (wersja 12 blg), albo coś w rodzaju a'la Bernardyńskie (ciemny grodzisz 14Blg). To jest Twój browar i nikt Ci nie zabroni eksperymentować, tylko pamiętaj - koniecznie podziel się z nami wynikami Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted October 13, 2012 (edited) Chciałbym uwarzyć na święta coś ala Grodzisz. "Na stanie mam": - 2 kg wędzonego jęczmiennego Weyermanna, - 5 kg pszenicznego, i inne nie istotne... Drożdże tylko suche, S-33 czy WB-06 znajdą się. Myślę nad: http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(anteks) i (rozmowa na czacie): "ja zrobiłem z 3kg pszenicznego, klarowność jest ok wsypujesz słody do 5l o temp 40*, ustalasz na 37* i przerwa 30min dolewasz 2l gorącej do50* i czekasz 20min następnie 3l do 70* i czekasz 30min próba jodowa, 2l do 75* (tu dodałem łuskę) i filtracja wysładzanie 6l, 4l, 3l ja jeszcze zrobiłem taki myk, że nie było cichej, po burzliwej dałem zeatynę" ale... jak to chmielić? To dopiero drugie zacieranko z mojej strony i dla mnie za mało danych. Da się z tych produktów zrobić coś przyjemnego dla zwyczajnego zjadacza chleba (rodzinka) który w życie wędzonki (piwka) nie miała w paszczy? kurde bo jutro bym co uwarzył :smilies: Edited October 13, 2012 by mario633 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted October 13, 2012 http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__20?do=findComment&comment=158336 zerknij tutaj, robię inaczej niż anteks ale też jest dobry moim zdaniem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted October 13, 2012 (edited) Undeath, pełna profeska. Żółtodziób załapał teoretycznie wszystko. Praktyka wyłoni teoretyczne niedociągnięcia. Jeszcze powiedz jak Ci to smakuje/owało , hę? Edited October 13, 2012 by mario633 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted October 13, 2012 (edited) http://www.piwo.org/topic/907-anteks-piwowarzy/page__st__320?do=findComment&comment=93188 Po roku w butelkach smakowało sędziom w GKPD Edited October 13, 2012 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted October 13, 2012 (edited) anteks no tez ciekawe. Zwłaszcza, że dzisiaj wygarnąłem gęstwę z 34/70 (a co mi tam) i ładnie se urosła w lodówce. Ale na dolniakach to tak jak lagera trzeba? 12 stopni itd.? Bo jeszcze mam jednego lagerka na cichej, wczoraj przelany. Edited October 13, 2012 by mario633 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted October 13, 2012 Piwo jest smaczne a żona już wypiła 1,5 skrzynki Znajomi też nie narzekali. Choć czuje trochę niedosyt wędzonki następnym razem będę próbował zamiast zasypu słodu pszenicznego sam słód wędzony a do filtracji łuska ryżowa na wspomożenie Zrób coś podobnego a zapewniam że będziesz bardzo zadowolony! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted October 13, 2012 Pewnie wędzonki będzie więcej. Ale i tak będę celował w około 10 BLG. Nie wiem czy to dobry wybór, ale chcę pokazać że istnieje coś na świecie więcej niż ogólnodostępny koncernowy lager Aaa i jeszcze Hefe-weizena zrobię i... zobaczymy... Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 13, 2012 To już czaty cytują? Trzeba uważać co się tam pisze Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted October 13, 2012 To już czaty cytują? Trzeba uważać co się tam pisze Jak zapisać czat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 13, 2012 ctrl + c ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted October 13, 2012 ctrl + c ? I tak codziennie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted October 13, 2012 (edited) I tak codziennie? Ej, kur...na przestańcie, na czacie rozmawialiśmy o grodziszu, więc zapisałem bo pamięć moja dobra ale krótka, ale się czepiacie...eh... Edited October 13, 2012 by mario633 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted October 13, 2012 (edited) I tak codziennie? Ej, kur...na przestańcie, na czacie rozmawialiśmy o grodziszu, więc zapisałem bo pamięć moja dobra ale krótka, ale się czepiacie...eh... oj tam, oj tam jak mawia mój młodszy syn Edited October 13, 2012 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted October 13, 2012 (edited) Weśta se posłuchajta: [media] [/media] mnie to zawsze uspokaja, choć i nutkę niepokoju wprowadza Edited October 13, 2012 by mario633 Quote Share this post Link to post Share on other sites